Nacer Bouhanni mag starten in GP de Fourmies
Foto: Sirotti
vrijdag 4 september 2015 om 14:45

Nacer Bouhanni mag starten in GP de Fourmies

Nacer Bouhanni staat aanstaande zondag in eigen land aan de start van de Grand Prix de Fourmies. Bouhanni zou aanvankelijk niet starten, maar hij vervangt Loïc Chetout. De deelname van de sprinter van Cofidis is opmerkelijk, aangezien hij eerder actief was in de Vuelta.

Volgens de regels van de UCI is het niet toegestaan om te starten in een wielerkoers, terwijl een andere wedstrijd waar de renner aan deelgenomen heeft nog aan de gang is. Er wordt vaker een uitzondering voor gegeven, maar Vincenzo Nibali kreeg vorige week nul op het rekest toen hij wilde starten in de GP Plouay. Het grote verschil tussen deze twee situaties is dat Bouhanni vrijwillig de Ronde van Spanje verliet, terwijl Nibali door de wedstrijdjury uit de Vuelta werd gezet.

Hij is dit jaar volgens ProCyclingstats de vierde renner die van een dergelijke constructie gebruik maakt. Tom Boonen en Anton Vorobyev gaven op in de Giro, maar reden vervolgens wel de Ronde van België. LottoNL-Jumbo renner Robert Wagner viel ook uit in de Giro en startte vervolgens in de World Ports Classic.

De GP de Fourmies – La Voix du Nord (1.HC) is een eendagskoers in en om het Noord-Franse Fourmies. Vorig jaar ging de overwinning naar de Belg Jonas Vangenechten. Bouahnni won de wedstrijd in 2013.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
4 september 2015 15:34
Als je valt en moet opgeven vind ik het terecht dat je ergens anders mag starten maar in geval van nibali is het terecht wegens valsspelen
4 september 2015 15:45
Inderdaad groot verschil met de diskwalificatie van Nibali. Overigens vind ik de term "vrijwillig" over zijn vertrek uit de Vuelta ongelukkig gekozen. Afstappen na een val doe je meestal niet voor je lol.
4 september 2015 16:38
En zelfs nog wel een verschil met Tom Boonen die wel geheel vrijwillig de Giro verliet en daarna toch toestemming kreeg om de Ronde van Belgie te rijden.
4 september 2015 16:45
De boodschap is duidelijk. Vrijwillig afstappen en een koers niet serieus nemen levert een vrijbrief op om ergens anders te starten. Daar zou ik als inrichter niet blij van worden.
4 september 2015 17:25
"De deelname van de sprinter van Cofidis is opmerkelijk, aangezien hij eerder actief was in de Vuelta." Zo opmerkelijk is dit niet. Het is eerder regel, dat ze elders mogen starten, dan uitzondering. De uitzondering is juist, dat Nibali bij uitsluiting Vuelta geen koers mag rijden tot de Vuelta ten einde is.

Overigens zou het wellicht wel goed zijn als er een onderscheid komt tussen vrijwillig uitstappen uit een koers en uitvallen als gevolg van blessures/ziekte. Al zal dit uitvoeringstechnisch wel voor problemen zorgen. Vrijwillige uitstappers zullen zeggen dat ze een kleine blessure hebben, waardoor ze niet verder kunnen en stappen een week later doodleuk weer op de fiets.
4 september 2015 23:27
Achterlijke regel dat niet mogen rijden onderwijl de ronde nog gaande is, afschaffen, ook Nibali gewoon zijn Canadese koersen laten rijden. Laat de vuelta maar de handschoen oppakken om interessant genoeg te zijn om uit te rijden.
4 september 2015 23:29
@RV Ben ik dus niet met je eens, er zijn wel degelijk goede redenen te bedenken (zoals in het geval van Nibali) waarin dat niet gerechtvaardigd is. Vals spelen hoort nooit beloond te worden.
5 september 2015 12:22
Bij voetbal mag een speler die geschorst is voor de competitie wel in het nationale elftal spelen!
7 september 2015 11:30
@rahimns
Hoezo belonen? Hij wordt uit de Vuelta gezet en krijgt een boete. Dat lijkt mij zijn straf.
Als je zegt dat hij nergens anders mag starten ben je met twee maten aan het meten, want dan wordt aan een auto hangen in de tweede etappe erger gestraft dan aan de auto hangen in etappe 20, terwijl het dezelfde overtreding is. Als je iemand wil schorsen (wat overigens belachelijk is voor zo'n klein vergrijp), dan moet je er een afgesproken aantal dagen aanhangen en niet dit soort ondoordachte willekeur.

Verder is het natuurlijk sowieso een kansloze regel. Die eigenlijk alleen impact heeft op de drie "Grand Tours" en in realiteit alleen de Vuelta. Wat @RV zegt. Als mensen expres gaan uitstappen (wat overigens in al deze gevallen niet aan de orde is), is je koers gewoon niet interessant genoeg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.