Nederlandse dopingautoriteit krijgt geld voor 300 extra dopingcontroles

maandag 23 november 2015 om 14:04
Nederlandse dopingautoriteit krijgt geld voor 300 extra dopingcontroles

foto: Sirotti

De Tweede Kamer gaat geld vrijmaken voor extra dopingcontroles. De Nederlandse dopingautoriteit kan daardoor in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio 300 extra controles uitvoeren. De nieuwe controles komen bovenop jaarlijks 1700 tests.

“We gaan de goede kant op, maar het is nog niet de oplossing. Ik hoop dat deze lijn wordt doorgetrokken”, zegt Herman Ram, directeur van De Dopingautoriteit tegen de NOS. “Het aantal controles is nog steeds heel laag. Op sportgebied willen we graag bij de top-10 van de wereld horen, maar qua dopingcontroles zijn we daar nog niet. Er valt nog een hele slag te maken. Voor de top-10 moeten we eerder kijken naar een verdubbeling van het aantal controles.”

Ram hoopt dankzij het extra geld sporters vaker te kunnen controleren. Ook wil hij buitenlandse sporters in Nederland gaan testen. “In Nederland controleren we zelden buitenlandse sporters buiten wedstrijdverband, terwijl dat wel de concurrenten van onze sporters zijn. Dat zouden we vaker kunnen doen, ook omdat buitenlandse collega’s die controles wel adequaat uitvoeren”, aldus Ram.

Het voorstel wordt vandaag met minister Schippers besproken in de Tweede Kamer. Hoeveel extra controles voor de wielersport bestemd zijn, is niet bekend.

Dit artikel delen:

23 Reacties

storm-biker 23 november 2015 om 14:24

Tja, op zich niet verkeerd. Maar aangezien je geld maar 1x kunt uitgeven zou ik het eerder in talent herkenning & ontwikkeling en het faciliteren van topsporters steken.

vinnievidefietsen 23 november 2015 om 14:49

Nou, hang de vlag maar uit!

Hakkie2 23 november 2015 om 14:51

@storm-biker: we zijn echt het allerslechtste jongetje van de klas op dopingcontrole gebied. Om daar niet meer een enorm modderfiguur te slaan moet het aantal out-of-competition controles worden opgehoogd. Ook omdat alleen het bloedpaspoort enige zin heeft tegen doping, alle andere dingen kunnen ze wel beter mee stoppen om geld uit te sparen.

tendam 23 november 2015 om 14:58

Het is helaas een feit dat de Nederlandse politiek alleen geinteresseerd is in topsport als ze met z’n allen kunnen juichen op de Spelen of op het WK. Ik geef je op een briefje dat als Dafne Schippers straks Olympisch kampioen wordt, het Nederlands antidopingbeleid onder een vergrootglas zal komen te liggen en de buitenlandse pers zal focussen op het geringe aantal controles. Daar is makkelijk iets aan te doen, maar zo vooruitstrevend is onze politiek helaas niet. 2000 controles in een jaar is natuurlijk helemaal niks.

Jan 23 november 2015 om 15:08

vergeet (met als uitleg extra controle) verhoging van bijdrage aan KNWU niet van afgelopen jaar.

Wielerfan1987 23 november 2015 om 16:13

Let wel, dit zijn aantallen controles verspreid over alle takken van sport en dus niet alleen het wielrennen…..

schipperaar 23 november 2015 om 16:40

@tendam
Een heel groot deel vd russische dopinggevallen zijn vaak net niet winners. Waarom schippers niet geloofwaardig zou zijn omdat ze toevallig net iets harder loopt is gewoon pure nijd.
Jamaicanen, Russen en Amerikanen hun koningsnummer afpakken is not done.
Jammer dat ze de 400 laat schieten, past niet in het olympisch programma.

Skedel 23 november 2015 om 17:29

@schipperaar

Jamaicanen, Russen en Amerikanen hun koningsnummer afpakken is not done??
Als je not done vervangt met niet geloofwaardig of op zijn minst verdacht geef ik je gelijk;)

Hakkie2 23 november 2015 om 17:35

@schipperaar: tendam zegt niet dat Schippers niet geloofwaardig is. Alleen dat het land van één van de grotere sporters (en dat ben je als je de 100m of de 200m wint) onder een vergrootglas komt. En dan blijkt het huidige dopingbeleid van NL in elk geval niet geloofwaardig. Helaas.

schipperaar 23 november 2015 om 17:45

@skedel
Lang geleden kwam er een eigengereide amerikaan uit het niets die onze trouwe schaatsers op alle afstanden op achterstand reed enk vind hem nog altijd geloofwaardig. Kwam uit het ijshockey en was net als Daphne uit de meerkamp, onze schaatsers al een straatlengte voor.
Er bestaan nog altijd sporters die in hun lichaam geloven ipv pillen.

Pédaleur de charme 23 november 2015 om 20:43
Quote:
Het is helaas een feit dat de Nederlandse politiek alleen geinteresseerd is in topsport als ze met z’n allen kunnen juichen op de Spelen of op het WK.

Klopt, maar daarin onderscheiden Nederlandse politici zich niet erg van hun buitenlandse collega’s.

Quote:
was net als Daphne uit de meerkamp, onze schaatsers al een straatlengte voor

Is Dafne nu ook al onze schaatsers een straatlengte voor? Echt van alle markten thuis. Ik snap die 300 extra dopingcontroles wel nu ik dit weet ;-)

schipperaar 24 november 2015 om 14:12

@pdc
Het gaat niet om het schaatsen maar om de veelzijdigheid van training en daar in staan schaatsers ook al verder dan menig wielrenner. Niet een kon ze volgen op de Cauberg dus er is nog veel progressie mogelijk.

Hakkie2 24 november 2015 om 14:57

@schipperaar: die inspanning op de cauberg was natuurlijk enorm kort, daar zijn schaatsers in gespecialiseerd. Als een wielrenner zich daar op toe gaat leggen dan is hij na een uur koers in elk geval niets meer waard. Een totaal ander type inspanning, ik had het heel vreemd gevonden als schaatsers daar zouden hebben verloren van wielrenners.

En nee, schaatsers lopen niet bepaald voorop wat betreft trainingsmethodes. Dat is ook de reden dat ze aan alle kanten voorbij worden gereden door skeeleraars en shorttrackers.

schipperaar 24 november 2015 om 15:10

@hakkie
Als ze zich hier op toe gaan spitsen, zijn ze na een uur echt niet uitgeteld, hebben zelfs meer reserve. Kramer reed vrijwel ongetraind zijn eerste lange afstand dit jaar, 200km zonder problemen.
Je knalt niet een uur lang explosief een berg op maar als je het de laatste 2km kan, pak je zomaar een halve minuut.

Hakkie2 24 november 2015 om 15:16

@schipperaar: nee, maar schaatsers kunnen wel net wat beter helemaal diep gaan op een korte inspanning. Maar een heel aantal zijn al helemaal uitgeteld na een vrij korte massastart. Gewoon een ander type sport. En qua inspanning lijkt de cauberg op knallen gewoon meer op schaatsen (korte diepe inspanning) dan op wielrennen (duursport).

schipperaar 24 november 2015 om 15:29

@hakkie
Die massastart is gekkewerk, zijn na 2 rondjes al verzuurd omdat ze niet hun eigen tempo kunnen rijden, beetje vergelijkbaar met onze vossenjacht vroeger, direct int rood waar je bijna nooit meer uitkomt.

LinusGerdemann 24 november 2015 om 15:51

Zucht… schaatsen ligt niet achter qua trainingsmethodes. Ze specialiseren zich op hele ander soort inspanningen. De 10 km is nog geen kwartier. Elke schaatsploeg gaat zomers op trainingskamp en veelal op enige hoogte. En vaak tussendoor nog weer een keer. Maar goed ik zal niet het alwetend opperwezen van WF tegenspreken :p

Hakkie2 24 november 2015 om 16:06

@LG: ik weet dat je mij bedoeld, al is dat niet nodig… Zulke op de man spelende opmerkingen graag achterwege laten.

Maar uit de hoek van de shorttrack klinken juist steeds verhalen dat de schaatsers achter lopen. En Ter Mors, Davis, Lee en ook allerlei inline skaters die zich zomaar allerlei prijzen toeeigenen lijkt daar ook wel het bewijs van. Schaatsen loopt in elk geval zeker niet voor op wielrennen.

LinusGerdemann 24 november 2015 om 16:10

@Hakkie2 ik heb jou ook wat gevraagd en dat weiger je ook dus waarom zou ik?

Het enige wat Shorttracker en Inliners voor hebben op schaatsen is de techniek in de bochten. Dat heeft bijzonder weinig te maken met trainingsschema’s e.d. een voetballer kan ook een goede conditie hebben maar minder techniek..

schipperaar 24 november 2015 om 16:18

@lg
Als je goed leest, de huidige schaatsers zijn verder dan de gemiddelde coureur volgens mij(mag ik dat zeggen)en k zou ze graag de uitdaging zien aangaan op een alpe d’huez of een Ventoux. Niet om gelijk te halen, gewoon om te zien hoe de krachtsverhoudingen liggen op een klim van drie kwartier of ruim een uur.
q

LinusGerdemann 24 november 2015 om 16:26

@schipperaar als je goed leest ben ik het dan ook met je eens;)

Edit redactie: Niet op de man. Is niet nodig

schipperaar 24 november 2015 om 16:48

@linus en hakkie
Juist er tegen in gaan, levert vaak wat op, beter dan de kudde te volgen. Hakkie hep ook weer beetje gelijk, shorttrack zoals Sablikova levert veel beter bochtenwerk op. Zie de 37 jarige moeder die naast, een neem ik aan, voltijdsjob het wr op 5km aanvalt. Zouden ze sterker worden na een bevalling?

LinusGerdemann 24 november 2015 om 16:54

Edit redactie: Niet op de man aub

Kleibeuker is overigens fulltime schaatsster. Die keuze heeft ze na Sochi gemaakt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.