Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2019 om 14:24

Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Poolse versloeg Annemiek van Vleuten na een ware thriller. Met Marianne Vos stond er nog een Nederlandse op het podium.

Een maand geleden denderde het Women’s WorldTour-peloton door het Drentse laagland, maar vandaag was het de beurt aan Limburg om een dameskoers op het hoogste niveau te organiseren. De rensters begonnen nog voor het middaguur aan de zesde editie van de Amstel Gold Race.

Titelverdediger Chantal Blaak stond ook dit jaar aan de start van de Limburgse klassieker. Samen met haar ploeggenotes reed ze niet in de vertrouwde kleuren van Boels-Dolmans, maar was ze gehuld in het roze. Dit om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker.

Anna van der Breggen in het roze – foto: Cor Vos

Kopgroep van zeven rensters 
126,8 kilometer: dat was de afstand die de dames dit jaar moesten afleggen. Al snel ontstond er een kopgroep van zeven rensters. Diana Peñuela, Jesse Vandenbulcke, Danique Braam, Nina Buijsman, Shannon Malseed, Ilaria Sanguineti en Kathrin Hammes wisten een mooie voorsprong bijeen te fietsen van ruim vijf minuten.

Keutenberg zorgt voor eerste schifting 
Het peloton maakte zich echter geen zorgen, aangezien de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg nog moesten komen. Op die tweede beklimming ontplofte de koers. De vluchters werden plots op de huid gezeten door veertien achtervolgsters. En dat waren niet de minste namen…

Wie? Wereldkampioene Anna van der Breggen had het gezelschap van haar Cape Epic-maatje Annika Langvad. Verder waren Marianne Vos, Ashleigh Moolman, Katarzyna Niewiadoma, Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt, Demi Vollering, Lucinda Brand, Europees kampioene Marta Bastianelli, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en de heroptredende Lizzie Deignan mee.

Favorieten laten zich niet verrassen
Wat een groep! Met Bastianelli zat de topfavoriete mee vooraan, maar Nederland was ook goed vertegenwoordigd met favorieten Van der Breggen Vos, Van Vleuten, Brand, Van Dijk en Vollering. De grote afwezige was titelverdediger Blaak. Met nog 54 kilometer te gaan werden de overgebleven vluchters ingerekend door de achtervolgende groep.

foto: Cor Vos

Hierdoor gingen we met achttien koplopers de laatste vijftig kilometer in. Het peloton kwam echter steeds dichterbij, vooral omdat de samenwerking in de kopgroep verre van optimaal was. Deignan probeerde het dan maar alleen: de Britse sloeg al snel een kloof van twintig seconden. Een veeg teken voor Van der Breggen en co, die niet veel later werden opgeslurpt door het peloton.

Toppers worden weer ingerekend, Van Vleuten gaat
Op de tweede passage van de Cauberg zag Van Vleuten haar moment gekomen. De kopvrouw van Mitchelton-Scott versnelde, waardoor het peloton weer in verschillende delen brak. En opnieuw had Blaak het moeilijk: de niet geheel fitte Nederlandse zou haar titel niet prolongeren.

Met Blaak ging het dus niet goed, maar Katie Hall, Spratt en Longo Borghini hadden duidelijk een goede dag. De drie rensters reden weg uit een achtervolgende groep, waar Vos op kop beukte. Maar wat de Nederlandse ook probeerde: de drie aanvallers bleven maar uitlopen. Vooral omdat Trek-Segafredo – in dienst van Longo Borghini – perfect het ploegenspel wist te spelen.

foto: Cor Vos

Wirwar van aanvallen 
Vos weigerde echter te handdoek te gooien. De 31-jarige kampioene reed in dienst van haar ploeggenote Moolman en wist zodoende wat van de achterstand af te knabbelen. Op de flanken van de Cauberg wist een sterke Niewiadoma de sprong naar voren te maken. Favorieten als Bastianelli, Van Vleuten en Van der Breggen moesten passen!

We gingen na de Cauberg verder met vier koplopers: Niewiadoma, Hall, Spratt en Longo Borghini. In de achtervolgende groep werd er vooral naar elkaar gekeken, waardoor de voorsprong groeide. Maar ook deze vlucht hield geen stand, vooral omdat Vos maar bleef aanvallen. Op de Geulhemmerberg was de hergroepering een feit.

Longo Borghini op weg naar de winst? 
Longo Borghini wilde hoe dan ook vooruit blijven, en dus versnelde de Italiaanse met nog vijftien kilometer te gaan. De renster van Trek-Segafredo begon met een mooie voorsprong aan de Bemelerberg, maar dit bleek het sein voor Van Vleuten om te versnellen. Er kwam echter een reactie van onder meer Vos en Van der Breggen.

De thuisrijders lieten zich zien, maar niemand wist écht weg te rijden. Hierdoor wist Longo Borghini vooruit te blijven, al was het verschil amper tien seconden! Op zeven kilometer van de meet profiteerden Spratt en Moolman echter van een moment van aarzeling bij de achtervolgers. De twee rensters kregen de ruimte.

foto: Cor Vos

Dan toch een hergroepering!
De twee achtervolgers zagen Longo Borghini steeds groter worden, maar de Italiaanse bleef stug doortrappen. Het was echter Spratt die op vijf kilometer van de finish de aansluiting wist te maken, gevolgd door Moolman. Maar ook dit drietal bleef niet vooruit, want net voor de Cauberg vond er een laatste hergroepering plaats.

En opnieuw bleek Niewiadoma de sterkste bergop. De Poolse wist met enkele stevige lendenrukken van de tegenstand weg te rijden, al wilde een ijzersterke Vos niet plooien. De kopvrouw van CCC moest echter passen, maar Van Vleuten had nog een versnelling in petto.

Niewiadoma wint na ware thriller
Niewiadoma of Van Vleuten: wie ging de zesde editie van de Amstel Gold Race winnen? De Nederlandse kwam in de laatste vlakke kilometer nog bijzonder dichtbij, maar Niewadoma bleef uiteindelijk uit de greep van Van Vleuten. Al was het verschil zeer nipt.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.