Napoleon Games Cup ondergaat grondige facelift in 2019

Napoleon Games Cup ondergaat grondige facelift in 2019

foto: Photopress.be

zaterdag 24 november 2018 om 11:05
Interview

De geruchten over de Napoleon Games Cycling Cup swingden de voorbije maanden de pan uit. Van de tien manches die de Cup in 2018 telde, verdwijnen er immers zes, het prijzengeld werd afgeschaft én hoofdsponsor Napoleon Games haakt af. Vragen genoeg om Nick Nuyens, samen met zakenpartner Jeroen Lerouge de man achter het initiatief, aan de tand te voelen. 

Nick, slecht nieuws. Zes van de tien organisatoren van de Napoleon Games Cup verdwijnen uit het circuit. Dat is veel. Moeten we vrezen voor het voortbestaan ervan?

“In geen geval. Het klopt dat een aantal organisatoren er niet meer bij zijn, maar dat heeft zijn redenen. Wat betreft de GP Samyn, de Eurométropole Tour en Binche-Chimay-Binche zijn we niet meer tot een overeenkomst gekomen met RTBF. Waarom snappen we zelf ook niet goed. Is er te weinig interesse in Wallonië? Ik zou denken dat de RTBF als Waalse zender toch een aanbod aan wedstrijden moet hebben, of ze nu in de Cup zitten of niet….  Jean-Luc Vandenbroucke (organisator van twee van de drie Waalse wedstrijden, red) zou nochtans graag verder met ons samenwerken, maar ik snap hem als hij zegt dat de aanwezigheid van RTBF belangrijk is. Dwars door West-Vlaanderen houdt op te bestaan, dus uiteraard kan die geen deel meer uitmaken van de Cup.”

Ook de Heistse Pijl en de GP Jef Scherens haken af. In Leuven hebben ze geen goed woord over de samenwerking. Voorzitter Alain Sterckx spreekt over “een opeenstapeling van drie jaar ergernis en een onprofessionele aanpak”. 

“Wat het vertrek van de Heistse Pijl betreft, moet ik geen uitleg geven, denk ik (de organisator is Jef Van Den Bosch, manager van Wout van Aert, red). De GP Jef Scherens? Ik weiger mee te gaan in een partijtje slijk gooien, maar de verstandhouding tussen de organisator, de Stad Leuven en de Napoleon Games Cup was inderdaad niet ideaal. Dat geldt voor de drie partijen. Een verschil in visie kan.”

foto: PhotoPress.be

Concreet: wordt de kalender in 2019 opnieuw aangevuld tot tien manches? Wij hebben alleen weet van de GP Monseré (Ieper-Roeselare) als nieuwkomer. En er zouden gesprekken lopen met de organisator van de Schaal Sels en de GP Van Steenbergen.

“De GP Monseré kan ik bevestigen. Wat de andere wedstrijden worden, zullen we bekendmaken op de persvoorstelling. Op een positieve manier, want dat is nog steeds de manier waarop we dit initiatief moeten benaderen, vind ik. De Cup zal volgend jaar trouwens anders heten, want Napoleon Games stopt inderdaad als naamsponsor. We hebben wel een opvolger. Ook die zal later voorgesteld worden.”

Een punt van kritiek van de kant van de renners: in het derde jaar is het prijzengeld, verbonden aan het eindklassement, plots verdwenen. 

“Klopt. Maar dat is niet zomaar gebeurd. Bij de eerste editie stond duidelijk in het reglement dat het prijzengeld moest afgehaald worden op een officiële uitreiking. Logisch, denk ik. Want onze sponsors willen visibiliteit. Die uitreiking was een belangrijke avond voor hen. Bleek dat alleen LottoNL-Jumbo kwam opdagen. Uit goede wil hebben we iedereen toen toch betaald, maar toen het tweede jaar opnieuw niemand kwam opdagen, hebben we na intern overleg besloten geen prijzengeld meer toe te kennen. Blijkbaar sloeg dat niet aan. Dan gebruiken we die centen maar om anderen dingen mee te gaan doen.”

De Napoleon Games Cup heeft het label ‘Beker van België’. Wordt dat in 2019 dan de Flanders Cup?

“Omdat de Waalse wedstrijden wegvallen? Vlaanderen is ook België, hé. Trouwens, wie zegt dat er geen Waalse wedstrijden meer deel zullen uitmaken van de Cup? Maar voor alle duidelijkheid, het blijft de Beker van België. En ook in 2019 zullen de wedstrijden rechtstreeks op het scherm komen. Er is opnieuw een overeenkomst met VTM.”

Hoe evalueren jullie zelf de eerste drie jaar?

“Positief. Oké, er zijn altijd dingen voor verbetering vatbaar. En daar werken we ook aan. Dat is sowieso nodig als je vooruit wil. Maar kijk naar de erelijst. Daar staan mooie namen op. Een aantal verschillende nationaliteiten ook. En jonge renners vooral. Dat was in eerste instantie ook onze opzet: jonge renners een kans geven om zich te tonen in tv-wedstrijden. We zien dat er koers wordt gemaakt. Dankzij de rechtstreekse tv-beelden en dankzij het concept. De Napoleon Games Cycling Cup heeft sowieso bestaansrecht in België. En wie weet? Misschien kunnen we in de toekomst wel uitbreiden met een aantal Nederlandse wedstrijden…”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair