Moreno Moser hangt per direct fiets aan de wilgen

maandag 13 mei 2019 om 08:23
Moreno Moser hangt per direct fiets aan de wilgen

Moreno Moser bij zijn laatste zege in Laigueglia - foto: Cor Vos (archief)

Moreno Moser zet per direct een punt achter zijn carrière als profwielrenner. De 28-jarige Italiaan van Nippo-Vini Fantini-Faizanè mist de motivatie om nog langer door te koersen. “Als ik er niet meer in slaag om blijvend goed te presteren, stop ik liever dan dat ik onnodig aan blijf modderen. Dat is het eerlijkst naar iedereen toe”, laat hij weten aan La Gazzetta dello Sport.

Moser kende als neo-prof een geweldige eerste seizoen bij Liquigas-Cannondale in 2012. Al in zijn tweede koers voor de groene formatie was het raak voor de beloftevolle Italiaan. In de Trofeo Laigueglia pakte hij zijn eerste profzege. Dat seizoen volgden nog zeges in de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (tegenwoordig WorldTour) en als kroon op zijn seizoen twee ritzeges én de eindzege in de Ronde van Polen.

Vanaf dat jaar was de ster van Moser rijzende. Althans, dat was ieders verwachting. Hij is van hetzelfde bouwjaar als Peter Sagan en beleefde in die tijd bij dezelfde ploeg een geweldige periode. Ook 2013 begon nog voortvarend met de zege in de Strade Bianche. Vanaf halverwege 2013 ging het echter steeds stroever bij de neef van Francesco Moser.

Moser schreeuwt het uit bij zijn zege in de Strade Bianche – foto: Cor Vos (archief)

Af en toe liet Moser nog flitsen zien van zijn grote klasse, maar op constante basis presteren zoals in 2012 en 2013 lukte hem nog maar zelden. Na zes jaar Liquigas en opvolgers stapte Moser in 2017 over naar Astana. Bij de Kazachse formatie wilde het echter ook niet vlotten. Zijn seizoen 2017 grossierde in DNF’jes en ook de zo gewenste zege kwam er niet.

Begin 2018 leek hij er weer doorheen te komen. Waar ook anders dan in de Trofeo Laigueglia wist hij weer te winnen. Met een flinke voorsprong kwam hij solo over de meet in de kustplaats. Was dit het voorteken voor de ‘revival’ van de Italiaan? Hij was op dat moment altijd nog slechts 27 jaar. Niets bleek echter minder waar. Hij vervolgde zijn 2018, hoe hij 2017 was geëindigd, teleurstellend.

Om het plezier in het wielrennen weer terug te krijgen, deed hij in 2019 een stapje terug naar Nippo-Vini Fantini-Faizanè. Ook dit avontuur bracht hem niet waar hij op gehoopt had. “Ik kan het team alleen maar bedanken voor de manier waarop ze mij hebben verwelkomd. Ik kan de laatste jaren gewoon niet meer mee komen. Na vele tests zijn we ook zeker dat het niet door ziekte komt. Ik ben gewoon klaar.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.