Mohoric houdt stand in BinckBank Tour, Matthews wint felbetwiste slotrit

Mohoric houdt stand in BinckBank Tour, Matthews wint felbetwiste slotrit
zondag 19 augustus 2018 om 16:35

Matej Mohorič is eindwinnaar geworden van de BinckBank Tour. De Sloveen van Bahrain Merida wist in de slotetappe naar Geraardsbergen een spervuur aan demarrages te beantwoorden. De ritzege ging naar Michael Matthews. De Australiër van Sunweb sprintte op de power naar de overwinning.

Na een bijzonder spectaculaire etappe richting Sittard-Geleen, werd ook het nodige verwacht van de afsluitende slotrit van deze BinckBank Tour. Die voerde de renners namelijk van Lacs de l’Eau d’Heure, het grootste meer van België, naar Geraardsbergen. De aankomststreep was – hoe kan het ook anders – getrokken in De Vesten, in het hart van de stad.

De beslissing voor de eindzege moest vallen in de drie lokale rondes rondom de aankomstplaats, met daarin de iconische beklimmingen van de Muur en de Bosberg, gevolgd door de Onkerzelestraat. Leider Matej Mohorič wist wat hem te doen stond: Michael Matthews en Taco van der Hoorn – zijn dichtste belagers – van zich afhouden. Vlak daarachter roken klassiekercoureurs als Tim Wellens, Yves Lampaert en Niki Terpstra eveneens hun kans.

Vroege kopgroep opgeslokt in onstuimige beginfase 
Dat er in de slotrit nog veel op het spel stond, bleek wel uit de onstuimige openingsfase. Na een kort waaiergevecht reden Jan Willem van Schip, Francisco Ventoso, Andrey Grivko, Tom Scully en Scott Thwaites weg. Dit vijftal leek ribbedebie, maar het peloton wilde de nog altijd goed geplaatste Grivko niet zomaar laten wegrijden. Hierdoor vloeide alles weer samen.

Dylan Groenewegen krijgt wél de ruimte
Tien kilometer later reed een nieuwe kopgroep weg, met daarbij Dylan Groenewegen. De LottoNL-Jumbo-sprinter kreeg het gezelschap van Markel Irizar, Laurens De Vreese, Jonas Rickaert, Elmar Reinders, Guillaume Van Keirsbulck en Ludwig De Winter. Dit zevental kreeg met een voorsprong van vier minuten wél de ruimte van het peloton.

Campenaerts probeert de sprong te maken
Na een lange aanloop reden de koplopers na bijna 150 kilometer voor de eerste keer over de finish in Geraardsbergen, twee minuten later gevolgd door het peloton. Op de eerste passage van de Bosberg probeerden Victor Campenaerts, Rüdiger Selig, Christopher Juul-Jensen en Alex Kirsch de sprong naar voren te maken. AG2R La Mondiale had echter plannen met Oliver Naesen, waardoor dit feestje niet doorging.

Vooraan toonde Van Keirsbulck zijn goede benen op de Denderoordberg (700 meter aan 8%). De Belg versnelde op deze helling, en kreeg Irizar en De Vreese met zich mee. Even later was de Wanty-Groupe Gobert-renner alleen. Achter Van Keirsbulck begonnen de favorieten zich inmiddels te roeren.

Favorieten openen vroeg 
Zo versnelden leider Mohoric, Wellens, Zdenek Stybar en Michael Matthews. Geen van allen kreeg echter de ruimte, vooral omdat niemand de kastanjes uit het vuur wilde halen. Michael Valgren, Jonas Rickaert en Paul Martens vonden elkaar dan weer wel. Dit drietal wist al snel een minuut uit te lopen op de favorietengroep, waar de organisatie zoek was. Hierdoor konden enkele – in de achtergrond verzeilt geraakte – groepjes weer aansluiten.

Van Keirsbulck had geen aandacht voor de schermutselingen achteraan: de eenzame leider had met 35 kilometer te gaan nog altijd een voorsprong van een halve minuut op zijn eerste achtervolgers. De kopgroep kwam even later dan toch aansluiten, maar wel zonder Valgren. De Deen van Astana – die gisteren al hard ten val kwam – kreeg af te rekenen met kettingproblemen.

Tweede passage Muur zorgt voor reuring
Van Keirsbulck, Martens en Rickaert moesten zonder de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race beginnen aan de derde passage van de Muur van Geraardsbergen, op goed 25 kilometer van de streep. De jonge Belg van Sport Vlaanderen-Baloise moest op het steilste stuk naar de Kapelmuur zijn twee kompanen laten gaan.

In de achtergrond zagen we een versnelling van Wellens. Hij kreeg zijn landgenoten Jasper Stuyven en Naesen, Stybar en Matthews mee, die ondertussen Valgren en Rickaert hadden bijgehaald. In het tussenstuk naar de Bosberg wist Mohoric het gat echter te dichten. Dit was voor Wellens het sein om het nogmaals te proberen. Hij wist samen met Naesen het gat te dichten naar het kopduo Martens-Van Keirsbulck.

Wellens pakt boni’s, Naesen maakt indruk op Bosberg 
De aansluiting kwam net op tijd voor Wellens, die in de Gouden Kilometer de drie bonificatieseconden wist mee te pikken. De Lotto Soudal-renner wilde ook op de Bosberg de volle buit pakken, maar een beresterke Naesen wist daar van hem weg te rijden. Waar Naesen doorging, werd Wellens opgeslokt door een achtervolgende groep met leider Mohoric.

Naesen’s poging strandt in schoonheid, Matthews sprint naar zege
Op de vlakke wegen naar de laatste passage van de Denderoordberg zag Naesen af, maar de jagende groep kwam aanvankelijk geen meter dichter. Tot het moment dat Stybar zijn aanval inzette op de 700 meter lange helling. De Tsjech wist het gat op een moegestreden Naesen te dichten, maar zag enkele renners aansluiten.

Wat volgde was een spannende aanloop naar de laatste oplopende kilometer in de Vesten. Een compacte favorietengroep begon er uiteindelijk aan. Het was Greg Van Avermaet die als eerste zijn sprint inzette. De Olympisch kampioen had echter geen antwoord op de machtige versnelling van Matthews, die met ruim verschil won.

In de achtergrond zag een uitgewrongen Mohoric nog bijna de eindwinst uit zijn handen glippen, maar de Sloveen wist uiteindelijk op dertien seconden binnen te komen. Hij hield hiermee slechts vijf seconden over op Matthews in het klassement.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

45 Reacties

Martino87 19 augustus 2018 om 16:37

Ik vond de omhelzing van Matthews en Mohoric wel erg hartelijk, zal de Australiër niet weten dat iedereen een hekel aan Mohoric heeft? :D

Mwielerfan 19 augustus 2018 om 18:10

Waarom?

vlek 19 augustus 2018 om 16:42

Wat een geweldige koers was dit. Mohoric als een beer gevochten. Ontzettend sterk wat hij hier op het asfalt liet zien. Heerlijk ook dat de laconieke houding van het peloton in het begin van de week zo is afgestraft. Matthews voor vandaag ook een meer dan mooie winnaar; sterkste man van de dag en met hulp van vooral Krak vandaag wel alles geprobeerd om het rondje nog te winnen. Wereldtoppers op het podium hier, met verder nog een hele sliert mannen die vandaag voor een mooie dag hebben gezorgd.

Javier 19 augustus 2018 om 16:45

Wat een prachtige zege van zowel Matthews als Mohoric. Laatstgenoemde ook echt letterlijk als een baas gereden

Marcel1112 19 augustus 2018 om 16:47

Mooie week voor Mohoric, Roompot en Sunweb. De toppers van TLJ Groenewegen en Boom hebben het lelijk laten afweten. Corendon had het waarschijnlijk beter gedaan.

tendam 19 augustus 2018 om 17:27

Wanneer heeft Groenewegen het laten afweten? De 1e rit?

Marcel1112 19 augustus 2018 om 17:42

Ja, zeker de 1e rit. Als beste sprinter van het veld had hij die moeten winnen.

rubosaurus 19 augustus 2018 om 17:44

Van Boom moet je nu ook niet meer veel verwachten denk ik.

ChefSpijker 19 augustus 2018 om 16:49

Schitterende beelden van Matthews na de finish ook. Voor wie dacht dat ’t intern bij Sunweb niet goed zat.

Mwielerfan 19 augustus 2018 om 18:12

Ik geloof best dat het goed zit als er gewonnen wordt…

Jean Dumas 19 augustus 2018 om 16:54

Opvallend: Groenewegen mee in de vlucht van de dag, negende geworden en vijfde in het eindklassement.

Fernandi 19 augustus 2018 om 17:02

Van Baarle heet ook Dylan idd

Marcel1112 19 augustus 2018 om 17:04

Volgens mij haal je wat Dylans door elkaar.

Joost 19 augustus 2018 om 17:34

Dylan Theuns deed niet mee

Wheely 19 augustus 2018 om 22:26

Dylan Theuns bestaat niet.

EddyB1958 20 augustus 2018 om 08:42

Wie zegt,dat Dylan Theuns niet bestaat? Alleen is het Dylan Teuns,die koers rijdt.

kelderfan 19 augustus 2018 om 16:55

Een hele mooie koers gezien met een geweldige aanval van Naesen.
Maar een verdiende zege van Matthews de rit en van Mohoric voor ’t klassement.
Wat een beer is die Mohoric.

Wildebert 19 augustus 2018 om 17:01

Parcours zou waardeloos zijn, maar ik heb toch echt leuke koers gezien. Matthews red de meubelen voor Sunweb, die konden na alle leegloop wel een opkikker gebruiken. Jammer dat Stybar niet met hem mee wilde werken bij hun aanval, vond het dus wel mooi dat Stybie niet won. Mindere thuiswedstrijd van TLJ is het geworden, miste de visie, rijden we voor Dylan, nee Boom (zou toch wat laten zien?) en Van Emden mochten hun kans gaan, nu met lege handen. Maar Dylan had slechte benen vgs Nico, maar niet vgs Dylan zelf. En als het er echt om ging, werden ze weggereden.
Mohoric de verdiende, maar ook van alle kanten ( van Baarle is echt een goede knecht geworden) geholpen winnaar.
Ps jammer dat ik nu het volgtopic nergens meer kan vinden, of kijk ik niet goed?

leegloper 19 augustus 2018 om 17:13

Bovenop het op een na laatste klimmetje met 5km te gaan was Mohoric op een gaatje van enkele favorieten. Cruciaal moment. Als Soren Kragh Andersen dan vol doorrijdt voor Matthews, had er misschien meer ingezeten, maar misschien zat hij op dat moment compleet stuk.
Ik heb deze week genoten van Mohoric dus ben blij met zijn zege en indrukwekkende eindsprint van Matthews.

leegloper 19 augustus 2018 om 17:14

Sowieso mooie koers gezien deze BinckBanck tour. Meestal is het ubersaai. Prima parcours ook.

JaBo 19 augustus 2018 om 17:39

Zo zie je maar, niet parcours maar de renners maken de koers.

Marcel1112 19 augustus 2018 om 17:50

Vorig jaar was het parcours mooier en de koers ook.

Mwielerfan 19 augustus 2018 om 18:15

Toen ebh won ging het ook vaak zo: veel beweging tijdens ritten maar de scorebord volgers valt alleen op dat er meer of minder dan 10 man samen aankomen.

xistnc 19 augustus 2018 om 17:16

Heerlijk gevochten door Mohoric, dikke kudo’s. De verenigde (?) Belgen waren niet sterk genoeg om hem te kloppen.

Sunweb pakt een mooie ritzege, maar dat verbloemt dat ze het AK hebben weggegeven.

Marcel1112 19 augustus 2018 om 17:52

Hoezo heeft Sunweb het AK weggegeven?

leegloper 19 augustus 2018 om 18:06

@Marcel112,
Wat dacht je van de etappe waar Mohoric het groen pakte? Of de gouden kilometer de dag erna? En verder hadden ze vandaag op bepaalde momenten harder kunnen fietsen, zoals op 5km van de streep.

Marcel1112 19 augustus 2018 om 18:22

Ik denk dat Sunweb vandaag alles heeft gegeven. De dagen ervoor hebben ze (net zoals alle andere kanshebbers) Mohoric onderschat.

xistnc 19 augustus 2018 om 19:50
Quote:
Marcel1112 19 AUGUSTUS 2018 OM 17:52
Hoezo heeft Sunweb het AK weggegeven?

Hoe kun je dit nou met droge ogen vragen? Je wijst om je heen naar falende sprinters, maar Sunweb is uiteindelijk het meest de dupe dat deze ronde de vluchters wegbleven. Zeker gezien de grote plannen met Dumoulin zal Sunweb zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, als er een eindzege in het verschiet ligt. Wie heeft Curvers, Tusveld en Hamilton gezien de afgelopen week?

platteprijs 19 augustus 2018 om 17:51

Dik verdiend voor Mohoric. Nederlanders de laatste 2 dagen een beetje op tweede plan. Wellicht op Van Baarle na. Van Van de Hoorn mag je dat nog niet verwachten Maar Terpstra slapjes. Langeveld net niet. Boom geen schim van vorig jaar. Maar is nu wel geselecteerd voor de Vuelta. De plaatsen waren zeker erg goedkoop dit jaar in de TLJ-selectie.

Mwielerfan 19 augustus 2018 om 18:16

Terpstra heeft sinds zijn val in de tour nog niet echt iets laten zien. Is nooit meer in vorm gekomen. Denk teveel energie verspeeld aan uitrijden.

Lennimator 19 augustus 2018 om 17:53

Grinta die Sloveen. Slovenen moeten trouwens niet teveel WT koersen gaan winnen btw… De anderen – lees de Belgen – gunnen elkaar de zege niet. Had wel iets meer van Terpstra verwacht.

Jibi 19 augustus 2018 om 18:25

Lars Boom in Wielerflits 13 augustus:
“Wil aan iedereen demonstreren dat ik er nog altijd ben.

Zijn feitelijke uitslagen in de zojuist afgesloten Binckbank tour

57e 23e (tijdrit) 49e 58e 45e 35e 66e

Eindklassement : 36e op 7 minuten en 23 seconden.

Marcel1112 19 augustus 2018 om 18:35

Dag Lars, zou ik als TLJ zeggen.

Handige Harry 19 augustus 2018 om 19:19

Ja Marcel dat weten we nu wel.

EddyB1958 20 augustus 2018 om 08:51

Zakte er zwaar door,tijdens de tweede passage op de muur.Heeft natuurlijk de verontschuldiging,terug te komen,na hartproblemen.Maar zijn prestaties in Polen en in de Binckbank rechtvaardigen zijn Vuelta selectie niet.

Cavia 19 augustus 2018 om 18:53

Knappe prestatie van Dylan van Baarle ondanks dat hij vandaag nog maar 1 ploegmaat had.

marehoek 19 augustus 2018 om 19:10

Voor wie reden die van Quick Step.
Als Stybar met Matthews meewerkt
wint hij de rit en Mathews het eindklassement en dan hadden ze Mohoric die niet geliefd is in het peloton op zijn nummer gezet.
Nee Stybar of liever gezegd Quick Step moest linkeballen.
Matthew heeft zijn overwinning
aan Soren Kragt te danken.

Wildebert 19 augustus 2018 om 20:10

Helemaal eens met je Marehoek. Zo zag ik het ook. En die Lefevre maar teuten wanneer anderen niet rijden ;)

jsprunk 19 augustus 2018 om 19:27

Mohoric mag wel wat mensen bedanken.
Ongelofelijk dat Van Avermaet, Scotson en Van Baarle hem terugbrachten toen Matthews en Wellens weg waren.

vlek 19 augustus 2018 om 19:37

Hadden die renners dan meer aan het kraken van Mohoric, dan aan zelf in de voorste groep zitten?

Wildebert 19 augustus 2018 om 20:12

Ja. Eerst bordje van anderen opeten (Mohoric) dat vergrootte de eigen kansen. Nu dankte hij hartelijk.

delgado 19 augustus 2018 om 20:58

BMC ging voor de etappe met Van Avermaet. Mohoric was in deze geen concurrent, Naesen, Wellens, Matthews etc. wel. Logisch dus dat zij gingen werken.

KennyKlimmen 19 augustus 2018 om 23:44

hoezo is mohoric geen geliefde renner…..?

oscarito1908 19 augustus 2018 om 23:53

Omdat hij de beste daler van het peloton is. En daarmee de poep dun door de broek heeft laten lopen.

Dat vraag ik me ook af. Klasbak en echte aanvaller. Voor liefhebbers toch een mooie renner.

EddyB1958 20 augustus 2018 om 08:58

Beste daler?Tijdens de Giro,zag ik Nico Denz sneller afdalen.Maar in het begin van de uitzending,zag ik Mohoric een manoeuvre doen waarbij hij bijna het achterwiel van zijn voorganger aantikte.Hij heeft zich kranig verdedigd,maar als de Van Avermaetten,Stybarren en andere Wellenssens samen werkten,dan kwam hij er niet aan te pas.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.