Minder ‘oortjes’ in het wielrennen? Test op komst om veiligheid in peloton te vergroten
foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 19:01

Minder ‘oortjes’ in het wielrennen? Test op komst om veiligheid in peloton te vergroten

De kans bestaat dat we binnenkort geen ‘oortjes’ meer gaan zien in het profwielrennen. Internationale wielerunie UCI gaat dit seizoen nog een test uitvoeren om het aantal renners met radio-communicatie in een wedstrijd te beperken. Met deze maatregel hoopt de UCI de veiligheid te verbeteren in het peloton.

De wielerunie laat weten dat in het restant van 2024 enkele wedstrijden geselecteerd zullen worden, waar de maatregel met minder ‘oortjes’ getest gaat worden. Om welke koersen dit precies gaat, is nog niet bekend.

Discussies binnen de recent opgerichte veiligheidsorganisatie SafeR hebben geleid tot deze test. De conclusies daarvan waren dat de oortjes bij renners zorgen voor afleiding, en daarnaast zouden ze een fysiek gevaar vormen omdat de radio-communicatie op de rug geplaatst wordt. Ook vormen ze een risico op het moment dat veel teams hun renners aansporen om naar voren te komen in een wedstrijd.

Eerst evalueren binnen SafeR
Aan het einde van het seizoen zal feedback gevraagd worden van alle belanghebbenden. De UCI is benieuwd naar de effecten van het beperken van het gebruik van radio-communicatie, zodat het kan overwegen om maatregelen te nemen. De wielerunie noemt daarbij een mogelijke oplossing: het beperken van het gebruik van ‘oortjes’ tot twee renners per ploeg.

In het persbericht laat de UCI weten dat na een evaluatie binnen SafeR een presentatie aan het Professional Cycling Council volgt. Daarna wordt het UCI Management Committee ingelicht, waarna pas een beslissing genomen gaat worden over de toekomst van ‘oortjes’ in het wielrennen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.