MPCC roept op tot strenger antidopingbeleid
foto: Cor Vos
woensdag 4 december 2019 om 14:47

MPCC roept op tot strenger antidopingbeleid

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, heeft de UCI opgeroepen een strenger antidopingbeleid te voeren. Er is onder andere gepleit voor een verhoging van het aantal bloedtesten, vooral buiten competitie.

De oproep voor een strenger antidopingbeleid volgt op een gesprek dat Marc Madiot, manager bij Groupama-FDJ, en Iwan Spekenbrink, manager bij Sunweb, dit najaar voerden met Georg Preidler. De Oostenrijker, die bij beide ploegen onder contract heeft gestaan, bekende in maart zijn betrokkenheid bij dopingzaak Operation Aderlass. De informatie die hij verstrekte werd vervolgens doorgegeven aan de MPCC. De beweging stuurde vervolgens een brief naar wielerbond UCI.

Daarin stelde de MPCC verschillende maatregelen voor, laat de beweging weten in een persbericht. “De MPCC wil de UCI wijzen op de noodzaak om het aantal bloedtesten te verhogen, vooral buiten competitie. Bovendien moet volgens de MPCC de manier waarop deze tests worden uitgevoerd opnieuw worden gedefinieerd. Er is een formeel verzoek gedaan om deze tests dichter bij het begin van de wedstrijd en zo snel mogelijk na de finish uit te voeren.”

Ook adviseerde de MPCC de UCI om nog waakzamer te zijn tijdens de vakantieperiodes van de renners of tijdens de lange pauzes die ze halverwege het seizoen kunnen nemen.

Meer impact
De UCI heeft al gereageerd op de brief van de MPCC. “In haar reactie laat de UCI weten dat het ‘bekend staat als de anti-dopingorganisatie, die het grootste aantal bloedmonsters neemt volgens de richtlijnen van het biologische paspoort’ en dat CADF, een door de UCI aangewezen entiteit ‘zoveel mogelijk monsters neemt als ze kan, binnen de grenzen van haar budget, terwijl ze de voorkeur geven aan gerichte tests'”, schrijft de MPCC in haar persbericht.

“In haar antwoord herinnert de UCI er ook aan dat ‘de anti-dopingregelgeving bepaalt dat elke sporter op elk moment en elke plaats kan worden getest’ en dat ‘het duidelijk is dat CADF van deze mogelijkheid gebruik maakt en tests uitvoert tijdens de aangegeven periodes”, aldus de MPCC, die tevens vraagt om meer impact op de manier waarop controles worden uitgevoerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.