Niki Terpstra krijgt gedroomd afscheid met winst in Wooning Zesdaagse
Terpstra en Havik zijn de winnaars van de 39ste Wooning Zesdaagse - foto: Cor Vos
zondag 11 december 2022 om 17:31

Niki Terpstra krijgt gedroomd afscheid met winst in Wooning Zesdaagse

Niki Terpstra heeft zijn laatste wedstrijd als profwielrenner winnend afgesloten. De 38-jarige Noord-Hollander won, samen met baanpartner Yoeri Havik, zondag de Wooning Zesdaagse van Rotterdam.

Terpstra stond zaterdag al voor een bijzondere avond. Het programma stond toen deels in het teken van zijn afscheid als professioneel wegwielrenner, maar vandaag kwam hij ook daadwerkelijk voor de laatste keer in actie in profverband. En er stond nog wel iets op het spel: de eindzege in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Terpstra en zijn koppelmaatje Yoeri Havik gingen na vijf dagen namelijk aan de leiding in het klassement.

Het verschil met de koppels Lyndsay De Vylder-Jules Hesters en Vincent Hoppezak-Elia Viviani was echter te verwaarlozen, en dus moesten Terpstra en Havik zondag nog alles uit de kast halen om de zege veilig te stellen. Dat deden ze echter met verve en dus kreeg Terpstra zijn gedroomde afscheid als beroepswielrenner.

Terpstra kan het amper geloven – foto: Cor Vos

De 38-jarige coureur won in zijn loopbaan, die in 2007 bij Team Milram begon, grote klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vier keer eerder was hij de beste in Rotterdam: in 2013, 2014 en 2015 aan de zijde van Iljo Keisse, in 2019 aan de zijde van Thomas Boudat. Yoeri Havik was tijdens de editie van 2020 de beste samen met Wim Stroetinga, die ondertussen zijn carrière heeft beëindigd. De editie van 2021 ging vanwege het coronavirus niet door.

De laatste dag begon met een koppelkoers over dertig minuten, waarin Roger Kluge en Cees Bol de zege pakten en van hun drie ronden achterstand er eentje wegpoetsten. In de nummers die volgden, naderden Kluge en Bol de drie topkoppels tot op een ronde omdat ze voor de derde keer deze zesdaagse voorbij de 100 punten gingen. Ook Philip Heijnen en Tim Torn Teutenberg gingen door de 100 puntengrens, nadat Nederlands kampioen Heijnen ook zijn derde dernyrace had gewonnen. Plots waren nog vijf koppels kansrijk voor de eindzege in deze 39e editie.

De finale koppelkoers werd een waar spektakelstuk met een glansrol voor Terpstra en Havik. Iedere aanval van het Nederlandse duo werd door het publiek uit volle borst aangejaagd. Uiteindelijk maakten de Noord-Hollanders het verschil met de concurrentie, ook al misten ze in de slotfase nog een aflossing. Met een ronde voorsprong op de koppels De Vylder-Hesters en Viviani-Hoppezak, die weliswaar meer punten hadden gehaald, sleepten Terpstra en Havik de eindoverwinning uit het vuur. Voor Terpstra was hij zijn vijfde eindzege in Rotterdam, voor Havik was het zijn tweede.

Yoeri Havik in actie – foto: Cor Vos

GPN/Provato Sprint Cup
Harrie Lavreysen heeft de GPN/Provato Sprint Cup gewonnen, nadat hij op de vierde avond al het baanrecord in Rotterdam Ahoy had aangescherpt naar 9,733 seconden. De wereld- en olympisch kampioen haalde gedurende de week 101 punten, 8 meer dan Jeffrey Hoogland.

Troost Women Derny Cup
Op de laatste dag kwamen ook de vrouwen weer in actie. Babette van der Wolf reed achter gangmaker Jos Pronk naar de overwinning. Yuli van der Molen eindigde achter Ron Zijlaard op de tweede plaats. Tessa Dijksman werd derde.

flag-nl Wooning Zesdaagse Rotterdam 2022
Eindstand 

1. flag-nl/flag-nl Niki TerpstraYoeri Havik – 384 punten
2. flag-be/flag-be Lindsay De Vylder-Jules Hesters – 414 punten en 1 ronde
3. flag-it/flag-nl Elia Viviani-Vincent Hoppezak – 400 punten en 1 ronde
4. flag-de/flag-nl Roger Kluge-Cees Bol – 320 punten en 2 ronden
5. flag-nl/flag-de Philip Heijnen-Tim Torn Teutenberg – 322 punten en 3 ronden

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.