Niermann: “Movistar reed door omdat de leider viel, niet omdat er zijwind was”
foto: Marcel Koch (archief)
vrijdag 13 september 2019 om 21:08

Niermann: “Movistar reed door omdat de leider viel, niet omdat er zijwind was”

Grischa Niermann heeft zich na afloop van de negentiende etappe van de Vuelta uitgesproken over de actie van Movistar na de val van Primoz Roglic. De ploegleider van Jumbo-Visma stelt dat de Spaanse ploeg dat deed omdat Roglic viel, niet omdat er waaiers getrokken konden worden.

“Ik heb de valpartij niet gezien, maar toen we de bocht om kwamen in de afdaling lagen daar veel renners met vrijwel onze hele ploeg. Daarna nam Movistar het initiatief en probeerden ze bij ons weg te rijden, terwijl ook López betrokken was bij de crash. Ik vind dat niet erg sportief, maar ze zeggen dat ze het sowieso hadden gedaan vanwege de zijwind”, aldus Niermann na afloop tegen Eurosport.

Jumbo-Visma kwam in Toledo uiteindelijk met de schrik vrij, maar weet dat de concurrentie loert op elke kans. “Vandaag zijn we niet gelukkig met de acties van de tegenstand, maar iedereen kan doen wat ze willen. Er is geen geschreven regel die zegt dat je niet aanvalt als de leider crash”, vertelt de Duitse ploegleider.

“We moeten ermee leven dat ze ons niet kunnen losrijden op de reguliere manier. Daarom dat ze het nu zo proberen”, zegt Niermann. “Ik zeg het met veel ergernis, want ik ben erg boos. Gelukkig namen ze gas terug, maar op het eerste moment gingen ze door omdat onze leider viel, niet omdat er veel zijwind was.”

Geen (tijd)straffen
Na de rit is Niermann nog naar de jury geroepen, omdat de volgwagen van Jumbo-Visma tussen de groepen bleef rijden na de valpartij. “De jury heeft het konvooi met volwagens niet gesloten. Je kan namelijk geen barrage maken na een valpartij”, reageert Niermann. Daar waren andere teams het mee oneens. “Maar ze jury heeft altijd gelijk. We hadden een goed gesprek en we zien wel wat er gebeurt.” Uiteindelijk zijn door de jury geen straffen uitgedeeld na de rit naar Toledo. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.