Movistar wilde complete ploeg van Israël Start-Up Nation uit koers
© Cor Vos
woensdag 29 juli 2020 om 09:28

Movistar wilde complete ploeg van Israël Start-Up Nation uit koers

In Burgos was er gisteren al onenigheid nog voor de koers begon. Twee renners van Israël Start-Up Nation startten niet omdat ze contact hadden gehad met een besmette ploegmaat. Het volgde daarmee de coronaprotocollen, maar Movistar vond dat onvoldoende en wilde het hele team uit koers.

Omer Goldstein (23) zou niet deelnemen aan de Vuelta a Burgos, maar testte wel positief op corona.  Zijn ploegmaat Itamar Einhorn (22), met wie hij in contact was geweest, werd uit voorzorg van de deelnemerslijst geschrapt. Ook de Brit Alex Dowsett (31) moest vertrekken. “De twee hebben samen aan tafel gezeten en dat kon genoeg zijn”, vertelt ploeggenoot Tom Van Asbroeck aan. “Ook de chauffeur die hen vervoerd heeft, is naar huis.” Zo startte Israël Start-Up Nation met vijf in plaats van zeven renners. Ook al wisten die twee toen nog niet of ze al dan niet positief hadden getest. Prima aanpak, denk je dan.

En de ploeg van onder meer Tom Van Asbroeck en Ben Hermans oogstte ook lof met haar handelswijze en transparantie erover. Alleen Movistar vond de maatregelen niet ver genoeg gaan: de Spaanse ploeg zette gisteren druk op de Israëlische collega’s om collectief uit de race te stappen. Ze gingen daarbij niet eens subtiel te werk, meldt Het Laatste Nieuws. Ploegleider Oscar Guerrero, een Spanjaard, kreeg nadrukkelijk de vraag om zijn collega’s en renners te overtuigen om niet meer te starten.

Wat de ploeg weigerde. “Want we houden ons aan de regels”, vertelde Van Asbroeck. “We hebben geen incident gecreëerd, we hebben er net één kunnen vermijden.” Later op de dag kwam het nieuws dat Einhorn niet besmet is. Helaas voor hem en Dowsett was het peloton dan al lang vertrokken. “We hebben twee perfect gezonde renners naar huis gestuurd”, zegt Guerrero. “Dat is heel ongelukkig, maar we wilden geen risico nemen. We hebben juist gehandeld.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.