Nicki Sørensen bekent dopinggebruik
foto: Sirotti
maandag 22 juni 2015 om 15:08

Nicki Sørensen bekent dopinggebruik

Nicki Sørensen heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn profcarrière. De bekentenis hangt samen met een dopingrapport dat het Deense antidopingagentschap morgen publiceert.

“Ik heb doping gebruikt, ik geef dat volledig toe. Het maakt me triest, ik wilde dat ik het kon terugdraaien”, zegt Sørensen, die momenteel ploegleider is bij Tinkoff-Saxo. “Het gebeurde in de vroege jaren van mijn carrière. Het is meer dan tien jaar geleden. Het was mijn eigen keuze het te doen.” De 40-jarige ex-prof bevestigt met zijn statement het verhaal dat Michael Rasmussen in zijn boek schreef en wat hij tegen het Deense antidopingagentschap heeft verklaard.

Rasmussen, oud-prof bij onder andere Rabobank, schreef in 2013 in zijn boek Gele Koorts tijdens zijn periode bij de CSC-ploeg doping te hebben gebruikt met zijn toenmalige ploegmaat Sørensen. Sørensen heeft dat verhaal tot vandaag altijd ontkend.

Geen toeval
De bekentenis van Sørensen is geen toeval. Dinsdag wordt een rapport geopenbaard waarin onderzoek is gedaan naar dopinggebruik van Deense wielrenners in de periode 1998-2015. Het Deense antidopingagentschap Anti Doping Denemarken (ADD) en de Deense sportconfederatie Danmarks Idrætsforbund (DIF) hebben twee jaar lang aan dat onderzoek gewerkt.

Sørensen reageert in zijn statement ook op andere aantijgingen. Volgens Deense media zijn er twee versies van het rapport in omloop. De krant Ekstra Bladet, dat beide documenten in bezit zegt te hebben, meldt dat in het eindrapport de bekentenis van Sørensen eruit is gelaten.

Om die reden weigert Rasmussen, die met de onderzoekers heeft gesproken en alleen de concept-versie heeft ingezien, het eindrapport te tekenen: “Ik heb verklaard klaar te zijn om de waarheid te spreken, en ik getekend om de waarheid te spreken. Ik heb niet getekend om de waarheid te verbergen”, zegt Rasmussen tegen Politeken.dk. Sørensen zegt niet te willen reageren op het rapport totdat het is gepubliceerd.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2015 15:09
Oke.
22 juni 2015 15:11
Even de eer aan jezelf houden...
22 juni 2015 15:14
Net op tijd voordat het onderzoek naar buiten komt.
4x Deens kampioen, Tourrit en Vuelta rit zijn zijn voornaamste resultaten.
22 juni 2015 15:16
Iedereen gebruikte toen. Ik snap niet zo goed de nieuwswaarde hiervan. Als je niet gebruikt had kwam je gewoon niet mee..
22 juni 2015 15:17
Volgens de Deense media en Rasmussen die het concept-rapport en eindrapport in handen hebben, is dat de bekentenis van Sorensen eruit is gelaten in het eindrapport.

Sorensen zegt zelf ook dat hij alleen het concept rapport gekeurd heeft.
Hij zal toch niet voor niets nu bekend hebben? ;) Nu hebben die onderzoekers ook een probleem met het eindrapport.

Zal Sorensen nu op straat gezet worden door Tinkoff?
22 juni 2015 15:20
@mark96,

Dat is nog steeds zo dat je niet meekan als..
22 juni 2015 15:21
Wat een kolder dit weer zeg, dat dit nog aandacht krijgt. Who gives a f@ck??!! Wij leven hier lekker naar de Tour toe, opzouten met dat onzinnige rapport.
22 juni 2015 15:23
Welterusten Vinnie
22 juni 2015 15:25
Lekker dat zo een rapport vlak voor de tour uitkomt. Misschien wordt het wel Bjarne Riis Beerput 2.0 maar dan over zijn carriere als ploegleider. Hij is niet alleen weggestuurd door Tinkov omdat het niet boterde. Denk dat dit rapport ook een rol speelt. Ben benieuwd naar de uitkomst van dit rapport en over er nog meer lijken uit de kast komen.
22 juni 2015 15:25
@Vinnie: je hoeft het zelf ook niet te lezen.
22 juni 2015 15:25
@vinnie
"Wij leven hier lekker naar de Tour toe, opzouten met dat onzinnige rapport."
Dat bepalen WIJ zelf nog wel, je hoeft niet te reageren als je het bericht niet interessant vindt.
22 juni 2015 15:27
“Ik heb dopinggebruik tijdens mij carrière, ik heb alles bekent. Het spijt me”, zegt Sørensen.

En zijn Nederlands is ook al niet meer wat het geweest is...
22 juni 2015 15:28
@Grocery,

Onzin.
22 juni 2015 15:30
@AZH + goalgettert:
Ik snap wel dat vinnie het jammer vindt dat de komende tijd dit weer voluit gerapporteerd wordt en zelfs op de voorpagina van wielerflits komt. Als lezer deelt hij (op een gefrustreerde manier) mee dat hij dat onzin vindt en zulke 'nieuws'artikelen niet hoeft te lezen. Ik ben het met hem eens.
22 juni 2015 15:35
"Aan het begin van mijn carrière".

Ja en toen nooit gepakt en tóch zomaar uit jezelf er mee gestopt. Rot op man, die lulkoek gelooft toch hopelijk niemand. Die bekentenissen zijn altijd voor een paar jaar, heel raar is dat. En allemaal houden ze spontaan op met die doping, allemaal in andere jaren, en toch blijven ze net zo goed rijden.. Schei uit, houd dan gewoon je smoel dicht. Wat dat betreft geloof ik alleen Thomas Dekker, en misschien Cunego als die ooit gaat bekennen.
22 juni 2015 15:40
Altijd alleen maar tijdens de eerste jaren. Zo typisch.
22 juni 2015 15:41
Kom op over komen de lijken uit de kast. Kan me echt niet indenken dat Nederlanders hier niet mee aan hebben gedaan.
Gesink is toch ook nooit meer in de vorm van de Vuelta van 2008 gekomen. Toen was hij gewoon de beste.
22 juni 2015 15:42
@samuello
Quote:
Als lezer deelt hij (op een gefrustreerde manier) mee dat hij dat onzin vindt en zulke ‘nieuws’artikelen niet hoeft te lezen. Ik ben het met hem eens.


Niemand "hoeft" het te lezen, je wordt niet gedwongen.

@mollemarijden
Quote:
Kan me echt niet indenken dat Nederlanders hier niet mee aan hebben gedaan.


Volgens mij was daar al een heel rapport over en vele bekentenissen.
22 juni 2015 15:42
Stelletje struisvogels. Nieuws is nieuws. Ik lees graag al het opvallende en afwijkende.

Beetje zo van: he, nou al weer ISIS op tv tijdens het warme eten? Zijn er geen kalfjes geboren ofzo?

Dit is gewoon de realiteit van de dag. Wake up and smell the coffee.
22 juni 2015 15:43
Ach god wat een "schijnheilige". Net voordat het Deense rapport uitkomt, vindt "Grote Meneer" Sorensen het nodig zijn dopinggebruik wereldkundig te maken. Hoeveel Denen zullen er nog volgen nu?
Kunnen we ons gewoon bezighouden met de sport zelf en het heden en al deze "smeuige dopingverhalen uit de oude doos" alleen voor kennisgeving aannemen?
Als al die dopingonderzoekers/rapporteurs/zondaars zich nauw eens zichzelf niet zo belangrijk zouden vinden en zich voornamelijk bezig zouden houden met hoe de sport betere structering / regelgeving / controle middelen te geven zodat de sport werkelijk schoner wordt dan het nu al is, dan help je daar de sport mee vooruit.
22 juni 2015 15:44
we kunnen allemaal het intervieuw met jans koerts nog herinneren. "ik had twee keuzes vanuit de ploeg, doping pakken en met de rest meedoen. of geen contract meer krijgen bij de ploeg"
22 juni 2015 15:48
Gelukkig gebruikte hij het alleen in zijn beginjaren en waarschijnlijk nooit op de momenten dat hij iets won.......
22 juni 2015 15:58
Bekentenis van de Deen op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=dyqyVKSJiOM
22 juni 2015 16:02
Hoe meer van dit nieuws hoe beter. Het wielrennen is er nog lang niet.
22 juni 2015 16:07
Briljant filmpje.
On: Ik irriteer me ook altijd zo aan die zogenoemde vooraankondigingen, wat een onzin, maak het toch gelijk openbaar. "Morgen, volgende week, over 3,5 week, op 2 augustus 2034 komt we met een rapport bla bla .....". Soort teaser trailer van een trailer zeg maar.
Maar goed, hebben we morgen in ieder geval wat te doen hier op het forum.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.