Bauke Mollema mikt op zege in Amstel Gold Race
Foto: Sirotti
zaterdag 18 april 2015 om 10:17

Bauke Mollema mikt op zege in Amstel Gold Race

Bauke Mollema gaat zondag voor de overwinning in de Amstel Gold Race. “Dat is wel de bedoeling”, laat hij weten aan de NOS. “Daar moeten we voor gaan.”

De Nederlander beseft dat het lastig wordt om de grote favorieten eraf te rijden op de Cauberg. Hij hoopt daarom in de laatste anderhalve kilometer wat te kunnen proberen. “Zoals Vanendert vorig jaar deed. Dat is voor mij een ideaal scenario. Vanendert werd uiteindelijk tweede, maar hopelijk is er dit keer nog niemand weg.” In 2014 reed Philippe Gilbert voor Vanendert uit.

Sommige kenners beweren dat Mollema nog voor de Cauberg zou moeten aanvallen. Maar dat ziet hij zelf niet zitten. “Het verschil tussen de toppers en de ondersteunende renners is veel kleiner geworden de afgelopen jaren. Als je op de Keutenberg wat probeert, zullen ploegen als Etixx-Quick-Step, BMC en Movistar nog vijf renners over hebben. Dan pak je misschien tien seconden. Of twintig, als het mee zit, maar daar ga je het niet mee redden. Ik denk dat het op de Cauberg beslist gaat worden. Maar dat neemt niet weg dat je die ploegen in de gaten moet houden en attent moet zijn om erbij te zitten als er een grote groep wegrijdt. Met grote groepen weet je het natuurlijk nooit.”

De renner van Trek Factory Racing kent geen ideale voorbereiding op de Amstel Gold Race. Hij kwam in de Ronde van het Baskenland ten val en blesseerde zich aan zijn pols, maar het gaat elke dag beter. “Aan het begin van de week kon ik zelfs geen boterham smeren. Daar moest ik mijn ploeggenoten voor vragen. Nu heb ik alleen nog wat moeite met sprinten als ik onderin de beugel zit, maar zolang ik mijn handen bovenop het stuur heb gaat eigenlijk alles goed. De conditie is niet zomaar weg.”

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
18 april 2015 13:33
@zjoske, nee pas als hij top 3 rijdt
18 april 2015 13:51
Dveck+1. Manier zoals kreuziger won is voor Mollema veel reëler. Als het mislukt, komt hij niet voor op het 1ste uitslagenblad. Maar wachten zal nooit winst opleveren.
18 april 2015 14:11
Ik geef Mollema gelijk. Hij wil wachten tot de laatste keer Cauberg. Er zijn daarvoor geen kansen om aan te vallen. De Bemelerberg is een leuke heuvel voor toeristen maar niet om het verschil te maken. Op de Bemelerberg ligt veel historie maar het stelt niet veel voor. De Geulhemmerberg is wel een categorie hoger dan de Bemelerberg maar de percentages zijn daar ook niet bijzonder hoog. Geef mij maar de Keutenberg en de kuitenbijters daarvoor en geef de Bemeler en de Geulhemmer een andere rol in de wedstrijd. Mollema is niet gek. Hij ziet gewoon niet genoeg kansen om weg te komen net zoals andere renners dat zien. Hopelijk krijgen we toch een leuke wedstrijd. Want het blijft voor mij altijd de mooiste klassieker.
18 april 2015 14:19
grote woorden. hopelijk zien we hem in de finale.
18 april 2015 14:20
@fietskoen1
Mensen blijven maar zeggend at er geen kans is om weg te rijden in de nieuwe finale, maar het is pas van 2013 geleden dat iemand het tegendeel heeft bewezen. Deze finale is nu 3x gereden en 1x is er via een aanval gewonnen. Waar komt dan toch het idee vandaan dat wegrijden onmogelijk is? Er zijn geen kansen als je ze zelf niet maakt. Ik heb renners ook geheel vlakke ritten zien winnen via een aanval op meer dan anderhalve kilometer van de streep.
18 april 2015 14:51
pffff nog nooit wat gewonnen !!!
18 april 2015 14:53
@Dveck

Het is gewoon onlogisch en onnodig dat die lus voor de Cauberg er is. Als die verdwijnt zijn er meer aanvallen maar en is de koers ook attractiever. De editie van 2013 is inderdaad een uitzondering daarop maar die editie blijft denk ik een uitzondering als het parcours zo blijft. Wegrijden is gewoon veel moeilijker met dit parcours en niet gemaakt voor aanvallers met die lus voor de Cauberg. Met de sterke blokken zoals BMC aan de start is het wegrijden nog moeilijker.
Het is niet onmogelijk om weg te rijden maar het wordt te moeilijk gemaakt. Daarom zien mannen als Mollema het nut er niet van in.
18 april 2015 15:07
Conditie is niet zomaar weg, integendeel, weekje kalm aan doet wonderen, zou zn seizoen al vroeg glans geven.
18 april 2015 16:05
@fietskoen1
Dat het parcours er niet beter op is geworden ben ik met je eens hoor, maar hoe moeilijk het ook is om weg te rijden, Mollema zal het toch moeten als hij echt wil winnen en dat niet alleen maar roept.

Echter, vorig jaar reed er ook een groepje weg met Weening en consorten. Mannen als Mollema, maar ook bijvoorbeeld Vanendert, Fuglsang, Gescke, etcetera - amnenn die anders geklopt worden op de Cauberg of een sprint die daarop volgt - moeten dan meeschuiven. Dan maak je kans. Er zijn morgen vijf mannen die kunnen wachten tot de Cauberg: Gilbert, Valverde, Kwiatkowski, Gerrans en Matthews. Al de rest moet zorgen dat ze eerder dand at weg zijn.
18 april 2015 16:30
Bij die foto moet ik altijd aan Ome Willem en de Grote Grijze Geitenbreier denken.

Hup Bauke!
18 april 2015 17:26
daar gaan we weer voor één van de saaiste koersen van 't jaar
18 april 2015 17:33
Grootspraak van Mollema, waarom zegt hij niet gewoon dat hij nog te geblesseerd is en hoopt op volgend jaar beter.
18 april 2015 20:21
Wat erger ik me aan de Nederlandse obsessie voor "aanvallen".
18 april 2015 23:13
Prachtige klassieke kop, met het klassieke petje zoals het hoort. Klep omhoog.

Bauke moet een uitval doen en met voorsprong aan de Cauberg beginnen, want kansloos voor winst als hij wacht. Ereplaats ja, winst nooit met de 'wachttactiek'.

Waarom papegaait iedereen mekaar toch na met dat 'wachten wachten wachten'? Ze killen hun eigen kansen... Wat is er mis met old skool met een aantal ploegen in de slag gaan de avond tevoren en een bommetje gooien in de koers??
19 april 2015 07:27
Dezelfde manier van wachten is steevast voer om de ploegleiding van Lotto-Jumbo als onbekwaam weg te zetten. Bij andere ploegen gelden andere normen, wordt me helder.
19 april 2015 17:26
Nou goed gedaan Bauke, top!
19 april 2015 18:43
Scheelt maar 54 plaatsen en 52 seconden.
Anders had Bauke gewonnen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.