Mollema groeit in Dauphiné: “Maar nog wel wat werk te doen”
foto: Sirotti
maandag 15 juni 2015 om 13:26

Mollema groeit in Dauphiné: “Maar nog wel wat werk te doen”

Met een vijftiende plaats in de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné kon Bauke Mollema niet ontevreden zijn. Hij was de Franse rittenkoers namelijk niet in opperbeste vorm begonnen en had veel last van zijn rug. “Het was een goede test, en ik denk dat ik op de goede weg ben.”

“Het was weer een erg zware dag, aangezien Sky voor de ritwinst en bonificatieseconden wilde gaan”, kijkt Mollema terug op de site van Trek. “Ze maakten het erg zwaar vanwege de sterke kopgroep, en uiteindelijk kwam het aan op de laatste klim. Ik wilde het vandaag proberen, omdat ik me een stuk beter voelde. Aan de voet zat ik iets te ver terug, maar ik had niet verwacht dat Nibali toen al vol gas zou gaan. Ik verwachtte naar voren te kunnen bewegen na een kilometer klimmen, maar dit was jammer. Na twee kilometer klimmen moest ik afhakende renners passeren en gaten dichtrijden.”

Het betekende uiteindelijk iets meer dan anderhalve minuut achterstand op winnaar Chris Froome aan de streep, terwijl Mollema in het klassement al geen rol meer speelde en op meer dan een uur eindigde. “Uiteindelijk was het een goede test, en ik denk dat ik op de goede weg ben. Nog niet waar ik moet zijn, maar een stuk beter dan aan het begin van de week, dus dat is positief. We hebben nog wat werk te verrichten voor de Tour, maar we hebben de tijd en ik denk dat mijn niveau voorlopig goed is.”

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2015 13:31
ik heb er een hard hoofd in. maar goed, ik laat me graag het tegendeel bewijzen.
15 juni 2015 13:38
Gewoon jammer dit. Leek aan het begin van het jaar in de Tirreno prima in vorm te zijn, maar daarna pech gehad met valpartijen en nog altijd niet hersteld. Ik ben ook bang dat we geen Mollema in topvorm gaan zien, maar daar kan hij niet zoveel aan doen. Al blijft dat verhaal van die rugklachten een beetje vreemd: waarom is dat niet eerder ontdekt? Hopelijk is de blessure van Kelderman minder ernstig, anders hebben we straks twee Nederlandse kopstukken die door fysieke problemen niet top zijn. En met het deelnemersveld dit jaar moet je echt 110% zijn om überhaupt top-10 te rijden...
15 juni 2015 13:41
@ Ciclismo99:
Kelderman een blessure?
15 juni 2015 13:41
Ik hoop toch echt voor onze Bauke dat hij nu hij het kopmanschap heeft hij zichzelf niet overschat. Ik begrijp ook wel dat hij niet kan zeggen in de msm dat hij zich rot voelt en het niks wordt in de Tour. Maar volhouden dat het niet zo is tegen beter weten in is nog dommer. Zijn resultaten geven toch te denken.
15 juni 2015 13:42
@ 8.6 Nou, die val zorgde er toch voor dat hij scheef op z'n fiets zat om z'n ene been te ontlasten? Leek gisteren al wel beter (maar nog niet super) te gaan, maar of het al helemaal over is, vraag ik me af.

@ aucontraire

Mollema's resultaten waren toch prima tot die val in het Baskenland? Lijkt me een beetje vroeg voor kritiek, volgens mij is zijn gebrek aan resultaten sindsdien niet echt zijn schuld te noemen.
15 juni 2015 13:46
Eindigt dit rondje op aardig niveau. Je hoeft deze progressie maar ietsje door te trekken en hij zal wat langer kunnen aanklampen en eindigt dan gewoon bij de betere subtoppers, waar ie thuishoort.
15 juni 2015 13:49
"Maar nog wel wat werk te doen" Ik weet niet wat voor een koers Mollema verwacht in de Tour de France. Maar ik geloof niet dat ze het rustig aan gaan doen in de bergen, zodat Mollema tijd heeft om in zijn ritme te komen en kan aanklampen. Hij wilde het vandaag proberen, maar
zat te ver van achteren... en hij had niet verwacht dat Nibali er van het begin af aan hard aan ging trekken. Zo lust ik er nog wel een paar. Ik mag hopen dat hij snapt dat hij in deze vorm mannen als Froome, Yates etc. er niet af gaat rijden.
15 juni 2015 13:52
Ach... voorgaande jaren was ie nu al wel in vorm en hield ie het niet vast in de tour. Misschien wel goed dat het nu wat anders loopt.
15 juni 2015 13:55
Toch maar mee doen aan het NK, 250 km vlak. Goede training en geen gesleur bergop met rugklachten tot gevolg. Als de conditie werkelijk in orde is komt hij ook wel bovendrijven in z'n koers en kan hij kort finishen. Goed voor het vertrouwen lijkt me en leuk voor het publiek.
15 juni 2015 14:00
GC Tour 2015

1. Froome
2. Nibali
3. Contador
4. Quintana
5. Rodriguez
6. Mollema
7. Valverde
8. Pinot
9. Bardet
10. Kelderman
15 juni 2015 14:03
@ Hunneman

Lol, Mollema voor Pinot en Bardet..? Die eerste vijf kan ik trouwens prima in mee, maar dat lijkt me wat chauvinistisch. Bovendien denk ik dat je Van Garderen vergeten bent, en Dan Martin onderschat. Maar that's just me :)

On: Ik weet het niet met Mollema. Die verhalen dat ie allemaal renners moest passeren en dus eigenlijk beter was dan de uitslag doet vermoeden hoor ik wel heel erg vaak bij hem. Hij was gewoon van de renners die naar de Tour gaan absoluut één van de aller slechtsten, waar ie in Zwitserland standaard bij de besten zat.
15 juni 2015 14:05
Op dit moment zie ik geen Nederlander in de top-10 eindigen eerlijk gezegd. Wat te denken van Van Garderen, Majka, Talansky, Dan Martin, Rolland? En ik zie er ook wel twee van Sky top-10 rijden, om over Astana nog maar te zwijgen.
15 juni 2015 14:08
@LyndaLid het was sowieso al de bedoeling dat Mollema wat later in vorm zou zijn dan afgelopen jaren. In Zwitserland was hij erg goed, maar in de Tour de laatste week vaak wat minder. Wat dat betreft klopt het wel. En inderdaad gisteren zag je hem in zijn schuddende stijl renners inhalen. Ik heb er itt tot eerder deze week wel wat vertrouwen in gekregen bij hem.
15 juni 2015 14:17
Ik had niet verwacht dat Nibali voluit zou gaan.... Net alsof je relaxed kunt opschuiven naar voren als SKY de gashendel opendraait.
15 juni 2015 14:19
Er zit verbetering in, hopelijk kan hij nog een paar stappen maken komende weken en daarna verder groeien in de tour om in de derde week huis te houden :p al heb ik er een hardhoofd in.

Volgens mij wordt het of een super tour voor Nederland of erg tegenvallend. Ofwel ze vallen allemaal tegen of presteren beter dan voorzien. Gevoelsmatig is er geen middenweg (de één wel goed en de ander niet). Behalve Poels en Westra dan die zie ik wel mooi werk verrichten voor Sky en Astana.
15 juni 2015 14:20
@LyndiaLid, voor Pinot en Bardet eindigen kan makkelijk. Iedereen kan zich alleen maar de Tour van vorig jaar herinneren.

Ik denk dat Van Garderen te vroeg in vorm is. 2 jaar geleden werd hij er op de Port de Palliheres ook afgepierd toen hij in vorm leek.

Dan Martin is ook zeker iemand waar echt rekening mee te houden is.

Nee, maar als Mollema de Vuelta vorm heeft dan kunnen renners als Pinot, Bardet, Martin en Costa hem er bergop niet afkrijgen
15 juni 2015 14:22
Met alle respect voor Kelderman: dit is zijn eerste Tour en heeft dit jaar nog bar weinig laten zien, ik hoop voor hem dat hij zich goed staande kan houden in het circus dat de Tour heet. Als hij ergens tussen plaats 10 en 15 eindigt, heeft hij het denk ik goed gedaan. We verwachten teveel van hem vrees ik. Alleen Mollema & Gesink kunnen ergens tussen plaats 6 en 10 meedoen, mits ze goed in orde zijn. Bauke heeft er blijkbaar zelf veel vertrouwen in, we zullen het zien. Ik hoop op de Gees, blijft onze beste ronderenner en na alle pech en ellende van de afgelopen jaren, hoop ik toch echt dat hij volledig schijt heeft aan alles en iedereen en gewoon door een muur gaat. Ik zag vorig jaar in de Vuelta voor het eerst een andere Gesink, rustig, ontspannen, zelfverzekerd. Hopelijk is hij nu zover in zijn carrière, dat de buitenwereld em geen reet kan interesseren en dat hij weer het niveau van 2009-2011 haalt.
15 juni 2015 14:26
@Hunneman, als je de leeftijden van Pinot, Bardet en Mollema naast elkaar legt, valt het te verwachten dat de eerste twee het afgelopen jaar meer gegroeid zijn dan Mollema denk ik. Ik verwacht zelf ook niet dat Mollema voor hen gaat eindigen.
15 juni 2015 14:38
@ Hunneman

Ik denk helemaal niet alleen aan de Tour van vorig jaar, ik kijk ook naar wat Pinot en Bardet sindsdien hebben gepresteerd. Zeker Pinot gaat voor Mollema eindigen, en met dit parcours en wat we van Bardet allemaal gezien hebben zie ik het ook bijna als zekerheidje dat die voor deze Mollema gaat eindigen.
15 juni 2015 14:42
GC Tour 2015

1. Froome/Contador
2. Quintana
3. Nibali
4. Contador/Froome
5. Valverde
6. Van Garderen
7. Kruijswijk
8. Rodriguez
9. Pinot
10. Talansky
11. Poels
12. Simon Yates
13. Bardet
14. López
15. Daniel Martin
16. Frank
17. Dumoulin
18. Meintjes
19. Rolland
20. Castroviejo
21. Adam Yates
22. Kiserlovski
23. Gesink
24. Gallopin
25. Scarponi
26. Kelderman
27. Roche
28. Westra
29. Navarro
30. Taaramäe
31. Kreuziger
15 juni 2015 14:44
@Chasinque,

Ik denk dat je een grapje maakt?
15 juni 2015 14:48
@ILLan: wat ook wel interessant is: in deze Tour zullen we ook zien of er inderdaad weer sprake is van een peloton a deux (ou trois) vitesses, waar inmiddels meerdere ploegleiders zich over hebben uitgesproken de afgelopen weken, onder het mom: "sommige renners en ploegen zijn wel heel erg goed in het pieken". De snelheid in grote rondes en overige wedstrijden lag in 2011-2013 behoorlijk lager, dan in de beruchte jaren ervoor. We zijn dit jaar sinds lange tijd weer terug op "niveau" zal ik maar zeggen. Hoe, wat , of en wanneer heb ik geen antwoorden op en wil verder niets suggereren, maar ik hoop op verrassingen en continu verschuivingen in het klassement, dat zou mooier en geloofwaardiger zijn. Mollema heeft aangegeven sterker te zijn dan vorig jaar, de trainingen, begeleiding en trainingsmateriaal is allemaal beter bij Trek volgens Bauke, dus mogen we eigenlijk (mits fysieke klachten verdwijnen), verwachten dat hij nu bij de eerste 5 eindigt.
15 juni 2015 14:48
Chasinque is zo veranderlijk als het weer, er hoeft maar iemand een scheet te laten en er komt een totaal ander rijtje uit zijn koker.
15 juni 2015 14:49
@chasinque: dank voor de uitslag, zeker die gedeelde 1e en 4e plaats vind ik interessant, maar in ieder geval dank nogmaals, dat scheelt mij weer 3 weken tv kijken! Ook mooi dat je in een topic over Mollema, Mollema niet in de einduitslag zet, humor!
15 juni 2015 14:50
Als de Intercity van Katoesja zijn werk heeft gedaan dan komt de Sneltrein van Astana
en als dan de Sky TGV op gang komt wat wil Mollema dan met zijn boemeltreintje ?
Aanpikken bij de Stoptrein van LTJ misschien ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.