Moscon maakt excuses voor racistische teksten richting Reza
Foto: Sirotti
zaterdag 29 april 2017 om 13:29

Moscon maakt excuses voor racistische teksten richting Reza

Gianni Moscon (Sky) heeft vrijdag tijdens de derde etappe van de Ronde van Romandië racistische teksten geuit richting Kevin Reza (FDJ). Dat bevestigt zijn ploeg tegenover Cyclingnews. Volgens Sky heeft Moscon inmiddels zijn excuses aangeboden.

Reza wilde voorafgaand aan de vierde etappe geen commentaar leveren, maar hij zou wel de verontschuldigingen hebben geaccepteerd. Vrijdag was op beelden van nota bene Sky zelf te zien hoe Reza boos verhaal kwam halen bij de Britse formatie.

Nicolas Portal, ploegleider van Sky, noemt de actie van Moscon onacceptabel. De renner kan na afloop van de rittenkoers op een straf rekenen.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
29 april 2017 13:34
Niet zo fraai van Moscon. Racisme is wel zo laag bij de grond.
29 april 2017 13:37
Mag ook wel een schorsing van de UCI op volgen. Is blijkbaar trouwens niet het enige incident met Moscon in het peloton. Een paar weken geleden ook een interview met Van Lerberghe gelezen dat hij ook al een paar keer problemen had gehad met Moscon.
29 april 2017 13:41
Sterk van Reza dat hij het er niet bij laat zitten en verhaal komt halen. Sterk dat hij dit niet openbaar wil maken. Sterk dat Moscon excuses aanbiedt en Sky toch een disciplinaire straf wil uitdelen. Daarna zand erover en weer verder.
29 april 2017 13:41
Reza staat wel heel mooi boos te doen met dat opgeheven vingertje.

Nu nog te weten waarom hij zo boos is en dan kunnen we allemaal onze mening gaan geven.
29 april 2017 13:42
Het was zo'n mooie, veelbelovende renner waar je wel voor kon supporteren. Dat is nu wel over voor mij, dit soort fascisten kunnen we missen als kiespijn.
29 april 2017 13:46
Dit lijkt mij nu wel geschikt voor 45 dagen schorsing, liefst ergens in augustus.
http://www.wielerflits.nl/nieuws/249832/gianni-moscon-klassiekers-zijn-mooi-maar-ik-droom-van-de-rondes.html
29 april 2017 13:49
@Kingstown: dat soort opmerkingen gaan natuurlijk nergens over. Als Moscon zich racistisch uit is het logisch dat Reza verhaal gaat halen. Ik vind het knap dat Reza alleen met de vingers wijst en hem niet met gebalde vuist bejegend.
29 april 2017 13:53
We zullen hem straffen, maar pas na de koers. Lekker laf. Wat is belangrijker een koers winnen of iemand straffen wegens racisme? Rare praktijken weer bij Sky..
29 april 2017 13:54
@ Vevie:

Welk soort opmerkingen? En wat heeft Moscon precies gezegd? Dat heb ik namelijk niet uit het bericht kunnen halen, maar misschien heb jij meer info.
29 april 2017 13:57
Ik was fan.
29 april 2017 14:02
Moscon is dus een racist, althans uit zich als zodanig, hij maakt zijn excuses richting Reza, maar in hoeverre is dat gemeend?
We zullen hem straffen? Beter is eens een goed gesprek met hem voeren waar dat racisme vandaan komt.
29 april 2017 14:03
edit redactie: niet doen
29 april 2017 14:05
@Kingstown: daar heb je natuurlijk gelijk in. We weten niet wat er is gezegd. Maar als ik jou racistisch bejegen, jij komt woedend bij mij verhaal halen, ik bied vervolgens mijn excuses (dat doet iemand niet als hij niks gedaan heeft) en het team geeft later zelf aan dat ik mij racistisch heb uitgelaten tegen jou, dan kunnen we ervan uitgaan dat er wat is gebeurd, toch?
29 april 2017 14:06
Teleurstellend. Excuses aanbieden is aardig, maar maakt het natuurlijk niet echt goed. Ook interessant hoe ze hier bij Sky mee omgaan. Hij wordt gestraft, maar pas als ze hem in de koers niet meer nodig hebben.
29 april 2017 14:06
Een racistische opmerking maakt je niet ineens een racist mensen. Niet goed te praten, een boete op zijn plek, de excuses zijn nog veel beter...maar om zo'n jongen nou meteen helemaal in het verdomhoekje te zetten gaat wat ver. Hij zag blijkbaar in dat hij fout was en maakt excuses. Prima.
29 april 2017 14:07
Nu moet de UCI optreden, al is het maar voor het gebaar. Rascisme is onacceptabel.
29 april 2017 14:08
Krijg een steeds grotere schurfthekel aan Sky.
29 april 2017 14:13
En rascisme is overigens echt wat anders dan iemand zeer onvriendelijk vertellen dat hij iets verkeerd lijkt te doen/doet/deed.
29 april 2017 14:13
Reza moet eerst verhaal komen halen voordat Moscon zijn excuses maakt. Dan vraag ik me altijd af hoe oprecht die excuses zijn. Een kleine schorsing met een stukje taakstraf voor bewustwording zou niet verkeerd zijn.
29 april 2017 14:19
Nou nou, wat een geluk dat we alle brave borsten op een rijtje hebben hier in de reacties. Respect dat geen van jullie ooit iemand heeft uitgescholden of heeft gevloekt of getierd. Hou jezelf toch niet voor de gek met je schijnheilige gedoe, iedereen zegt ongemeende dingen 'in the heat of the moment'.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie)
Kijken hoe leuk jullie het zouden vinden als iedereen commentaar geeft op die ene uitspatting die je tegen je vriend/vrouw/schoonmoeder had omdat iemand het daarna uitvergroot heeft op de social media.
Dat je in een opwelling iets roept, of dit nou op iemand zijn huidskleur slaat of het minder nette woord voor prostitue is of een of andere dodelijke ziekte, is wat mij betreft gelijk. Nu is het meteen een racist. Alsof we heel Moscons levensopvattingen kunnen afleiding naar aanleiding van dit ene accident, grow up.
29 april 2017 14:20
Goed van Reza dat hij verhaal gaat halen op een nette, maar niet mis te verstane wijze; dit soort gedrag is nergens toelaatbaar dus ook niet in het peloton ook al stroomt er nog zoveel adrenaline door je heen.
Moscon wat strafwerk en er verder geen woorden meer aan vuil maken.
29 april 2017 14:22
Ik neem aan een bepaald scheldwoord in het heetst van de strijd, om dan gelijk te zeggen dat Moscon een racist of zelfs een facist is gaat me wel erg ver... Gewoon straffen, excuses aanbieden en leren.
29 april 2017 14:28
Het kan er natuurlijk in het heetst van de strijd zijn uitgefloept, er zal wel vaker iemand uitgescholden worden en Moscon zal (waarschijnlijk) de verkeerde woorden hebben gebruikt.
Reza heeft de excuses geaccepteerd en SKY gaat hem straffen dus het is in mijn ogen wel prima zo.
Ik snap ook niet dat er bij racisme altijd zoveel mensen op hun achterste poten staan terwijl als iemand beledigd wordt het opeens veel minder is.
Ik denk nog steeds dat teveel nadruk op een maatschappelijk probleem niet echt werkt, het wordt een soort overkill, steeds maar weer van dat mag niet, terwijl het merendeel van de mensen dat echt wel snapt en er een deel is die het misschien wel snappen maar er gewoon schijt aan hebben.
29 april 2017 14:34
Als je iets zegt 'in the heat of the moment' dan siert het je om uit jezelf daarvoor je excuses aan te bieden. Het is jammer dat Reza zelf eerst verhaal moet halen.
@PaulSchoonakker Ik hoop dat als je iets overduidelijk verkeerds tegen jouw partner zegt, je uit jezelf je excuses maakt.
29 april 2017 14:53
"Go away (insert N-word)." of "Move, monkey." Veel anders kan het niet geweest zijn daar zoals vermoed het in het heetst van de sprintstrijd geroepen is en Reza als Fransman waarschijnlijk geen uitgebreid Engels-racistische vocabulair heeft.

Dat is wel kwalijk. Geeft namelijk aan dat Moscon Reza niet primair als mederenner of -mens ziet maar als iemand met een ander huid allel - eufemistisch gezegd.

Vooral in de denkbare situatie is zo'n 'hoe durf jíj hier in mijn weg te rijden' erg denigrerend.

De strafmaat is lastiger. Opknopen aan een boom of hangend aan een kruis in de fik steken?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.