Mikel Landa richt zich op de Tour: “Ik moet er gewoon starten”
foto: Sirotti
vrijdag 26 oktober 2018 om 14:15

Mikel Landa richt zich op de Tour: “Ik moet er gewoon starten”

Mikel Landa heeft een moeilijk eerste jaar bij Movistar achter de rug. De Spanjaard begon met hoge verwachtingen aan het seizoen, maar kende flink wat pech. De 28-jarige klimmer hoopt in 2019 wél te scoren, en dan met name in de Tour de France. “Ik moet er gewoon aan de start staan”, zo vertelt hij in gesprek met AS.

Landa begon het seizoen nog goed voor zijn nieuwe werkgever. Zo won hij een etappe in Tirreno-Adriatico en werd hij tweede in de Ronde van het Baskenland. In zijn eerste hoofddoel van 2018 – de Tour – kwam hij echter hard ten val in de kasseienrit naar Roubaix. Hij wist op karakter nog wel als zevende te eindigden in het eindklassement, op ruim zeven minuten van eindwinnaar Geraint Thomas.

Landa hoopte in de Vuelta a España wél mee te doen om eindwinst, maar een val in de Clásica San Sebastián gooide roet in het eten. Hij brak hierbij twee ribben en een ruggenwervel, waardoor hij uiteindelijk niet van start kon gaan in de Vuelta. Daarnaast moest hij het WK in Innsbruck laten schieten. In de Italiaanse najaarsklassiekers reed hij dan ook vooral voor spek en bonen mee.

“Het heeft vooral mentaal heel veel energie gekost”, zo kijkt Landa terug op een bewogen periode. “Ik deed er alles om toch nog op tijd fit te geraken voor de Vuelta en het WK. Dat was erg moeilijk. Het is echter belangrijk om kalm te blijven in moeilijke tijden. Het moet nu gewoon volgend jaar gebeuren.”

“Tour van 2019 is meer voor de klimmers”
Voor Landa lijkt er komend seizoen slechts één koers belangrijk: de Tour. “Het zal een andere Tour worden dan de voorbije jaren”, zo laat de Bask zijn licht schijnen op het parcours. “De sprinters lijken minder kansen te krijgen. Het is meer een parcours voor de klimmers.”

“Ik zal er volgend jaar zeker bij zijn. Ik moet er gewoon aan de start staan.” Dit betekent echter niet dat Landa een Giro-deelname wegwuift. “We zullen eerst wachten op de bekendmaking van het parcours. Maar ik zie een dubbel Giro-Tour niet als iets onmogelijks. Vergeet niet dat mijn seizoen al ten einde was in augustus.”

Volgend jaar opnieuw El Tridente in de Tour? 
Een andere vraag is of zijn werkgever Movistar volgend jaar in de Tour weer zal aantreden met El Tridente: Landa, Nairo Quintana en wereldkampioen Alejandro Valverde. Dit jaar pakte deze strategie niet goed uit. “Afgelopen juli konden we er geen voordeel uit halen omdat we alle drie niet op niveau waren. We moeten het allemaal nog bespreken”, houdt Landa zich op de vlakte.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
26 oktober 2018 14:38
Valverde zal nu ook al wel beseffen (na oa de Vuelta) dat hij te oud geworden is om nog een ronde van 3 weken te winnen. Landa en Quintana kan best in één ploeg, zie maar Thomas en Froome.
    26 oktober 2018 14:43
    Het kan inderdaad dat twee toppers beide voor het klassement gaan zoals Thomas en Froome en dat dat goed gaat. Dat het bij Sky wel lukt, betekend niet dat het Landa en Quintana ook gaat lukken.
    Maar ik zie niet dat Landa en Quintana dat wel kunnen bij Movistar, daar vind ik het persoonlijk niet de ploeg en de karakters voor. Maar dat is puur gebaseerd op mijn gevoel voor de ploegleiding en de renners.
26 oktober 2018 14:45
Als ik Movistar was zou ik Quintana en Carapaz voor een andere ronde uitspelen, de tactiek van dit jaar is volkomen mislukt en de andere rondes liggen Quintana momenteel beter dan de Tour.

Landa naar de TdF sturen met Valverde, Soler, Roson, Betancur, Amador, Oliveira en Sutterlin/Bennati.
    26 oktober 2018 15:03
    Ik zou ook Quintana vol voor de Giro laten gaan en Landa een keer vol op de Tour. Quintana maakt het de laatste jaren toch niet echt waar meer.
    Het team die jij noemt voor de tour is toch echt wel heel sterk. En valverde heeft al vaker aangetoond best wel de rol als meesterknecht aan te willen nemen.
    26 oktober 2018 22:16
    Grotendeels eens, behalve dat je Roson en/of Betancur beter inruilt voor een tijdrijder/hardrijder met het oog op de TTT. Alleen heeft Movistar die bijna niet. Roelandts mss, of als Sepulveda ooit nog zijn niveau gaat halen.
26 oktober 2018 15:04
Landa had wel heel veel Aru-achtige teksten dit jaar. Niet begrijpen waarom je opeens rondslakt. Wordt naks moor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.