Youri IJnsen
zondag 2 juli 2023 om 10:12

Minder hectische openingsrit Tour de France 2023 rekent op goedkeuring: “Dit is veiliger”

Twee valpartijen ontsierden de openingsrit van de Tour de France 2023. Maar verder was de eerste rit in lijn van deze Tour er eentje die – op tv althans – niet meteen heel hectisch verliep. Hoe anders is dat in een openingsrit met kansen op een massasprint? WielerFlits peilde de mening onder een aantal renners en ploegleiders.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De Tour is áltijd nerveus, dat is altijd hetzelfde”, lacht Wilco Kelderman, die als veertiende over de streep kwam in de eerste elitegroep. Op tv leek de hectiek namelijk mee te vallen. “Het scheelde wel dat het parcours zaterdag lastiger was. Een sprintrit is natuurlijk anders. Nu gingen we op en af, veel draaien en keren. Dan is het makkelijker om je positie te houden. Maar het blijft nerveus. Natuurlijk was het superlastig, maar dan is het niet ineens eenvoudiger. Alleen ik heb dit natuurlijk wel veel liever. Als je meteen een lastige rit hebt, dan scheelt dat echt een hoop.”

Keldermans ploegleider Arthur van Dongen is het met zijn renner eens. “Ik denk dat dit misschien iets veiliger is. Ik denk dat het voor het publiek hier in het Baskenland en de mensen thuis, ook een heel mooi schouwspel is geweest. Ik heb het wel liever, dat ze de eerste dagen van de Tour op deze manier aanpakken. Toch zeiden de mannen op de radio dat het op tachtig kilometer van de streep toch nerveuzer werd. Toen begon al het gedrum naar voren. Op tv is dat misschien minder te zien, maar dat voelen de mannen wel. Dat zag je ook aan het verschil met de leiders.”

foto: ASO/Charly López

Vroege vluchter Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) denkt ook dat het Baskische profiel bijdroeg aan een weinig incidentrijke openingsrit. “Het was heel zwaar, er was echt geen meter vlak. Dat wisten we natuurlijk wel, maar het was echt heel lastig. Er werd ook heel hard gereden de hele dag.” Toen we Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) vroegen wat hij van deze rit geleerd had, klonk hij ook enigszins opgelucht. “Ik vond dat het niet heel hectisch was. Dat is het enige dat ik fijn vond aan zaterdag. Ik heb weleens meer stressvolle eerste dagen gehad in de Tour.”

Hard gelag
Toch zullen ze daar bij Movistar, EF Education-EasyPost en Uno-X iets anders over denken. Er waren weliswaar maar twee kleine valpartijen op beeld, deze hadden wel drie grote slachtoffers tot gevolg: Enric Mas (schouderbladbreuk), Richard Carapaz (breukje in de knieschijf en hechtingen in dezelfde knie) en Torstein Træen (breukje in zijn elleboog). Die laatste gaat het zondag proberen. Ondanks een paar pijnvolle dagen, zou hij door kunnen. Helaas moesten de twee podiumkandidaten opgeven. Een stevige stempel op een rit, die verder vrij vlekkeloos verliep. 


Pascal Eenkhoorn in de vlucht op Baskische grond – foto: ASO/Pauline Ballet

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.