Nieuwe sprintzege Sam Welsford in Tour Down Under, favoriet Luke Plapp kan eindzege vergeten
Sam Welsford wint - foto: Cor Vos
donderdag 18 januari 2024 om 05:05

Nieuwe sprintzege Sam Welsford in Tour Down Under, favoriet Luke Plapp kan eindzege vergeten

Sam Welsford heeft de derde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Australiër van BORA-hansgrohe kwam in Campbelltown na een etappe van 145 kilometer als eerste over de finish. Hij klopte Elia Viviani (INEOS Grenadiers) en Dan McLay (Arkéa – B&B Hotels) in de massasprint. De Mexicaan Isaac del Toro – die woensdag de tweede rit won – blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

Vier vluchters
Het peloton kreeg op de derde dag van deze Australische rittenkoers een rit met iets meer dan 1.600 hoogtemeters voorgeschoteld. De rit werd gekleurd door een vlucht van vier renners. Op initiatief van Luke Burns (Australische selectie) ontstond een kopgroep van vier man. Samen met de Fransman Axel Mariault (Cofidis), de Zuid-Afrikaan Stefan De Bod (EF Education – EasyPost) en de Australiër Tristan Saunders (Australische selectie) ontstond er een vluchtersgroep die een maximale voorsprong van nog geen drie minuten bij elkaar reed.

De vier zouden het niet tot het einde uitzingen. Op zestig kilometer van het einde was Saunders de enige overgebleven vluchter, maar hij zou het in zijn eentje niet volhouden. Op dertig kilometer van het einde werd Saunders als laatste renner uit de vroege vlucht ingerekend. Het restant van de rit bleef het peloton gesloten, waardoor er in Campbelltown gesprint zou gaan worden om de overwinning.

De vroege vluchters in beeld – foto: Cor Vos

Van Poppel helpt Welsford aan zege
De slotfase werd opgeschrikt door een valpartij, waarbij naast enkele Astana-renners ook Luke Plapp betrokken was. De Australisch kampioen kon zijn weg vervolgen, maar zou uiteindelijk op bijna tien minuten van de winnaar van de finish komen.

In de strijd om de dagzege werd Welsford door lead-out Danny van Poppel in een zetel aan de finish afgezet. Met overmacht drukte hij als eerste zijn wiel over de aankomstlijn. Welsford boekte daarmee (na zijn zege in de openingsrit afgelopen dinsdag) zijn tweede overwinning in drie dagen.

De Tour Down Under gaat morgen verder met een relatief vlakke etappe naar Port Elliot. De Australische rittenkoers duurt nog tot en met zondag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.