Moeizame aanloop Belgische pistiers naar Wereldbeker Glasgow

donderdag 7 november 2019 om 15:01
Moeizame aanloop Belgische pistiers naar Wereldbeker Glasgow

foto: Cor Vos

De Belgische pistiers kenden een verre van vlekkeloze reis naar de Wereldbeker van Glasgow. Enkele bagagestukken bleven langer achter in Minsk, waar de nationale selectie afgelopen weekend in actie kwam.

Normaal gezien komt de Belgische achtervolgingsploeg vanavond in actie in de kwalificatieronde, maar gisteren miste het team nog flink wat materiaal als gevolg van logistieke problemen. “Gelukkig hebben we onze fietsen, die met de auto via Parijs zijn aangekomen”, liet sportcoördinator Koen Beeckman weten aan DirectVelo. “Dus we kunnen gewoon rijden, maar het is allemaal niet ideaal omdat we tandwielen, sturen en wielen missen. Ik hoop dat we donderdag over alle benodigde uitrusting beschikken.”

‘Andere landen blijven zich verbeteren’
De mannenploeg is nog altijd in de race voor de acht startbewijzen voor de Olympische Spelen, al begint de tijd te dringen. Concurrenten Duitsland en Zwitserland liepen juist uit tijdens de Europese kampioenschappen in Apeldoorn, en beide landen waren ook in Minsk sneller. Beeckman: “Het was hetzelfde liedje als in Apeldoorn. We leverden goede prestaties, maar de andere landen blijven zich verbeteren en gaan steeds sneller. Frankrijk bijvoorbeeld verbeterde haar tijd vergeleken met Apeldoorn met meer dan twee seconden.”

De Wereldbeker van Glasgow wordt bepalend voor het verdere programma van de pistiers. Tenzij een goed resultaat wordt behaald, kan de Olympische droom voor de ploegenachtervolging wel eens aan een einde komen in Schotland en dan worden alle pijlen gericht op de Madison en het omnium. Na Glasgow houdt de ploeg een evaluatie. Beeckman: “We nemen hoe dan ook deel aan de ploegenachtervolging op het WK in Berlijn en de Wereldbeker van Milton, omdat we niet al het gedane werk willen weggooien. Met de jonge renners moeten we dan al gaan denken aan Parijs 2024.”

Vrouwen in de strijd met Frankrijk
De Belgische vrouwen zitten Frankrijk dan weer op de hielen om een Olympisch startbewijs. De Franse vrouwen deelden in Minsk echter een psychologische tik uit door hun nationale record te verbeteren van 4:19,593 naar 4:17,372 (bijna vier seconden sneller dan de nationale recordtijd, die de Belgische vrouwen in Minsk reden). “Ik moet toegeven dat ik dat niet had zien aankomen”, zei Beeckman. “Het is frustrerend dat we ons nationale record verbeterden en dat er toch nog vier seconden tussen zit, maar we blijven strijden.”

“Jolien D’Hoore voelt zich steeds beter en ik denk dat de wereldkampioenschappen beslissend worden, want daar zijn nog veel punten te pakken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.