Moscon ging overtraind naar Tour: “Mijn lichaam was uitgeput”
foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2019 om 09:23

Moscon ging overtraind naar Tour: “Mijn lichaam was uitgeput”

Gianni Moscon heeft zichzelf dit seizoen overtraind. Dat vertelt de Italiaanse renner van Team Ineos tegen La Gazzetta dello Sport. “Mijn lichaam was uitgeput en ik ging moe naar de Tour, toen de ronde nog moest beginnen”, zegt Moscon.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Moscon was een van de kopmannen in het klassieke voorjaar en zou direct daarna de Giro d’Italia rijden. Na een matige voorjaarscampagne werd een streep door de Giro gezet en werd besloten de Tour de France te rijden. “De wil om te veel te doen heeft mij onderuitgehaald. In de winter trainde ik als nooit tevoren. Uren en uren aan gerichte trainingen”, legt Moscon uit.

“Dit voorjaar in Colombia deed ik precies hetzelfde. Ik reed uren en uren, maar kwam terug als een lijk. Ik had niet de tijd om te herstellen, omdat ik nooit eens tien dagen van de fiets kon”, aldus de Italiaan. “Toen de plannen veranderden en ik de Tour ging rijden, was er geen tijd om uit te rusten. Als ik het vooraf wist, dan had ik mij anders voorbereid op de Tour. Nu was mijn lichaam uitgeput en ging ik moe naar de Tour.”

‘Minimaal acht kilo erbij in de Tour’
Ook in de Franse ronde, die weliswaar gewonnen werd door zijn ploeggenoot Egan Bernal, ging het niet goed met Moscon. “Na drie weken voelde ik mij dood. Ik was moe, ik hield vocht vast, ik ging meer eten. Ik groeide als een voetbal”, beschrijft hij. “Ik woog 80 kilo, terwijl ik de koers begon rond de 70 kilo. Minimaal acht kilo erbij. Ik herkende mijzelf niet.”

Na de Tour zette Moscon de fiets wel even aan de kant en koos hij voor een lange opbouw richting het najaar. In de Tour of Britain werd hij zesde en op het WK wielrennen vierde. Met Team Ineos rijdt hij nog enkele Italiaanse najaarskoersen, maar de ogen staan ook al op 2020. “Ik heb in ieder geval geleerd dat bepaalde fouten niet weer gemaakt moeten worden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.