Neoprof Rune Herregodts derde in Trofeo Calvia: “Het was precies een juniorenkoers”
foto: Cor Vos
vrijdag 14 mei 2021 om 10:30

Neoprof Rune Herregodts derde in Trofeo Calvia: “Het was precies een juniorenkoers”

Interview Rune Herregodts is donderdag als derde gefinisht in de eerste manche van de Trofeo Mallorca, de Trofeo Calvia. Op een geaccidenteerd parcours met meer dan 3.000 hoogtemeters wist de 22-jarige neoprof van Sport Vlaanderen – Baloise in de slotfase te ontsnappen uit het peloton.

“Vanaf het begin werd slag om slinger gedemarreerd en dat hield bijna nooit op”, vertelt hij aan WielerFlits. “Het was precies een juniorenkoers. Na de eerste klim was heel het peloton versnipperd. Pas tegen het einde kon de juiste ontsnapping wegrijden, met zeven renners. Daar bleven uiteindelijk maar twee renners (Ryan Gibbons en Anthony Delaplace, red.) van over.”

Achter dat duo werd de laatste twintig kilometer hard gekoerst voor de laatste podiumplaats. “Op de top van de laatste klim probeerde ik nog een paar keer weg te rijden. Tevergeefs. En ook op vijf kilometer van het einde lukte het niet. Ik kon bijna niet begrijpen hoe ik voluit aanviel met enkele andere renners en we toch werden teruggepakt.”

Het viel niet stil in het peloton. “Toch wist ik dat ik maar voor een tiende plaats zou kunnen sprinten, als ik bleef zitten. Mijn ploegmaat Thomas Sprengers zei ook dat ik het beter nog eens probeerde dan dat ik voor hem de sprint zou aantrekken. Op twee kilometer van het einde ging ik daarom toch nog eens aan, vol voor het podium. Toen moest ik aan de piste denken: twee kilometer, dat zijn acht baanrondes, dat is te doen om voluit te gaan. Ook al liep de weg nog vervelend op kon ik wegblijven. En daar ben ik heel blij mee.”

Zichzelf ontdekken
De Oost-Vlaming stond tot nog toe bekend als baanwielrenner, hardrijder en tijdrijder. Zo won hij in 2020 nog solo Parijs-Tours voor beloften. In het Belgische kampioenschap voor beloften van 2020 reed hij de hele dag met enkele sterke medevluchters vooruit, om pas vlak voor de finish te worden gegrepen. Dat hij ook een rit over heuvelachtig parcours goed verteerd, komt voor hem wel niet uit de lucht vallen.

“Ik weet al langer dat ook Ardennenkoersen me goed liggen”, zegt hij. “Maar in die wedstrijden voelde ik me dan soms heel goed, om plots een slecht moment te hebben”, zegt Herregodts. “Dat was dit keer niet het geval. Het was nog trouwens nog maar de eerste koers die ik reed op klimmetjes van vijf à zes kilometer. Zaterdag moeten we in de Trofeo Andratx over de Puig Major (14,3 km aan 6,1% stijgingspercentage). Ik hoop met een mooie groep over die klim te raken. Zo’n lange inspanning ligt me misschien nog beter. In mijn eerste jaar bij de profs wil ik ontdekken wat me het beste ligt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.