Mikel Landa moet betrokkenheid bij Euskaltel-Euskadi opgeven
foto: Cor Vos
zaterdag 27 maart 2021 om 13:33

Mikel Landa moet betrokkenheid bij Euskaltel-Euskadi opgeven

Mikel Landa is niet langer voorzitter van de Fundación Euskadi, de organisatie achter Euskaltel-Euskadi. Van de UCI moest de Spaanse renner van Bahrain Victorious zijn rol opgeven omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Dat meldt Noticias de Navarra.

Volgens de UCI was er sprake van belangenverstrengeling tussen de renner Mikel Landa en zijn positie als voorzitter van Fundación Euskadi, dat het ProTeam Euskaltel-Euskadi ondersteunt. Hij zou in wedstrijden kunnen samenwerken met de Baskische formatie en zo’n situatie strookt niet met de reglementen. Daarom moest de Spanjaard zijn positie bij Fundación Euskadi opgeven. Zijn entourage deelt de stellingname van de UCI niet, maar legt zich neer bij de beslissing.

Landa ontfermde zich sinds 2017 over Fundación Euskadi. Toen de toenmalige manager Miguel Madariaga contact met hem opnam om het project over te nemen, twijfelde de Spaanse renner geen moment. Sindsdien groeide het project uit tot een profploeg op ProTour-niveau. Afgelopen jaar presenteerde de ploeg bovendien met de Baskische telefoonprovider Euskaltel een illustere naam als nieuwe hoofdsponsor.

De oranje formatie hoopt op een uitnodiging voor de Tour de France van 2023, die in Bilbao van start gaat.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.