Nick Nuyens: “Bingoal Cycling Cup is belangrijk voor de ontwikkeling jonge renners”
foto: Cor Vos
vrijdag 6 maart 2020 om 16:34

Nick Nuyens: “Bingoal Cycling Cup is belangrijk voor de ontwikkeling jonge renners”

Komende zondag gaat met de GP Monseré de Bingoal Cycling Cup weer van start. WielerFlits.be blikt samen met organisator Nick Nuyens vooruit op deze eerste wedstrijd in een serie van zeven Belgische 1.1-koersen. “Onze wedstrijden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jonge renners.”

Het afgelopen jaar had de GP Monseré te maken met afgelasting vanwege de slechte weersomstandigheden. Dit jaar gaat het de organisatoren meer voor de wind: door de recente ontwikkelingen omtrent het coronavirus is de belangstelling de laatste dagen flink toegenomen. Eerder deze week berichtte WielerFlits reeds dat er extra plekken beschikbaar zijn voor ploegen van het hoogste niveau. Nuyens juicht dit toe, maar heeft vooral oog voor de ploegen van lagere niveaus: “De vrijgekomen plekken kunnen inderdaad ingevuld worden door WorldTour-ploegen. Anderzijds moeten we de teams die zich eerder al engageerden ook dankbaar zijn. Die kan je ook niet zomaar aan de kant schuiven.”

Nuyens is tevreden dat de twee Belgische WorldTour-ploegen hebben toegezegd om deel te nemen aan alle wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup. “Het is leuk om te kunnen zeggen dat – in normale omstandigheden – Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step alle wedstrijden gaan betwisten. Dat is ook een meerwaarde voor de uitstraling van de Cup.”

Door het afblazen van de Strade Bianche is de belanstelling voor de GP Monseré onvermijdelijk toegenomen. “De maatregelen die in Italië genomen zijn naar aanleiding van het coronavirus werken wellicht in het voordeel werken van de Grote Prijs Monseré”, laat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2011 weten. “Het is sowieso het doel van de Bingoal Cycling Cup om jongeren tussen gevestigde waarden te laten fietsen en de kleinere teams tegen de grotere teams te laten koersen. Het is ook echt een parcours waarop gekoerst kan worden. Ik verwacht een ander wedstrijdverloop nu er ook een aantal grotere namen aan de start zullen staan.”

Open koers in Monseré
Al wil Nuyens ook nuanceren. “Het is een beetje de standaard in de wedstrijden van de Bingoal Cup dat de spanning er in zit tot diep in de finale. Het zijn wedstrijden waarin knechten uit WorldTour-teams al eens een keertje voor eigen rekening mogen rijden. Zo wordt de koers opener. Laat dat zondag maar meteen het geval zijn. Na de tegenslag van vorig jaar verdient de organisatie van de GP Monseré een spektakelstuk.”

De wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup zijn niet alleen leuk voor het publiek, ze dienen ook een groter belang, vindt Nuyens: de wedstrijden bieden kansen aan jonge renners en renners van een iets lager niveau. “Het is in de wedstrijden die op tv komen dat deze renners zich in de kijker kunnen rijden. Ze kunnen zich onderscheiden. Ze krijgen ook meer verantwoordelijkheid met het klassement van ons regelmatigheidscriterium in het achterhoofd. Daarom is de Bingoal Cycling Cup niet onbelangrijk voor de toekomst van het wielrennen. De UCI heeft de volle focus op de WorldTour-wedstrijden. Niet onterecht, maar tezelfdertijd is er ook nog een heel brede en omvangrijke basis die ook ondersteund moet worden. Het is fijn om te merken dat zowel Lotto Soudal als Deceuninck-Quick-Step onze wedstrijden ook zo ervaren.”

Wie de kalender bekijkt en goed oplet, ziet dat Halle-Ingooigem dit jaar niet present is. Logisch, want daar vinden dit jaar de Belgische kampioenschappen plaats. “Voorlopig hebben we dus zeven wedstrijden in plaats van acht, al bestaat de kans dat we alsnog een achtste aan de reeks toevoegen”, zegt Nuyens. “Maar voorlopig wordt de wedstrijd niet vervangen en keert Halle-Ingooigem volgend jaar terug op de kalender.”

flag-be Bingoal Cycling Cup 2020 – Programma

  1. Grote Prijs Jean-Pierre Monseré (8 maart)
  2. Circuit de Wallonie (21 mei) verpl. vanwege Hemelvaart.
  3. Grote Prijs Marcel Kint (24 mei)
  4. Dwars door het Hageland (17 juni)
  5. Schaal Sels Merksem (23 augustus)
  6. Kampioenschap van Vlaanderen (18 september)
  7. Memorial Rik Van Steenbergen (11 oktober)

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2020 17:02
Da's even geleden dat we Nuyens weer te zien krijgen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.