Milaan-San Remo: in het land der twijfels, tanken de Slovenen én twee outsiders vertrouwen
Overzicht Zaterdag begint de lente. Dan staat Milaan-San Remo op de kalender, de eerste van vijf wielermonumenten. Al het voorspel is gedaan en vanaf nu gaat het in één ruk door naar Luik-Bastenaken-Luik eind april. Wie is er klaar voor en wie zit nog met vraagtekens? WielerFlits weegt de favorieten.
We beginnen maar meteen met de favorieten van eigen Laaglandse bodem. Wout van Aert hoopt na 2020 opnieuw te winnen in La Primavera. De Belg van Jumbo-Visma is echter ziek geweest in februari, waardoor zijn voorbereiding op het seizoen niet optimaal is verlopen. Hij sloeg daarom Strade Bianche over. In Tirreno-Adriatico hield hij zich aanvankelijk afzijdig, maar liet hij in de voorlaatste etappe (de ‘murenrit’) wel in zijn kaarten kijken. “Ik denk dat ik op dit moment goed genoeg ben voor winst”, zei Van Aert er in Milaan zelf over. Ook de concurrentie heeft meegekeken en het lijkt erop dat Van Aert niet lang genoeg verstoppertje heeft gespeeld
Dan door naar Mathieu van der Poel. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck kreeg niet de gewenste feedback uit Tirreno-Adriatico en stelde daarna dat de vorm nog niet is wat het moet zijn. Maar vorig jaar bewees MVDP dat zoiets niet een probleem hoeft te vormen. “Je hoeft niet de beste te zijn om in San Remo te winnen, maar ik zou er toch liefst in topvorm aan de start staan.” Wel zocht hij dinsdag nog een koersprikkel op Zwift. Eerder deze week stelde Niki Terpstra in onze analyse bovendien dat de week na Tirreno-Adriatico cruciaal is in je opbouw naar het voorjaar. Daar kan hij zich aan optrekken.
Twijfels, twijfels, twijfels
Ook andere sterren en outsiders in onze voorbeschouwing hebben een rookgordijn opgetrokken. Een kort overzicht:
- Mads Pedersen (drie sterren in onze voorbeschouwing) was sterk in het voorseizoen en gaf in Parijs-Nice een zeer goede indruk. Vorig jaar was hij al zesde in Milaan-San Remo. Hij moest alleen – als drager van de groene trui – opgeven in de voorlaatste rit, volgens zijn ploeg met de symptomen van verkoudheid. Uit voorzorg, of een makkelijke reden om de opgave op af te schuiven?
- Arnaud De Lie (twee sterren) stapte na zes ritten in Parijs-Nice af. Voor het 20-jarige Belgische toptalent was het de eerste WorldTour-rittenkoers die hij reed. Het slotweekend sloeg hij echter over omdat hij moest herstellen van zijn inspanningen, gaf zijn ploeg Lotto Dstny aan. Bovendien ging positioneren in Frankrijk voor geen meter, terwijl dat zatedag wel doorslaggevend is. Milaan-San Remo is De Lie’s eerste monument.
- Biniam Girmay (één ster) heeft in Tirreno-Adriatico niet kunnen overtuigen. Vooral in de twee ritten met een klassiekerprofiel, was hij afwezig. Aan de andere kant won hij in februari wel met panache een massasprint. Zelf zegt het goudhaantje (22) van Intermarché-Circus-Wanty dat hij inderdaad nog niet over de beste vorm beschikt, maar dat hij daar wel stilaan naartoe groeit.
- Caleb Ewan (één ster) heeft een beetje hetzelfde als Girmay. In de massasprints – toch de specialiteit van The PocketRocket – kon hij op UCI-niveau nog niet winnen dit jaar. Hij zit bovendien met de factor-De Lie (die al wél zeges bij de vleet noteerde) in zijn ploeg. Kanttekening: Ewan kende in aanloop naar La Primavera vaker deze situatie, om daarna wel met de besten over de Poggio te komen. Zijn uitleg toen: hij wist dat hij in het voorseizoen minder goed zou sprinten, omdat hij snelheid moest inleveren door het trainen bergop.
- Julian Alaphilippe (één ster) voelt zich naar eigen zeggen voor het eerst sinds lange tijd weer echt goed. De tweevoudig ex-wereldkampioen benaderde in Tirreno-Adriatico zijn topniveau van weleer, zei hij. “Dit was de eerste keer in lange tijd dat ik in de buurt van dat niveau kwam. Er moet alleen nog wat bij richting de belangrijkste koersen.” Maar is dat genoeg voor winst in Milaan-San Remo, zoals hij eerder deed in 2019?
- Christophe Laporte (één ster) is de grote dark horse in dit veld. Na het Openingsweekend (waar hij wél een sterke indruk achterliet) werd hij ziek en moest de Fransman Parijs-Nice missen. Wat voor aanslag dat op zijn vorm heeft gepleegd en hoe hij zich verhoudt tot de andere favorieten, is daarom op dit moment een beetje in het ongewisse.
- Benoît Cosnefroy en Magnus Cort horen bij de outsiders voor winst in de lenteklassiekers. De Fransman van AG2R Citroën moet gezien zijn kwaliteiten altijd kunnen meedoen op de winst in Milaan-San Remo, maar was tot op heden dit voorjaar brandhout. De sterke Deen van EF Education-EasyPost was dan juist weer erg sterk. In het verleden was dit ook al vaker het geval, maar baarde hij in de grote klassiekers een muis. Met Alberto Bettiol, Mikkel Honoré en Neilson Powless kan Corts ploeg wel een bataljon late aanvallers presenteren.
- Peter Sagan rijdt al bijna anderhalf jaar achteruit, met een enkele opleving hier en daar uitgezonderd. Milaan-San Remo is zo ongeveer het monument waar hij al tien keer had moeten winnen, gezien zijn capaciteiten. De Slowaakse drievoudig wereldkampioen werd twee keer tweede en zes keer vierde. “Als ik zaterdag win, stop ik meteen”, zei hij vooraf. Na dit seizoen is dat sowieso de bedoeling van Sagan. “Maar hij kan rustig slapen, want dat gaat niet gebeuren”, verzekert Sporza’s spion in het peloton.
- Zoek overigens niet naar kandidaat-winnaars Tom Pidcock (lichte hersenschudding) en Michael Matthews (coronabesmetting). Zij moesten gedwongen forfait geven voor Milaan-San Remo.
Vertrouwen in een goede afloop
Vele favorieten twijfelen dus, maar de absolute topfavoriet doet dat niet. Tadej Pogačar reed tot op heden drie wedstrijden in dertien koersdagen. Resultaat: twee eindzeges, zes etappes en een gewonnen eendagskoers. Geen enkele reden om te twijfelen aan zijn winstkansen, al trekt ook de Sloveen graag een rookgordijn op. “Ik zie mezelf niet als een favoriet, maar ik kan wel verrassen. De laatste beklimming (Poggio, red.) is niet zwaar genoeg om alleen te gaan”, zei hij een dag voor de start.
Pogačar landgenoot en titelverdediger Matej Mohorič blaakt in ieder geval wel van het zelfvertrouwen. “Het succes bevestigen zal lastig worden, maar in San Remo zijn meerdere scenario’s mogelijk. Ik denk dat ik dan nog steeds een kans heb om te winnen. Ik zal wel meer in de gaten gehouden worden door de concurrentie, maar ik denk dat ik goede kaarten heb om te spelen.” Hij bevestigde tevens dat hij opnieuw op een dropper post gaat rijden, het best bewaarde én winnende geheim uit de editie van vorig jaar.
Zijn we er dan al? Nee, want Alpecin-Deceuninck heeft tot slot twee outsiders voor winst. Een aantal insiders speelt namelijk Jasper Philipsen, die daar zelf in meegaat. “Het is misschien een beetje naïef. Het is 300 kilometer en het kan allemaal voor niks zijn, maar toch moet ik deze kans grijpen. Ik moet hopen op een zeer gesloten wedstrijd, maar velen willen de koers net hard maken. Waarschijnlijk wordt het geen sprint, maar zelfs als er maar één procent kans is, moet ik ervoor gaan. Ik moet erin geloven.”
Søren Kragh Andersen is eveneens een outsider, maar speelde in de laatste twee edities van Milaan-San Remo een bepaalde rol in de laatste tien kilometer. Hij moet het hebben van een late aanval of verdappering op de Poggio, maar dat kan hij wel liet hij zien in 2021 en 2022. “Ik weet nu voor mezelf hoe ik Milaan-San Remo kan winnen. Ik heb de code gekraakt en daarvoor een plan gemaakt. Wat dat dan is? Dan zul je zaterdag zien, dat ga ik niet verklappen. Maar ik geloof dat ik kan winnen!”, zei hij onlangs al tegen WielerFlits. Dat belooft!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.