Nathan Székely maakt profdebuut voor EvoPro in ZLM Tour: “Een kans uit de duizend”

Nathan Székely maakt profdebuut voor EvoPro in ZLM Tour: “Een kans uit de duizend”

Székely, nog in het tenue van Stageco

woensdag 8 juni 2022 om 08:00
Interview

Enkele opvallende namen aan de start bij het Ierse EvoPro Racing in de ZLM Tour (8-12 juni). Neem nu Nathan Székely, een 20-jarige Maaseikenaar met een pijlsnelle sprint. Hij werkt er zijn eerste profkoers ooit af. Dat vraagt om verduidelijking…

“Het is een heel gek verhaal”, vertelt Székely aan WielerFlits. “Ik reed als junior drie jaar geleden redelijk goed bij Acrog-Tormans. Ik won onder meer de Memorial Van Coningsloo voor junioren, maar profambities had ik op dat moment niet. Ik studeerde elektromechanica in het middelbaar en ben daarna vliegtuigmechanica gaan studeren binnen Defensie. Dat was iets waar ik op dat moment het meeste belang aan hechtte om mijn geld mee te verdienen. Met doorgroeien binnen de sport was ik totaal niet bezig.”

“Bij Defensie gold een internaatregime, waar ik twee jaar heb ingezeten. Maar vorige winter begon het toch te kriebelen om nog eens te koersen. Toen heb ik bij de gentlemen een koersje meegedaan hier in de streek, en die won ik meteen. Ik besefte toen wel dat ik het koersen miste. Dit jaar ben ik weer wat meer beginnen koersen. Mijn snelle sprint, die ik heb dankzij negen jaar BMX-ervaring, kwam onmiddellijk weer naar boven. En deze maand win ik gewoon twee interclubs op heel korte tijd, boven alle verwachtingen.”

Sprintervaring tegen Kooij en De Lie
Het sein voor EvoPro Racing, een Ierse ploeg met heel wat Belgische inbreng, om op de kar te springen. Ook Belgisch beloftekampioen Maarten Verheyen rijdt er, Michael Van Staeyen deed dat tot de Scheldeprijs. “Via via zijn ze bij mij terechtgekomen, tot mijn eigen grote verbazing. Ik had mijn oude ploeg Stageco zelfs al toegezegd voor de Ronde van Vlaams-Brabant. Maar deze kans om meteen de ZLM Tour te rijden, wilde ik niet laten liggen en heb ik met beide handen gegrepen. Het is een kans uit de 1000.”

foto: Rita Thienpondt

Székely heeft snelle benen. Maar de ZLM Tour is natuurlijk andere koek vergeleken met de interclubs die hij won. “Dat besef ik ook wel. Ik heb geen idee hoe mijn sprint is tegen de grote mannen. Ik heb als junior wel eens tegen Arnaud De Lie gesprint, en mijn snelheid was toen wel vergelijkbaar. Maar hij is de laatste jaren enorm gegroeid, dus dat kan ik niet meer inschatten. En tegen Kooij heb ik al het opgenomen in de Ster van Zuid-Limburg. Ook dat ging gelijk op. Alleen is het nu een heel ander verhaal. Als ik een keer top 10 kan sprinten, zou ik al heel blij zijn.”

De Limburger wil liefst niet te veel op de feiten vooruitlopen. “We moeten realistisch zijn. Ik heb de voorbije jaren weinig gefietst. We moesten bij Defensie wel lopen en krachtoefeningen doen, dus ik heb ook niet stilgezeten. En in de tijd dat ik in het weekend thuis was, bleef ik natuurlijk graag fietsen. Maar qua inhoud en uithouding heb ik nog grote stappen te zetten, in dat opzicht is het goed om de ZLM Tour te rijden. Dit gaat in de benen kruipen maar me ook sterker maken. Dat heb ik nodig naar de toekomst toe.”

Job bij Defensie achter de hand
Die toekomst ligt alleszins tot het einde van het jaar bij EvoPro. “Ze hebben mij een contract aangeboden voor de rest van het seizoen. Bij deze ploeg rijden ze voldoende mooie UCI-koersen en een mooi programma. Maar eerst is de ZLM Tour belangrijk om te kijken wat mijn niveau is.”

“Het wordt sowieso al een gekke ervaring, waar ik supertrots op ben. Drie jaar geleden durfde ik er niet eens over nadenken om profkoersen te rijden en nu mag ik het opnemen tegen een paar van de snelste sprinters ter wereld. Ook heb ik mijn job bij Defensie nog achter de hand, dus wat er de komende weken ook gebeurt, daar kan ik altijd op terugvallen. Maar ik ben nog jong en ik denk van mezelf dat ik nog heel veel marge moet hebben. Er is niets van mijn oude niveau verloren gegaan in mijn ogen. Het begint nu pas.”

Leuk weetje: de zus van Nathan, Emma Székely, koerst bij IKO-Crelan. Zij werd aan het begin van het jaar vice-Belgisch kampioene veldrijden bij de nieuwelingen. Ook vader Dennis heeft een rijke koershistorie. “Hij heeft nog wedstrijden als de Flèche du Sud gereden, en heeft me als klein mannetje aangezet om te beginnen fietsen”, aldus Székely, die nog de herkomst van zijn achternaam meegeeft. “Székely-Borbara, zoals ik officieel heet, is Hongaars. Maar ik ben zelf wel voor honderd procent Belg. De afkomst van die naam gaat heel ver terug.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.