Niki Terpstra: “Het is een droom om voor deze ploeg te rijden”
maandag 24 januari 2011 om 09:44

Niki Terpstra: “Het is een droom om voor deze ploeg te rijden”

Niki Terpstra ziet in 2011 een nieuwe sponsor op zijn Nederlandse kampioenstrui staan. Na het opheffen van zijn ploeg Milram kon hij kiezen uit meerdere aanbiedingen, maar de Noord-Hollander koos ervoor zijn carrière voort te zetten in België. Bij de Quick Step-ploeg van Patrick Lefevere hoopt hij uit te groeien tot een kopman voor de klassiekers. WielerFlits sprak met hem.

De keuze voor Quick Step is een bewuste geweest. Terpstra wil zich in Belgische dienst een betere renner worden in de voorjaarsklassiekers. Met respect spreekt hij over de resultaten die zijn ploeg in het verleden heeft behaald. “Als kleine jongen keek ik op tv altijd naar de Mapei-ploeg, de ploeg van Lefevere. Het is me altijd bij gebleven dat die ploeg in de klassiekers de tegenstand op een hoopje reed. Daar wilde ik ook bij horen,” vertelde Terpstra. Manager Lefevere is blij Terpstra aan zijn selectie toe te kunnen voegen. “Hij kiest niet voor het grote geld, maar doet aan carrièreplanning. Ik wil best bekennen dat toen hij vertelde dat hij het een eer vond om voor ons te gaan rijden, mijn hart iets sneller ging kloppen.”

Over zijn eigen ambities in zijn eerste jaar bij Quick Step is Terpstra bescheiden. “Ik wil natuurlijk presteren en uitslagen rijden, maar ik zal vooral in dienst van Tom Boonen gaan rijden. Hij blijft onze kopman. Het is de bedoeling dat ik goed mee ga koersen en ga helpen waar ik kan. Er wordt niet verwacht dat ik al uitslagen ga rijden.” Ook in kleinere wedstrijden zal hij vooralsnog geen beschermde status krijgen. Toch hoopt Terpstra te kunnen profiteren van het feit dat hij voor een grote ploeg gaat rijden. De vergelijking met Stijn Devolder is snel gemaakt. “We gaan van start als een team. Ik wil finales kunnen rijden, daarna zullen we het als team moeten gaan spelen. We zullen elkaar moeten helpen en gebruik maken van elkaar.”

Volgens ploegleider Wilfried Peeters hoeft Terpstra zich niet zo bescheiden op te stellen. “Dankzij hem zijn we in de breedte sterker, hij heeft zeker zijn meerwaarde. Hij staat nu nog in de schaduw van Tom Boonen, maar ik denk dat hij ooit grote koersen zal gaan winnen. Hij kan alle klassiekers aan en is een renner die een koers kan afmaken.”

De voorbereiding bij zijn nieuwe ploeg is hem tot dusver goed bevallen. “Je merkt aan alles dat ze hier ontzettend veel ervaring hebben. Dat zit vaak in kleine dingen. Het is gewoon een goede ploeg.” Terpstra begint zijn seizoen in februari in de Challenge Mallorca. Hierna rijdt hij onder meer de Ronde van de Algarve en Tirreno-Adritico als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers.

Programma Niki Terpstra voorjaar 2011
06-10/02: Challenge Mallorca
16-20/02: Volta Algarve
26/02: Omloop Het Nieuwsblad
27-02: Kuurne-Brussel-Kuurne
09-15/03: Tirreno-Adriatico
19/03: Milaan – San Remo
23/03: Dwars door Vlaanderen
26/03: E3 Prijs Harelbeke
30-31/03: Driedaagse De Panne – Koksijde
03/04: Ronde van Vlaanderen
10/04: Parijs-Roubaix
17/04: Amstel Gold Race

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.