Mohorič wint koninginnenrit Hainan, Lutsenko nieuwe leider

Mohorič wint koninginnenrit Hainan, Lutsenko nieuwe leider

foto: Sirotti (archief)

donderdag 27 oktober 2016 om 09:08

Matej Mohorič heeft de koninginnenrit in de Tour of Hainan 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 22-jarige Sloveen van Lampre-Merida was in een etappe over twee heuvels sterker dan Przemysław Niemiec en Alexey Lutsenko. De Kazach neemt wel de leiderstrui over van Max Walscheid.

Wisselende samenstelling vooraan
Vanuit het vertrek trokken zes renners gelijk de gashendel open. Kamil Malecki (CCC Sprandi Polkowice), Frederik Strand Galta (Delko Marseille-Provence KTM), Guangtong Ma, Jingbiao Zhao (beiden Wisdom-Hengxiang), Oleksiy Kasyanov en Yong Jian Wu (beiden Jilun Shakeland) gingen op avontuur en sprokkelden direct enkele minuten voorsprong. Nog voor de eerste beklimming van de dag was er overigens de opgave te melden van onze landgenoot Rik van IJzendoorn. Na de eerste beklimming moest Malecki vooraan lossen, terwijl hij op de top nog de bergpunten pakte. Vanuit de achtergrond maakten Wilson Ramiro Diaz en Murilo Affonso (beiden Funvic Soul Cycles-Carrefour) de oversteek.

Lutsenko sterk
Voorin stokte toen de samenwerking en werd er slag om slinger gedemarreerd. Resultaat: op 25 kilometer van het einde zat het avontuur voor de vluchters erop. Op de laatste klim van de dag trokken Astana en Vino 4ever-SKO stevig door. Dat was er voor klassementsleider Walscheid te veel aan, waarna hij moest lossen. Op hetzelfde moment besloot de Colombiaanse RTS-Monton-kopman Mauricio Ortega er vandoor te gaan. Op twee kilometer van de top wisten Lutsenko en Niemiec razendsnel aan te sluiten. In de afdaling moest Ortega de rol lossen, waarna Mohorič terugkeerde. Lutsenko zat in de tang en probeerde met een lange sprint het duo van Lampre-Merida te verrassen. Niemiec remonteerde, waarna de Sloveen zijn eerste profzege boekte.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Sunrider 27 oktober 2016 om 09:21

Niet echt een lastige klim maar de hitte maakte het zwaar. Mohoric kwam terug bij Lutsenko en Niemiec in de afdaling en was de beste sprinter. Zaterdag misschien nog wat mogelijk voor Lampre om Lutsenko te onttronen. Walscheid moest er af, maar probeerde nog wel mee te gaan, bewonderenswaardig voor zo’n zware renner.

0
123poetertjes 27 oktober 2016 om 09:22

Hé, Davidenok rijdt ook weer

0
josi 27 oktober 2016 om 09:24

Zijn eerste overwinning bij de profs, denk ik, hoewel het natuurlijk niet bepaald in de grootste koers is. Toch een renner waar veel van werd verwacht en het er nog niet is uitgekomen, maar hij is nog steeds erg jong natuurlijk.

0
elrio 27 oktober 2016 om 10:07

Toch opvallend als je leest dat Astana en Vino-4-ever samen op kop gaan sleuren. Dat klinkt als koers vervalsing, want als die twee teams samen starten is het net alsof een team 2x zoveel renners heeft als alle andere teams.

0
Cadellie 27 oktober 2016 om 10:18

Is die nog maar 22?

0
Colbrelli. 27 oktober 2016 om 10:41

Davidenok komt meteen na zijn schorsing ook wel aardig mee.

0
Sunrider 27 oktober 2016 om 11:40

@elrio, dat was heel duidelijk inderdaad en van vino-4-ever na het sleuren niemand meer in de kop van de wedstrijd gezien. Lutsenko is ook nog maar 24.

0
Pizzi 27 oktober 2016 om 14:00

Goede knechtbeurt van Niemiec.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone