Mischa Bredewold wint voor tweede dag op rij in Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
zaterdag 11 mei 2024 om 13:33

Mischa Bredewold wint voor tweede dag op rij in Ronde van het Baskenland

Mischa Bredewold heeft de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De renster van SD Worx-Protime klopte Mavi García en Juliette Labous in Basauri. Bredewold won voor de tweede dag op rij en blijft dus leidster in het algemeen klassement.

Na de vlakkere eerste etappe, die gewonnen werd door Europees kampioene Mischa Bredewold, was het op dag twee de beurt aan de puncheurs. Er stond namelijk een rit, van en naar Basauri, op het menu met heel wat hoogtemeters én de laatste kilometer liep omhoog.

Favorieten breken koers snel open
De rensters leken zich er al snel bij neer te leggen dat op het einde van de rit de klassementsrensters gingen strijden voor de overwinning. Alleen Valentina Cavallar van Arkéa-B&B Hotels probeerde het even, maar ook zij zat al snel weer in het peloton. Even leek het uit te draaien op een saaie dag, maar de favorieten besloten dan toch om de koers tijdig open te breken. Met name Marlen Reusser en Demi Vollering kozen al vroeg voor de aanval.

Reusser liet zich zien in de aanval – foto: Cor Vos

De twee vrouwen van SD Worx-Protime kregen Pauliena Rooijakkers, Elise Chabbey, Ricarda Bauernfeind, Juliette Labous, Evita Muzic en Mavi García met zich mee. De sterke kopgroep van acht had meteen een grote voorsprong te pakken, maar na enkele kilometers stokte de samenwerking volledig. Het peloton kwam plots weer heel dichtbij en op een kleine vijftien kilometer van de streep kregen we de samensmelting.

Spannende finale
Even later probeerde Labous het op haar eentje. De Franse renster kreeg gezelschap van García en Bredewold. Aangezien er drie grote ploegen vertegenwoordig waren vooraan, kregen de drie flink wat ruimte. Movistar zat niet mee, zij zetten dan ook de achtervolging in. Het zorgde ervoor dat de drie leidsters met slechts 20 seconden voorsprong begonnen aan de laatste vijf kilometer.

Het peloton maakte weinig tijd goed, waardoor de drie koploopsters samen de zware slotkilometer ingingen. García reed een hoog tempo, maar kon niet opboksen tegen de sterke sprint van Bredewold. De Nederlandse sprintte ook Labous naar huis, waardoor ze voor de tweede dag op rij kon zegevieren. In de achtergrond sprintte Olivia Baril naar plaats vier, voor Demi Vollering.

Bredewold, García en Labous mochten het gaan uitmaken voor de zege – foto: Cor Vos

Zegereeks
SD Worx-Protime zet zo hun bizarre zegereeks voort in de Ronde van het Baskenland voor vrouwen. De Nederlandse ploeg won namelijk elke etappe van de Itzulia Women sinds het ontstaan van de koers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.