Mollema: “San Sebastián mooie voorbereiding op Rio”
foto: Sirotti
woensdag 27 juli 2016 om 08:00

Mollema: “San Sebastián mooie voorbereiding op Rio”

Bauke Mollema voelt zich langzaamaan beter na zijn valpartij in de laatste week van de Tour de France, die er mede voor zorgde dat hij van het podium viel. De inwoner van Monaco kijkt alweer voorzichtig vooruit, vertelt hij tijdens de Profronde van Surhuisterveen aan WielerFlits.

Goede herinneringen aan Baskische klassieker
De klassementsrenner, die zijn huis in Leeuwarden kort geleden verkocht, trekt komende zaterdag met verwachtingen naar de Clásica San Sebastián. “De afgelopen jaren was ik daar altijd goed. Die wedstrijd ligt me heel erg goed, denk ik. Het is een mooie laatste voorbereidingskoers op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is een parcours dat vergelijkbaar is. Daar wil ik zaterdag nog een mooie uitslag rijden.” Zondag vliegt de Nederlandse afvaardiging – die verder bestaat uit Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruijswijk – naar Brazilië, waarna ze in de vijf dagen tot aan de wegwedstrijd hun plannen gaan smeden.

Startgeld in criteriums
Toch had het weinig gescheeld, of Mollema had niet eens aan de start van de Nederlandse na-Tourcriteriums gestaan. Volgens De Telegraaf zou SEG Cycling, het managementbureau van de Trek-Segafredo-renner, te veel geld vragen. De Volkskrant meldde vervolgens dat Mollema nu in elk criterium dat hij in Nederland rijdt, om en nabij de €15.000,- krijgt. Dat is een gevolg van zijn tuimeling in het klassement de laatste dagen van de Tour de France. De geboren Groninger weet echter van niets: “Ik heb weinig kranten gelezen de laatste tijd. Ik ben blij dat ik hier sta, gisteren (maandag, red.) in Boxmeer en morgen (woensdag, red.) in Chaam. Ik vind dat het erbij hoort om die criteriums te rijden.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2016 08:33
Fijn die gele plopkap weer te zien! We hebben een sterke ploeg voor Rio maar volgens mij valt er met die jongens geen tactisch plan te smeden.
27 juli 2016 09:26
"Daar wil ik een mooie uitslag rijden". Wat is dat dan? 3de ? 7de ? Ofwel zeg je dat je mee doet voor winst ofwel zeg je dat je het opvat als training in functie van Rio, maar dit raakt kant noch wal.
27 juli 2016 09:40
Ik vind vijf dagen voor de wedstrijd pas naar Rio reizen vrij laat. Je zult al een dag of drie nodig hebben om over de jetlag heen te komen en om te acclimatiseren daar. Ik snap dat Bauke graag San Sebastian wil rijden, en dat zijn ploeg dat ook graag wil, maar zo'n voorbereiding komt op mij over alsof hij Rio er wel even bij gaat doen en niet alsof hij vol voor Rio gaat.
27 juli 2016 09:48
@Davide: Trek mag maandelijks een hoop geld afdragen aan Mollema. NOC*NSF doet dat niet. Kortom: de broodheer bepaalt in deze dat Mollema naar Rio MAG, maar tevens dat hij naar San Sebastian MOET.
Mooi he, sport...? ;-)
27 juli 2016 09:48
Hij rijdt meestal gloed in SS dus snap wel dat ie daar wilt rijden. Mogelijk gaat het inderdaad wel ten koste van Rio. Of juist niet, we zullen zien.
27 juli 2016 09:54
Als je voor één valpartij in de Tour al 15.000 euris vangt voor een uurtje rondcrossen, dan snap ik wel dat Gesink en Kelderman niet te vaak meer worden gevraagd :)
On: Velen zullen SAN Sebastián nog meepikken, voor de sponsor en zichzelf. In RIO zal er denk ik toch een aantal van de 'kanshebbers' tussenuitvallen door het klimaatverschil, wat dat betreft eens met @DavideF: 5 daagjes is kort. Voor Dumoulin prima, die rijdt 100 km mee in de weglopers en heeft dan nog ff voor de tijdrit, komt hem precies goed uit.
27 juli 2016 10:01
Een korte week is in principe meer dan genoeg om te wennen aan het tijdsverschil met Brazilië en aan het weer. Ze doen het hele jaar niks anders dan zich snel aanpassen. Dus snap de kritiek hier niet. Beter dan daar in het Olympisch dorp rond te hangen en te trainen op Rio's wegen met allerhande risico's. En CSS is inderdaad een prachtige wedstrijd met oog op de wegwedstrijd van een week later anders ben je twee weken uit serieuze competitie.
27 juli 2016 10:05
"Daar wil ik een mooie uitslag rijden. Wat is dat dan? 3de ? 7de ?"

Volgens mij weten we allemaal wat 'een mooie uitslag' is binnen het referentiekader van Mollema in San Sebastian. Komt Mollema met de kopgroep boven, dan wil hij meesprinten voor de overwinning (maar zijn sommigen waarschijnlijk sneller). Gaat hij zelf er van door op de laatste heuvel, dan kan hij ontploffen of standhouden. Ook in dat geval moet top-8 altijd mogelijk zijn.
27 juli 2016 10:09
Paar WT-punten verdienen die hij niet binnen heeft kunnen halen in de Tour is ook belangrijk voor Trek. En hij doet inderdaad altijd goed mee in San Sebastian dus ik snap ook wel vanuit het perspectief van Mollema dat hij daar wilt rijden.
27 juli 2016 10:11
Quote:
De Volkskrant meldde vervolgens dat Mollema nu in elk criterium dat hij in Nederland rijdt, om en nabij de €15.000,- krijgt.


Ha ha, die Hermans. Klagen dat renners geen hart voor de wielersport hebben en dan een onzinrondje aanbieden dat geen zak met sport te maken heeft. Dat Kruijswijk nu gaat trainen in plaats van te cashen, dát is hart voor de wielersport hebben.
27 juli 2016 10:21
Ik was wel benieuwd wat Mollema vind van de komst van Contador.
27 juli 2016 10:30
Ik denk ook dat Boxmeer, Surhuisterveen en Chaam de ideale voorbereiding is op San Sebastian.
27 juli 2016 10:32
@Marszzz Het verschil is wel dat dit de OS is, een wedstrijd die één keer in de vier jaar plaatsvindt. Het is dus geen Tour Down Under of Tour of California, dat zijn veelal voorbereidingskoersen die gereden worden om in vorm te komen en dus niet om te pieken zoals nu. Dan lijkt het mij in dit geval wel handig om te zorgen voor een goede voorbereiding. Donostia kan een prima prikkel zijn, en zeker gezien de sponsorbelangen van Trek snap ik dat Mollema hier mee moet doen, maar het gaat in mijn ogen wel echt ten koste van je voorbereiding op Rio.
27 juli 2016 10:43
Er zijn genoeg andere kleppers die voor de dubbel gaan.
27 juli 2016 10:48
Een stukje extra cash meenemen naar Rio kan natuurlijk nooit kwaad. Vraag maar aan Vino
27 juli 2016 10:50
Gaat hij dus weer niet de Vuelta rijden?
Ik ben benieuwd waarom hij dat niet hoeft? Helemaal na zijn laatste week in de Tour en daarbij heeft hij al mooie dingen laten zien in de Vuelta.
Hoop dat hij alsnog gaat!
27 juli 2016 11:27
Mollema altijd sterk in San Sebastian, zie hem zeker mee doen om de overwinning
27 juli 2016 12:53
Haha stoempert... Kijk anders nog een keertje naar links! Dan zie je misschien niet dat vino je 30 secs geleden al van rechts is gepasseerd! Prachtig verhaal vind ik het wel :)

Dit Nederlandse team kan voor medailles gaan in rio. Mollema heeft ook nog een klein sprintje in huis, poels en kruijswijk niet echt volgens mij, die kunnen beter solo aankomen.
27 juli 2016 13:08
@ bergje over, volgens mij won Poels in LBL nog een sprintje van Albasini :)

Na een zware wedstrijd is er veel mogelijk ;)
27 juli 2016 13:32
@ davide formolo
Het tijdsverschil met Rio is niet zo groot. De jetlag zal meevallen.
27 juli 2016 13:44
Waar is Gesink?
27 juli 2016 13:56
@ Spinergy:
beetje trainen in the states (zo'n 14 uur in de week).
27 juli 2016 14:15
Kruijswijk traint hard voor Rio in plaats van gemakkelijk geld verdienen in een flauwekul rondje om de kerk, dus hem geef ik meer kans dan Mollema.
27 juli 2016 14:28
@ Magikdatzeggen:
Kruijswijk heeft (tot mijn verbazing) al maanden geen enkele wedstrijd gereden. ik denk Mollema toch meer kans.
27 juli 2016 15:10
Ik lees hier nogal wat negatievisme.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.