Niet via een aanval, dan maar in de sprint: toptalent Paul Magnier imponeert in Giro Next Gen
foto: LaPresse
maandag 10 juni 2024 om 15:57

Niet via een aanval, dan maar in de sprint: toptalent Paul Magnier imponeert in Giro Next Gen

De eerste rit-in-lijn van de Giro Next Gen 2024 is gewonnen door Paul Magnier. Het Franse toptalent snelde na een felbetwiste dag in het zadel naar de overwinning, nadat hij eerder in de rit al in de aanval was gegaan. De 20-jarige Magnier sloeg in finishplek Saint-Vincent twee vliegen in één klap, aangezien hij tevens de nieuwe leider is.

Na de inleidende tijdrit in en rond Aosta, gewonnen door de Zweedse stoomlocomotief Jakob Söderqvist, was het vandaag tijd voor de eerste rit-in-lijn in de Giro Next Gen. De renners verzamelden zich in Aymavilles voor de start en reden vervolgens – over een afstand van 105 kilometer – naar de finish in Saint-Vincent. Er stonden onderweg geen enorm zware beklimmingen op het menu, maar het ging – zeker in de finale – wel constant op en af. Een sprint was zeker niet uitgesloten, maar ook geen uitgemaakte zaak.

Frans-Italiaanse entente
Twee renners besloten niet te wachten op een eventuele sprint en trokken al vroeg hun aanvallende koersschoenen aan. De 19-jarige Fransman Dario Giuliano (Team Polti-Kometa U23) en de één jaar oudere Italiaan Gianmarco Carpene (UC Trevigiani-Energiapura Marchiol) sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong te vergaren van net geen minuut. Dit bleek niet genoeg om ook daadwerkelijk uit de klauwen van het peloton te blijven. 

Giuliano en Carpene kozen al vroeg voor de aanval – foto: LaPresse

Op de top van de eerste gecategoriseerde klim van de dag, naar Crête de Ville (2,1 km aan 6,7%), werden de twee koplopers weer bij de lurven gegrepen. Het bleek de aanzet tot een nieuwe fase in de wedstrijd, waarin er slag om slinger werd gedemarreerd vanuit het peloton. Veel renners hoopten vandaag een sprint te ontlopen en gooiden het dus over een andere, meer aanvallende boeg. In de afdaling van de klim, richting Aymavilles, sloegen zeven sterke renners een bres.

Toppers (Artz, Teutenberg en Magnier) wachten niet af
Paul Magnier (Soudal Quick-Step Development), Rasmus Søjberg Pedersen (Decathlon AG2R Development Team), Tim Torn Teutenberg (Lidl-Trek Future Racing), Christian Bagatin (Team MBH Bank Colpack Ballan), Robert Donaldson, Callum Thornley (beiden Trinity Racing) en Nederlander Huub Artz (Wanty-ReUz-Technord) vonden elkaar in hun aanvalslust en liepen meer dan een minuut uit op het peloton, waar het alle hens aan dek was.

De zeven koplopers werkten voorbeeldig samen in hun poging een sprint te ontlopen, maar in het peloton was er inmiddels ook sprake van een goed georganiseerde achtervolging. Lotto Dstny had de slag gemist en dus probeerde de Belgische formatie de scheve situatie weer recht te zetten. En met succes, want bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer leken de aanvallers weer te worden opgeslokt. Leek, want Teutenberg, Bagatin en Donaldson gaven zich niet zomaar gewonnen.

Een elitegroep – met Magnier – reed een tijdje vooruit – foto: LaPresse

Wel of geen sprint?
De Duitser, Italiaan en Brit spartelden nog wat langer tegen, maar ook zij bleken niet opgewassen tegen het koersgeweld vanuit het peloton. Op tien kilometer van de meet werden ze dan toch ingerekend en zo leken we af te stevenen op een sprint. Al verliep dit niet zonder slag of stoot, want de laatste kilometers waren allesbehalve vlak. Het zorgde dan ook voor een nerveuze finale: van een klassieke voorbereiding op de sprint was geen sprake.

En toch konden de rappe mannen voor een eerste keer de degens kruisen in deze Giro Next Gen. Heel wat ogen waren gericht op de pijlsnelle Paul Magnier, maar de Fransman had onderweg al een jasje uitgedaan. De 20-jarige coureur – die dit seizoen al indruk wist te maken bij de profs met zeges in de Trofeo Ses Salines en de Tour of Oman – had echter nog genoeg jus in de benen. Hij rekende dan ook op overtuigende wijze af met de Italiaan Lorenzo Conforti en de Sloveen Gal Glivar.

En het bleef niet bij een ritzege voor Magnier, aangezien de Fransman ook de roze leiderstrui overneemt van Söderqvist. Magnier zal normaal gesproken maar één dag kunnen genieten van het kleinood, aangezien de renners dinsdag finishen op de flanken van de beklimming naar Pian della Mussa (19,1 km aan 5,5%).