MPCC: “Twaalf sporten met meer dopinggevallen dan wielrennen”
foto: Cor Vos
donderdag 17 januari 2019 om 14:33

MPCC: “Twaalf sporten met meer dopinggevallen dan wielrennen”

De wielersport bevond zich in 2018 in de middenmoot wanneer het gaat om het aantal dopinggevallen. Dat blijkt uit de barometer die de MPCC jaarlijks publiceert. “De cijfers tonen aan dat de geloofwaardigheid van een twaalftal sporten zwaarder beschadigd is dan het wielrennen,” aldus de vereniging voor een geloofwaardigere wielersport.

In 2018 waren er in de wielersport zeventien geregistreerde dopinggevallen. Dit aantal is in lijn met de afgelopen jaren. De lijst bevat zaken die publiekelijk bekendgemaakt zijn door wielerbonden of media. Elf van de zeventien zaken vonden plaats in het wegwielrennen. Twee in de WorldTour (Roson en Siutsou), vier bij ProContinentale teams (Di Gregorio, Merino, Salas en de vrijgesproken Ista) en vier bij continentale ploegen (Najar, Brajkovic, Falon en Javier).

Atletiek voert de lijst aan met 98 dopinggevallen, gevolgd door honkbal en gewichtheffen. MPCC geeft aan dat wielrennen dit jaar lager op de lijst staat omdat andere sportbonden transparanter zijn geworden.

De MPCC heeft voor het eerst ook corruptie (zoals matchfixing) in het overzicht opgenomen. Het is van mening dat deze net als dopinggevallen veel schade aan de geloofwaardigheid van de sport toebrengen. In totaal kwamen er 136 zaken aan het licht. In het wielrennen werden er in 2018 geen dergelijke zaken aangetroffen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.