Niet te bevatten: Ronde van Colombia pakt uit met langste klim in een UCI-koers
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2024 om 10:44

Niet te bevatten: Ronde van Colombia pakt uit met langste klim in een UCI-koers

De Col du Tourmalet, Passo dello Stelvio, Monte Zoncolan, Alto de l’Angliru: in Europa zijn er de nodige roemruchte en loodzware beklimmingen, maar het kan nog extremer. In de vierde etappe van de Vuelta a Colombia (2.2) kregen de renners namelijk de Alto el Sifon voor de wielen geschoven. Dit is een klim met een lengte van 88(!) kilometer.

De Alto el Sifon is met zijn 88 kilometer de langste (en misschien ook wel zwaarste) beklimming die de renners ooit in een UCI-koers voor hun kiezen kregen. Het is de hoogste Colombiaanse berg die met de fiets beklommen kan worden: de top ligt maar liefst 4.149 meter boven zeeniveau.

De vierde etappe van de Vuelta a Colombia was slechts 116,4 kilometer lang. De circa 4.000 hoogtemeters die de renners moesten overwinnen, zaten dus eigenlijk allemaal in deze monsterklim ‘verstopt’. De Alto el Sifion stijgt over een afstand van net geen negentig kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3%, maar er zijn richting de top ook uitschieters tot 10%.

Ondanks de lengte van de beklimming, draaide de rit uit op een elitesprint van vier renners. Wilson Estiben Peña rekende na iets meer dan vier uur af met zijn landgenoten Julián Cardona, Rodrigo Contreras en Diego Andrés Camargo. De winnaar deed maar liefst 3u28m10s over de beklimming: ook dat is een record.

Contreras, die al sinds de eerste dag aan de leiding staat in het klassement, heeft ook na de koninginnenrit de beste papieren om zijn thuisronde te winnen. De oud-renner van Etixx-Quick Step en Astana is er echter nog lang niet, aangezien er nog vijf etappes volgen in de 74ste Vuelta a Colombia. De renners krijgen de komende dagen nog drie bergetappes voorgeschoteld en op zondag valt de beslissing in een klimtijdrit op de flanken van de Alto de las Palmas.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.