Neilson Powless verrast met zege in Clásica San Sebastián

zaterdag 31 juli 2021 om 17:35
Neilson Powless verrast met zege in Clásica San Sebastián

foto: Cor Vos

Neilson Powless is de verrassende winnaar van de Clásica San Sebastián geworden. De renner van EF Education First-Nippo reed vlak voor de laatste beklimming weg met een klein groepje en vocht zich in San Sebastián naar de overwinning. Tweede werd Matej Mohoric, derde Mikkel Frølich Honoré.

Een nat Baskenland was zaterdag decor van de 41ste editie van de Clásica San Sebastián. Met veel vraagtekens achter de namen van de favorieten ging de wedstrijd om 11.45 uur van start in San Sebastián. Want hoe heeft Bauke Mollema de Olympische Spelen verteerd? En wat heeft Julian Alaphilippe in de weken tussen de Tour de France en Donostia gedaan? En wat te denken van Egan Bernal en Mikel Landa, die in het Baskenland voor het eerst in maanden weer aan de start van een wedstrijd staan?

Voor het antwoord op die vragen moesten we vermoedelijk wachten tot de beklimming van de Murgil Tontorra (2,1 km aan 10,1%), waar in de Clásica San Sebastián meestal het kaf van het koren wordt gescheiden.

Vervloesem mee in grote vlucht, Romo blijft over
Voordat het zover was trokken dertien renners ten aanval. Onder hen WorldTour-renners als Aleksandr Riabushenko, Xandres Vervloesem, Jose Joaquin Rojas, Johan Jacobs, Javier Romo, Valerio Conti en Mickael Cherel, maar ook ProTeam-renners als Romain Hardy, Oscar Cabedo, Mikel Bizkarra, Jon Barrenetxea en Jeremy Cabot.  Zij kregen een bonus van vier minuten van het peloton.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Deze koerssituatie veranderde niet tot aan de Jaizkibel op 70 kilometer van de streep. De voorsprong van de vlucht was wel wat afgenomen, maar de dertien renners reden nog altijd in dezelfde samenstelling vooruit. Op de 7,9 kilometer lange beklimming bracht Romo daar verandering in. Met een scherpe aanval begon de Spanjaard en ex-triatleet aan de laatste zestig kilometer. Zijn voorsprong? Anderhalve minuut.

Jumbo-Visma leidde ondertussen het peloton. De Nederlandse ploeg offerde Sam Oomen en Nathan Van Hooydonck op om het gat met de koploper te dichten, in de hoop dat Jonas Vingegaard het in de finale zou kunnen afmaken.

Carr en Landa in de aanval, vier renners maken oversteek
Aan de voet van de Erlaitz (3,8 km aan 10,6%) kwam de vlucht van Romo ten einde en zagen we snel twee nieuwe renners ten aanval trekken: Simon Carr en Mikel Landa. Op de steile stroken van de voorlaatste klim pakten de Brit en de Spanjaard snel een handvol seconden op het peloton. De renner van Bahrain-Victorious kon zijn inspanning echter niet doortrekken tot de top en moest Carr laten gaan, die vervolgens geruime tijd voor het peloton bleef uitrijden.

Jumbo-Visma ment het peloton – foto: Cor Vos

Veel kans op een zege leek de renner van EF-Nippo in zijn eentje niet te hebben, tot vier renners op het vlakke de oversteek maakten. Met nog 25 kilometer te gaan kwamen Neilson Powless, Mikkel Frølich Honoré, Lorenzo Rota en Matej Mohoric bij Carr en steeg de voorsprong van de vijf vooraan tot meer dan een minuut.

Kopgroep blijft buiten schot, Powless wint
Met deze voorsprong begonnen zij ook aan de slotklim. Het peloton leek daardoor kansloos voor de overwinning te zijn en bleek dat later ook te zijn. Ondanks een aanval van Giulio Ciccone kregen zij het gat namelijk niet dicht.

En dus moesten we de winnaar vooraan zoeken. Op de beklimming leek Powless de sterkste te zijn. Even reed hij weg, maar vlak voor de top sloot de rest toch weer aan. Vier man, want Carr moest even daarvoor passen, stevenden vervolgens op de finish af, totdat Honoré en Rota ten val kwamen.

Mohoric en Powless besloten om door te rijden en leken met elkaar om de zege te mogen sprinten in de Baskische stad. De Deen wist echter nog aan te sluiten en zo kregen we een sprint met drie. Mohoric ging als eerste aan, maar hij werd in de slotmeters nog opgevangen door Powless. Met enkele meters voorsprong drukte de renner van EF Education-Nippo zijn wiel over de meet om zo zijn eerste profzege te boeken.

Powless – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair