Campenaerts en Degrendele winnen Kristallen Fiets

woensdag 5 december 2018 om 20:59
Campenaerts en Degrendele winnen Kristallen Fiets

foto: WielerFlits

Update

Victor Campenaerts heeft vanavond de Kristallen Fiets uitgereikt gekregen, de trofee voor de beste Belgische wielrenner van het jaar. Hij kreeg de meeste punten van de jury die bestond uit journalisten, oud-winnaars, een delegatie van de Belgische wielerbond, bondscoaches en wielercoryfeeën. Nicky Degrendele werd verkozen tot beste Belgische wielrenster.

Campenaerts (27) haalde het met 52 punten voorsprong op Yves Lampaert. De winnaar van Dwars door Vlaanderen en het Belgisch kampioenschap eindigde op de tweede plaats. Viervoudig winnaar van de Kristallen Fiets Greg Van Avermaet werd ditmaal derde, Wout van Aert (4e) en Thomas De Gendt (5e) vervolledigden de top-5.

Voor Campenaerts werd 2018 het jaar waarin hij zijn Europese titel op de tijdrit prolongeerde ende Belgische titel tegen de klok heroverde, nadat hij in 2017 die titel verloor aan Yves Lampaert. Tijdens het WK in Innsbruck eindigde hij derde, in dezelfde tijd als de nummer twee – Tom Dumoulin. De Belg heeft nu zijn oog laten vallen op het Werelduurrecord van Bradley Wiggins.

Degrendele wint bij de vrouwen
De Kristallen Fiets voor vrouwen ging naar baansprintster Nicky Degrendele (22), die tijdens het WK baanwielrennen in Apeldoorn de wereldtitel pakte op de Keirin – één van de disciplines die in 2020 deel uitmaken van de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens het EK in Glasgow behaalde ze bovendien zilver op dit onderdeel. Ze won met 36 punten voorsprong op crosser Sanne Cant.

Degrendele sloot zich onlangs aan bij BEAT Cycling Club, waar ze verdere stappen wil zetten in haar ontwikkeling als renster. “Nicky is als sprintster uit België een bijzondere verschijning in het baanwielrennen”, zei coach Tim Veldt eerder. “In een land zonder sprintcultuur op de piste heeft ze heel snel mondiale topprestaties kunnen neerzetten.”

Nieuwe locatie
De 27e editie van het Gala van de Kristallen Fiets werd niet gehouden in het Grand Casino van Knokke, waar de uitreiking de voorbije jaren altijd was en waar vorig jaar nog Greg Van Avermaet en Jolien D’Hoore werden onderscheiden. Door de fusie van televisiezender VTM met De Persgroep, vormden de studio’s van de Medialaan in Vilvoorde ditmaal het decor.

Overzicht winnaars 2018
Kristallen Fiets voor mannen
flag-nr1 Victor Campenaerts

Kristallen Fiets voor vrouwen
flag-nr1 Nicky Degrendele

Jongere van het jaar
flag-nr1 Remco Evenepoel

Ploegleider van het jaar
flag-nr1 Patrick Lefevere

Kristallen Zweetdruppel (beste helper)
flag-nr1 Tim Declercq

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.