Nederland vult niet alle plekken in voor WK veldrijden bij de mannen: “Geen heel strenge eis”
foto: Cor Vos
Nick Doup
woensdag 17 januari 2024 om 07:35

Nederland vult niet alle plekken in voor WK veldrijden bij de mannen: “Geen heel strenge eis”

Nederland gaat niet met een voltallige selectie van start op het WK veldrijden bij de mannen. Bondscoach Gerben de Knegt mag sowieso acht crossers sturen naar Tábor, maar dat aantal gaat hij niet selecteren. “Bij de mannen hebben we in principe meer plaatsen dan dat er renners het niveau hebben”, stelt de keuzeheer van de KNWU in gesprek met WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De selectie wordt pas na Hoogerheide bekend. Ik heb wat eisen op papier en daar maakt de Wereldbeker deel van uit, dus voor Hoogerheide is voor sommigen de laatste kans om nog iets te laten zien”, benadrukt De Knegt. “Ik heb al jaren een selectie-eis op papier en dat is geen heel strenge eis in mijn ogen: twee keer top-16 rijden in de Wereldbeker. Er zijn er een paar die dat niet gehaald hebben.”

Zes mannen hebben tot nu toe wel aan die eis voldaan. Mathieu van der Poel is als regerend wereldkampioen automatisch geplaatst. Daarnaast hebben Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Corné van Kessel aan de eis voldaan. Zij mogen zich dus opmaken voor de reis naar Tsjechië, begin februari.

Nederland mag, op dit moment, op papier met acht renners starten. Op basis van de landenranking van de UCI zijn dat er zeven, maar daar komt Van der Poel als huidige wereldkampioen nog bij. Mocht Nieuwenhuis, Ronhaar of Van der Haar nog voorbij Wereldbeker-leider Eli Iserbyt gaan in Benidorm (21 januari) of Hoogerheide (28 januari), dan kan TeamNL op papier met negen man gaan.

Nieuwenhuis en Van der Haar op het EK veldrijden eerder dit seizoen – foto: Cor Vos

‘Als je naar een WK gaat, moet je voor een goede uitslag kunnen gaan’
Maar aan dat aantal komt De Knegt niet. Mannen als Mees Hendrikx (reed nog geen top-16 dit seizoen) en Stan Godrie (werd in Val di Sole vijftiende, moet nog een keer in de top-16 eindigen) moeten zich nog tonen in Benidorm en Hoogerheide om naar het WK te mogen. “Ze weten dat die eis er is. Ze moeten het laten zien en daar heb ik ook contact met ze over”, aldus de bondscoach.

“Ik heb prima contact met alle renners, al jaren, maar ik vind wel dat als je naar een WK gaat bij de profs, dan moet je in de basis voor een goede uitslag kunnen gaan”, gaat hij verder. “Iemand als Hendrikx reed op het NK wel een goede koers, dus hij krijgt nog twee goede kansen.”

De financiële situatie van de KNWU, die er al enkele jaren niet heel rooskleurig uitziet, is een andere reden om niet ‘zomaar’ acht of negen renners mee te nemen naar Tábor.

Potentiële selectie WK veldrijden voor Nederland (mannen)

flag-nl Mathieu van der Poel – Sowieso gekwalificeerd als regerend wereldkampioen
flag-nl Joris Nieuwenhuis
flag-nl Lars van der Haar
flag-nl Pim Ronhaar
flag-nl Ryan Kamp
flag-nl Corné van Kessel

Plek 7: flag-nl Stan Godrie? – Moet nog een keer top-16 rijden in de Wereldbeker dit seizoen
Plek 8: flag-nl Mees Hendrikx? – Moet nog twee keer top-16 rijden in de Wereldbeker dit seizoen

Als Nieuwenhuis, Van der Haar of Ronhaar het WB-klassement wint, krijgt die renner startrecht op persoonlijke titel. Nederland heeft dan een extra startplek te verdelen, maar dit is niet verplicht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.