‘Nieuwe wending in zaak-Errazkin: Spanjaard toch voorlopig geschorst’
donderdag 6 december 2018 om 18:50

‘Nieuwe wending in zaak-Errazkin: Spanjaard toch voorlopig geschorst’

Er lijkt een nieuwe wending te zijn in de zaak rondom Xuban Errazkin. De beloftevolle Spaanse klimmer zou tóch voorlopig geschorst zijn door het Spaans anti-dopingbureau AEPSAD. Eerder kwam nog het opmerkelijke nieuws naar buiten dat Errazkin nooit positief zou hebben getest.

De zaak
Laten we beginnen bij het begin. Op 15 augustus kwam naar buiten dat de 22-jarige Errazkin in de Portugese wedstrijd GP Abitoma positief had getest op het middel Terbutaline. Errazkin zou te hoge waarden van het medicijn tegen astma hebben ingenomen. De klimmer werd een tijdje aan de kant gehouden, waardoor hij moest passen voor de Tour de l’Avenir.

Eind augustus kwam dan het opmerkelijke nieuws naar buiten: Errazkin zou nooit positief hebben getest op het middel. Volgens het Spaanse Sprint-final hadden de controleurs bij zijn test geen enkele onregelmatigheid geconstateerd. Bovendien hadden ze geen officiële aanklacht tegen de renner ingediend.

En dat terwijl Errazkin wél heeft toegegeven het middel te gebruiken. De Spanjaard leek met de schrik vrij te komen. Sterker nog: zijn Portugese werkgever Vito-Feirense-BlackJack verlengde onlangs zijn contract met één seizoen. Het is echter nog maar de vraag of Errazkin volgend jaar zal koersen.

Errazkin denkt dat hij gewonnen heeft in de Vredeskoers – foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Onschuld bewijzen
Errazkin blijkt namelijk wel degelijk een positief plasje te hebben ingeleverd. Het goed ingevoerde Ciclo21 meldt dat de renner voorlopig is geschorst door het Spaans anti-dopingbureau. Het AEPSAD stelde met het ADOP – het Portugees anti-dopingtribunaal – een dossier samen, dat belastende informatie zou bevatten over Errazkin.

De beloftevolle klimmer zal tegenover het ADOP zijn onschuld moeten bewijzen. Het Portugees anti-dopingtribunaal zal – eenmaal het onderzoek is afgerond – zijn bevindingen sturen naar het AEPSAD, dat vervolgens moet bepalen of Errazkin inderdaad in aanmerking komt voor een schorsing.

De vraag is of Errazkin een verklaring heeft voor zijn positieve test. Eerder liet hij weten Terbutaline te gebruiken, omdat hij drie jaar geleden werd gediagnosticeerd met astma. Hij wist echter niet dat hij – om het middel te gebruiken – een TUE nodig heeft.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.