Nairo Quintana: “Deze overwinning had ik nodig”
dinsdag 17 maart 2015 om 18:47

Nairo Quintana: “Deze overwinning had ik nodig”

Nairo Quintana was afgelopen week de beste renner in Tirreno-Adriatico. De Colombiaan verdedigde vandaag in de slottijdrit een ruime voorsprong op Bauke Mollema. Ondanks dat hij wat toe moest geven op de Nederlander behield de Movistar-renner de leiding in de rittenkoers. De tijdrit was naar eigen zeggen wel lastig.

“Ik kon het niet op mijn gemak doen, want het was een veeleisende tijdrit”, zegt Quintana op de website van zijn ploeg. “Hij was iets langer en zwaarder dan die van vorig jaar. Mijn rivalen hadden het voordeel van het terrein, waardoor ik voluit moest gaan.”

“Gelukkig ging alles ‘normaal’, zodat ik de leiderstrui kon behouden”, vervolgt de 25-jarige coureur zijn verhaal. “Deze overwinning had ik nodig voor mijn moraal, na mijn val in de Vuelta a España. Ik heb een lange periode niet het plezier gevoeld zoals nu. Het is toch het moment waar je al het werk voor verzet.”

Quintana staat volgende week woensdag aan de start van Dwars door Vlaanderen om zich voor te bereiden op de kasseien in de Tour de France.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2015 18:51
thx, aangepast

nette overwinning. hij was gewoon de sterkste. maar Froome was dus ziek, en Contador en zeker Nibali zijn nog niet waar ze moeten wezen.
17 maart 2015 19:05
Jammer voor de anderen dat de tijdrit in de tour zo kort is, deze man komt echt te kort in tijdritten..
17 maart 2015 19:26
Hij komt echt niet tekort in tijdritten hoor.
Hij geeft meestal wel wat toe, maar nooit veel.
Klimtijdritten is hij steengoed in.
Als je zijn uitslagen van tijdritten vorig jaar bekijkt,
5 tijdritten gereden afgelopen jaar, allemaal top-20 (die van de Vuelta heb ik niet meegeteld aangezien hij daar twee keer viel)
Dit jaar is het tot nu toe iets minder, maar dat zal wel weer goed komen.
Hij gaat dus echt niet enorm veel tijd verliezen op zijn concurrenten op tijdritten.
17 maart 2015 20:40
@achtpuntzes

Absoluut een mooie zege voor Quintana. Helemaal mee eens dat hij de sterkste was. Alleen vind ik jouw toevoeging "maar Froome was ziek en Contador en Nibali waren nog niet OK" wat overbodig.

Je zult zelden of nooit een situatie tegenkomen dat alle wereldtoppers in dezelfde koers rijden, allemaal gezond en in topvorm zijn en ook niemand die pech heeft. Er is altijd een situatie dat er wel een topper pech heeft, ziek wordt, niet de gewenste topvorm heeft, familie besoignes heeft of bewust later piekt. Daarom voor mij heel simpel: Quintana was zonder enig voorbehoud de sterkste. Dat kan in Catalunya weer zomaar anders zijn, maar dat zien we dan wel weer.
17 maart 2015 20:42
Hij kan zich goed handhaven inde tijdritten , maar moet het wel hebben van zijn klimcapaciteiten. Niet gek met zo'n postuur.
17 maart 2015 20:49
Met echte lange tijdritten type biljartlaken blijft Quintana gewoon in het nadeel en al helemaal met flinke wind. Aankomende tour is dan ook een buitenkans voor hem.
17 maart 2015 23:58
@8.6
Quintana is ook nog niet in topvorm hoor. Hij is ziek geweest eerder dit jaar, los van zijn val vorig jaar, en kwam na veel trainen hier weer wedstrijdritme opdoen. Is nog ver van zijn topvorm.

Jammer voor je, maar gaat Contador, Nibali en Froomie heeeeeel veel pijn doen in de Tour. En over zijn tijdrit: hij zit veel beter dan een Mollema op zijn fiets en rijdt heel behoorlijke tijdritten waarin hij altijd het verlies beperkt (in de vlakkere tijdritten). Hij heeft goeie watt/kg verhouding en gering frontaal oppervlak.

Oh ja, en pas net 25 geworden dus je zult nog heel wat jaren van hem mogen genieten. Jaren waarin hij zelfs nog sterker gaat worden als hij volgroeit.

Edit: oh ja, en mentaal een bikkelharde (zie overwinningen in acopalyptische omstandigheden) en ijskouwe, zeer veel rust en focus. Zeer belangrijk in topsport waar het mentale vaak mede het verschil maakt tussen winst of een ereplek.
18 maart 2015 07:36
Mollema is helemaal niet zo slecht in tijdrijden als mensen hier durven beweren. Vorig jaar was geen referentie met al dat fiets gezeur.

Ik kom een referentie tegen tussen Quintana en Mollema in een tijdrit langer dan 30 km en dat was naar Mont Saint Michel. Tour 2013. Daar verloor Quintana op Mollema bijna 1.30. Mollema reed daar top 10. Dat is vrij groot.

Ik denk overigens dat met name het wel of niet zonder veel schade over de kasseien komen het meeste invloed gaat hebben op Quintana's eindklassement. Ik denk dat het net zo'n zenuwgedoe gaat worden als Euskaltel in 2004 wat Iban Mayo zijn klassement koste.
18 maart 2015 07:52
Quintana kan zeker de tour winnen maar dat gaat zeker niet gemakkelijk worden. Hij heeft een sterke ploeg maar ik movistar vaak een beetje slordig en wat dommig koersen als het er echt om gaat. Froome, Nibali enzeker Contador gaan echt wel van gelijkwaardig niveau zijn.
18 maart 2015 11:57
Gaat Quintana eigenlijk ook de Waalse klassiekers rijden? Waarschijnlijk alles op Valverde daar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.