Nieve boekt eerste profzege op de Alto de Cotobello
maandag 13 september 2010 om 17:20

Nieve boekt eerste profzege op de Alto de Cotobello

Mikel Nieve mag op zijn tot voor vandaag nog blanco palmares de zestiende etappe in de Ronde van Spanje schrijven. De 26-jarige Bask kwam als eerste boven op de Alto de Cotobello, een klim van eerste categorie. Fränk Schleck en Kevin De Weert vervolledigden het podium. Vincenzo Nibali zakte enigszins door het ijs en verspeelt zijn leiderstrui aan Joaquin Rodriguez.

Na een helse beginfase duurde het 60 kilometer eer tien renners de vlucht van de dag vormden. Rabobankrenner Sebastian Langeveld was er één van, net als onder andere Luis Leon Sanchez, de nummer vijftien in het klassement. Leider Nibali vertrouwde het zaakje niet en stuurde zijn ploegmaat Frederik Willems mee als waakhond. Meer dan vier minuten ademruimte kreeg de kopgroep nooit.

Op de Puerto de San Lorenzo, de eerste van drie beklimmingen van eerste categorie, reed Nieve, de nummer zestien in de stand, samen met zijn ploegmaat Amets Txrruka naar de kopgroep toe. In het peloton wilde Liquigas de leiders onder controle houden en werd het tempo opgevoerd, waardoor Nibali al snel enkel nog Roman Kreuziger aan zijn zijde wist.

Op de Alto de la Cobertoria, met de top op 40 kilometer van de streep, wilde Schleck de debatten openen in het peloton, maar al snel werd zijn poging weer geneutraliseerd. Voorin legden Sanchez, Txurruka en Nieve een strak tempo op dat Langeveld fataal werd. Enkel Tom Peterson en Kevin De Weert, twee medevluchters, wist het Spaanse drietal bij te houden.

Met een bonus van 2:30 draaiden de vijf leiders de Alto de Cotobello op, de tien kilometer lange slotklim. Al in de eerste kilometer bergop liet Nieve zijn gezellen ter plekke, al weigerde Sanchez definitief te plooien. Op datzelfde moment waagde Schleck in het peloton opnieuw zijn kans: samen met Tom Danielson sprong hij weg uit het peloton, waar nog steeds Kreuziger nagenoeg de hele klim het tempo bepaalde.

Onder de boog van de laatste vijf kilometer, waar Nieve nog steeds twee minuten voorsprong had, liet Schleck Danielson ter plekke en raapte hij de vluchters één voor één op. Nieve bleef echter buiten schot en kon rustig de tijd nemen om het zegegebaar te maken. In de slotkilometer moest Nibali de andere favorieten laten gaan, waardoor hij nu leider af is.

Vuelta a España (2.HIS)
Etappe 16: Gijón – Cotobello (181,4 km)

1. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel-Euskadi) 4u51m59s
2. Fränk Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank) + 1m06s
3. Kevin De Weert (België/Quick-Step) + 1m08s
4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 1m22s
5. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) + 1m32s
6. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo-Galicia) + 1m40s
7. David Garcia (Spanje/Xacobeo-Galicia) + 1m42s
8. Nicolas Roche (Ierland/Ag2r-La Mondiale) + 1m44s
9. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) + 1m50s
10. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 1m59s

Algemeen klassement na etappe 16
1. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) 70u24m39s
2. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 33s
3. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo-Galicia) + 53s
4. Fränk Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank) + 2m16s
5. Nicolas Roche (Ierland/Ag2r-La Mondiale) + 3m01s
6. Peter Velits (Slovakije/Team HTC-Columbia) + 4m27s
7. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin-Transitions + 4m29s
8. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) + 4m43s
9. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) + 4m53s
10. David Garcia (Spanje/Xacobeo-Galicia) + 6m23s

Volledige klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.