Nederlander Molenaar nieuwe leider in Ronde van Roemenië
zaterdag 14 september 2019 om 15:33

Savva Novikov heeft de koninginnenrit van de Ronde van Roemenië gewonnen. Op de slotklim naar skioord Cabana Piatra Arsǎ was de Rus weggereden bij de tegenstand om dan solo naar ritwinst te rijden. Alex Molenaar nam de leiderstrui over van ploegmaat Ivar Slik.

Het peloton koerste vandaag van Ploiești naar wintersportoord Cabana Piatra Arsǎ, waar de finish op 1927 meter boven zeeniveau lag. De slotklim was liefst 21,8 kilometer lang aan een stijging van 5,6 procent met een maximale uitschieter naar 14,9 procent. Daardoor werd deze vier etappe ook wel gezien als de koninginnenrit. Vijf renners vormden al in de beginfase de vroege vlucht: Daniel Crista, Karl Patrick Lauk, Stefan Nota, Sylwester Janiszewski en Krzysztof Domin.

In deze groep waren Crista en Lauk het best geklasseerd op 56 seconden van leider Ivar Slik. Het was echter duidelijk dat de renners nogal wat stond te wachten vandaag. De groep reed hooguit tweeënhalve minuut vooruit, totdat Monkey Town-à Bloc de voorsprong ging terugbrengen. Aan de voet van de slotklim was het verschil nog amper een dertig seconden en op vijftien kilometer van de finish was iedereen weer ingerekend.

Slik in de problemen op slotklim
Dat was het sein voor meerdere renners om aan te vallen, terwijl gele trui Slik in de problemen kwam. Met Alex Molenaar, eerder dit seizoen winnaar van een bergetappe in de zware Tour of Qinghai Lake, op de tweede plaats had Monkey Town echter nog een ijzer in het vuur. Nadat eerder Karel Hník aanzette, demarreerden ook Savva Novikov en Jakub Otruba uit het peloton dat steeds verder uiteen viel. Novikov bleek de sterkste vooraan en begon solo aan de slotkilometer.

De Rus hield stand en kwam alleen over de streep. Bijna een halve minuut later pakte Hník de tweede plaats voor titelverdediger Serghei Țvetcov in een groep waarvan ook Alex Molenaar deel uitmaakte. De Nederlander nam daarmee de leiderstrui over van ploeggenoot Slik. Morgen eindigt de Ronde van Roemenië met een vlakke etappe op een lokale omloop door de hoofdstad Boekarest.