Nieuwe Flanders Classics-week leidt maar deels tot verhoopt effect: “Ploegen moeten nog wennen”
Interview Onder impuls van Flanders Classics gaat de week voor de klimklassiekers grondig overhoop. Woensdag ligt nu niet meer de Brabantse Pijl te wachten, die voortaan op de vrijdag voor de Amstel Gold Race valt, maar wel de vernieuwde Ronde van Limburg. CEO Tomas Van Den Spiegel praat ons bij over de nieuwe keuzes, die voorlopig nog geen groot effect lijken te hebben op het deelnemersveld.
1.1-koers Ronde van Limburg stond de afgelopen jaren nog in mei op het programma. Door deze nu vol in de piekperiode van het Belgische wielrennen te plaatsen, zou de wedstrijd aan belang moeten winnen. Maar voorlopig kan het rekenen op de deelname van amper vijf WorldTeams. De Brabantse Pijl zag het aantal ploegen van het hoogste niveau bij de mannen dan weer teruglopen van elf naar acht, maar de namen die ze meebrengen, zoals Remco Evenepoel, Wout van Aert, Tom Pidcock en Biniam Girmay, maken wel veel goed.
“Laat ons zeggen dat de ploegen en renners nog een beetje aan gewend moeten raken aan de nieuwe invulling”, zegt Van Den Spiegel ons. “Ik denk dat veel ploegen nog niet goed weten hoe ze met de Ronde van Limburg moeten omgaan. Bij de Brabantse Pijl zien we wel direct een impact op het deelnemersveld. Ik denk dat het even tijd nodig heeft. Misschien ziet het er volgend jaar alweer helemaal anders uit. Ik denk dat iedereen wel benieuwd is hoe dit gaat evolueren.”
Jullie kondigden die verandering ook pas vrij laat aan.
“Ik weet niet of dat een rol heeft gespeeld. Volgens mij hadden de ploegen misschien niet helemaal door wat er juist wijzigde. En ook, ik heb begrepen dat deze specifieke week vaak de week van de logistieke switch is bij veel ploegen. Ze laten niet alleen een nieuw segment renners overvliegen, het is ook een soort wisselmoment bij op logistiek vlak. Daarom is de plannen wijzigen voor hen minder evident.”
Is dit dan een teleurstelling?
“Nee, we wisten dat het een soort overgangsjaar zou worden. We zien telkens wanneer er iets wijzigt aan de kalender dat het even duurt vooraleer ploegen zich realiseren hoe ze die verandering best willen aanpakken. Voor een 1.1-koers in deze periode van het jaar zijn die vijf WorldTeams in de Ronde van Limburg zeer goed. Maar we gaan er wel aan werken om de volgende jaren een nog sterker veld aan de start te krijgen.”

De Brabantse Pijl miste de voorbije jaren enkele topnamen – foto: Cor Vos
Naar wat voor type renners kijken jullie dan? De Ronde van Limburg heeft wel hellingen en kasseistroken, maar toch krijgen we er ieder jaar een sprint.
“Het is de bedoeling om de snelle mannen die ook vlot een kasseistrook over kunnen nog wat langer in competitie te houden. De renners die op de Scheldeprijs mikken, zouden vlot de combinatie kunnen maken.”
Om vanaf de Brabantse Pijl dan definitief de overstap naar de heuvelklassiekers te maken?
“Exact. Die wedstrijd moest daarom ook iets dichter tegen de Amstel Gold Race en iets verder van de Ronde van het Baskenland komen te liggen. We merkten dat we de afgelopen jaren veel teams misliepen die eerder wel nog kwamen. Deels doordat de koers te dicht op het Baskenland zat, maar ook omdat het aantal koersdagen per renner is gedaald. Ploegen maken meer keuzes. Dat vraagstuk hebben we aangepakt.”
Amper één dag rust tussen de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race zou je ook net iets te weinig kunnen noemen. Thibau Nys en Lidl-Trek spraken dat eerder al uit als een reden om de Brabantse Pijl links te laten liggen.
“In mijn ogen zijn die twee koersen juist heel complementair. We hebben de Brabantse Pijl ingekort tot amper 160 kilometer, dat is een heel duidelijk statement van onze kant. We willen de Brabantse Pijl echt profileren als de meest explosieve koers van het voorjaar, de kortste ook. En je ziet aan het het startveld dat veel andere renners niet bang zijn om de combinatie nu al te maken. Volgens mij is dat perfect te doen.”
Was nog een extra koers echt nodig in het voorjaar?
“Juist omdat we over een ander type renner spreken in de Ronde van Limburg, zit die de andere koersen niet in de weg. Het is een zeer onderschatte koers, met veel potentieel. Er wordt al zo veel gekoerst in het Heuvelland, de Vlaamse Ardennen en de streek rond Overijse. Anderzijds heeft de Scheldeprijs een eigen identiteit in het Antwerpse. Het is alleen maar goed dat Belgisch Limburg, een regio waar koers heel populair is maar waar je weinig topkoersen hebt, nu ook zijn eigen wedstrijd in het voorjaar krijgt.”
Ligt hiermee de voorjaarspuzzel voor jullie vast?
“Ik denk dat het voorjaar er nu staat, voor ons is het verhaal af. Natuurlijk zullen we altijd blijven evalueren. Zo is het in theorie de bedoeling dat de Ronde van Limburg een 1.Pro-koers wordt. Minder teams zullen de komende jaren de kat uit de boom kijken, waardoor we denken dat zowel de Ronde van Limburg als de Brabantse Pijl zullen blijven groeien als opstapje richting Amstel Gold Race.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.