Mollema gaat voor ritzege in slotweek
foto: Sirotti
dinsdag 21 juli 2015 om 17:54

Mollema gaat voor ritzege in slotweek

De tweede Nederlander in het klassement van de Tour de France is Bauke Mollema. Hij is kopman bij Trek Factory Racing en staat momenteel negende, op bijna negen minuten van Chris Froome. De Nederlander gaat voor behoud van zijn klassementspositie, maar wil meer dan dat.

Ritzege of stijgen in het klassement? “Dan doe ik liever mee om een etappezege”, zegt Mollema tegen de NOS, “maar ik wil wel in de top tien blijven staan.”

“Ik zal dus niet snel gekke dingen gaan doen”, vervolgt hij. “Op het vlakke zal ik niet mee springen, maar als de start bergop is en er rijdt een grote groep weg, hoop ik erbij te zitten. Hopelijk kan ik dan rijden voor de zege en minuten in het klassement goedmaken.”

In etappe 18 (Gap naar St-Jean-de-Maurienne) en etappe 19 (St-Jean-de-Maurienne naar La Toussuire) lopen de eerste kilometers bergop.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2015 17:57
Ik weet het niet.. hij lijkt me niet echt het type klimmer dat in de aanval kan gaan.
21 juli 2015 17:57
That's the spirit! Maar misschien slimmer om óf voor het een óf voor het ander te gaan. Zelfs Sagan heeft moeite om allebei te behalen in de Tour.
21 juli 2015 17:58
Ik denk dat het heel lastig gaat worden, maar als ik hem was zou ik inderdaad gewoon gaan mee springen. Top 10 rijden in een grote ronde is leuk, maar de manier waarop telt ook mee. Als je alleen maar volgt en 10de wordt kan dat knap zijn, maar ik heb liever renners die koersen en dan wellicht een plaatsje lager eindigen.
21 juli 2015 17:59
alsof ze hem minuten gaan geven
21 juli 2015 18:01
Zoals hij op dit moment rijdt, denk ik eerlijk gezegd dat geen van beide er echt in zit.
21 juli 2015 18:02
Er zit nog verschil in een kopgroepaanval of een favorieten groep aanval. Dat wat Steven Kruijswijk deed sprak me echt aan, een favorietengroep aanval. Als je dan posities opschuift in het klassement sta je daar dan onterecht.

Ik kan me nog herinneren dat Dani Navarro vanaf de 15e plek naar de 8e plek steeg in de Tour met een megaonstnapping.
21 juli 2015 18:12
Vind het eeuwige optimisme van Mollema best mooi, nu nog ff waarmaken. Al hadden velen tijdens de Dauphine dit niet meer van hem verwacht
21 juli 2015 18:15
Mollema is slim als het om talen gaat. Op het vlak van tactisch inzicht pffffff
21 juli 2015 18:23
In een lange vroege vlucht zal Mollema nooit de vrijheid krijgen. Als hij wil aanvallen zal dat al moeten in een etappe waar een kopgroep maar een kleine voorsprong krijgt en dan voor de laatste beklimming in de aanval en proberen naar de kopgroep te rijden.
21 juli 2015 18:28
maar hopen dat robert dan mee springt want dat is volgens mij al dagen het enigste wiel wat hij in de gaten houdt,dat er rancune is da,s wel zeker aan de kant van mollema,robert mag hem inpakken wat mij betreft
21 juli 2015 18:32
het antwoord zit natuurlijk in de vraag opgesloten, maar: maak een keuze! Het een gaat niet met het andere samen, hij rijdt niet sterk genoeg om te ontsnappen uit de groep der favorieten en hij staat te kort om te mogen ontsnappen. Zeg dan: behoudens een buitenkansje is het klassement de prioriteit!
Ik word een beetje moe van de antwoorden van die jongen: he talks the talk maar doesn't walk the walk. En zonder het verder waar te maken zijn dit holle opmerkingen, versta me niet verkeerd: top 10 is een prachtige prestatie daar heeft het niets mee te maken, maar verder ambities en initiatieven liggen even niet voor de hand. Hoop dat Mollema met iets meer realiteitszin gaat praten met de pers.
Als hij in zijn team ook zo belooft te gaan aanvallen en dat komt er nooit van dan zullen ze ook snel niet meer willen knechten.
Ook de titel van het artikel is misleiden: hij gaat in eerste instantie niet voor een ritzege, maar wil de ritzege alleen als hij er geen risico's voor het klassement voor wil nemen. Ergo: hij gaar voor behoud en evt verbetering van zijn klassement en als er evt een etappe overwinning uit rolt neemt Mollema dat voor lief mee.
21 juli 2015 18:37
Dus Gap is startplaats van etappe 18. Hadden ze dat niet beter voor etappe 17 kunnen doen, minder verplaatsingen dus minder co2 belasting.
21 juli 2015 18:39
Het wordt een leuke laatste week. Drie Nederlander, elke bergetappe een andere, ik ben er klaar voor :D
21 juli 2015 18:46
Misschien moeten Gesink en Mollema maar eens samen in de aanval gaan ;)
21 juli 2015 18:54
Vanaf de start gaan ze hem wss toch niet laten rijden, daarvoor staat hij te goed in het klassement.
Hij kan beter op de voorlaatste of laatste klim van de dag proberen weg te rijden. Een beetje zoals Gesink in de eerste bergetappe deed. Dan moet je gewoon geluk hebben dat je voldoende voorsprong kan pakken en dat Froome/Quintana lang genoeg wachten met versnellen zodat je voorop kan blijven.

Voorwaarde is ook dat de Sky-mannen er niet meer zijn. Als Froome nog mannen bij heeft gaan die zo'n hoog tempo rijden dat je bijna niet weg komt. Enkel als ook Thomas wegvalt en Froome alleen zit heb je wel kans dat ze naar elkaar gaan kijken en je wat makkelijker voorsprong krijgt.
21 juli 2015 18:57
Wat een naïeve ideeën.
21 juli 2015 19:04
Gezonde ambitie, dat zie ik graag. Denk niet dat ze hem weg laten rijden, maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd om het wielrennen..
21 juli 2015 19:18
Hij kan het natuurlijk wel als hij de ruimte krijgt, zoals in de rit naar Cauterets, alleen als het echt om de etappezege gaat zul je niet zo snel de ruimte krijgen...
21 juli 2015 19:29
Het zure is dat als Mollema het al gaat proberen, TLJ zo maar eens de eerste ploeg zou kunnen zijn die achter hem aan gaat rijden.
21 juli 2015 19:58
Ik kan me nog een etappe in de tour van vorig jaar herinneren, waarin hij ook vanaf de start met een grote groep meesprong. Op een gegeven moment had hij volgens mij tussen de 4 en 5 minuten voorsprong. Majka won uiteindelijk die etappe, en Mollema eindigde voor de groep met favorieten. Dus helemaal ondenkbaar is dit niet.
21 juli 2015 19:58
Als hij de goede mensen meekrijgt, dan is het mogelijk om voor de ritzege te gaan en tegelijk minuten te winnen. In de Tour gebeurt iets dergelijks niet zo vaak, maar in de Dauphiné vorig jaar slaagde een dergelijke coup met ongeveer de helft van de klassementsrenners voorin. En wat te denken van Contador in Fuente Dé, Vueta 2012?
Als je het echt wil, dan kan het.
21 juli 2015 20:05
Samen met Gesink wat proberen lijkt me geen slecht idee. Wie weet kunnen ze mee met een aanvalletje van Nibali. Een lange ontsnapping lijkt me niet aan de orde maar wie weet valt er te profiteren van een strijd tussen Sky en Movistar.
21 juli 2015 20:23
Ik interpreteerde het interview net wat anders. Hem werd gevraagd of hij liever mee zou doen voor een ritzege of het klassement. Toen zei hij dat hij liever mee zou doen voor een ritzege (na wat aarzeling), maar dat hij daar (zoals hier staat) niet alles voor over gaat hebben. Als er een grote groep weg rijd, dan zou die mee doen. Echter betekent dit niet dat hij alles op alles zet om een ritzege te gaan behalen. Hij wil sowieso zijn klassement behouden, en de situatie die hij schetste lijkt me niet zo snel gebeuren.
21 juli 2015 21:04
Dan mag Mollema wel wat verbeteren tov afgelopen week, want dat was vooral aanklampen, kon veelal net het wiel van Gees houden. Ik hoop er uiteraard wel op.
21 juli 2015 21:14
@stevofan: Mollema is juist een tactisch slimme renner.

Aan ambities geen gebrek bij de Nederlanders, maar tussen droom en daad... Samen met Gesink gaan is inderdaad het beste. Niemand van de renners daarboven zal het iets interesseren, misschien Thomas daargelaten, maar die heeft met Froome hogere belangen. En de renners onder Mollema staan inmiddels al op redelijke achterstand van hem. Samen hebben Gesink en Mollema bovendien meer kans dan alleen. Gaat Mollema alleen, dan komt de positie van Gesink in gevaar, dat gaat niet lukken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.