Niki Terpstra wil in dienende rol naar WK in Vlaanderen
Foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
vrijdag 10 september 2021 om 11:51

Niki Terpstra wil in dienende rol naar WK in Vlaanderen

Niki Terpstra zou zondag in actie komen voor de Nederlandse ploeg tijdens het Europees Kampioenschap in Trento, maar heeft zich een beetje grieperig moeten afmelden. De routinier heeft tegen bondscoach Koos Moerenhout wel aangegeven dat hij graag in actie wil komen tijdens het WK in Vlaanderen over twee weken. De 37-jarige Terpstra heeft er geen problemen mee om zich in een dienende rol in te zetten voor anderen in de ploeg. Met zijn ervaring denkt hij een meerwaarde voor het team te kunnen zijn.

Terpstra kent de laatste jaren veel pech met als triest dieptepunt zijn zware valpartij in juni 2020 op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen. De renner van Team TotalEnergies liep destijds een hersenschudding, een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben, een klaplong en een kneuzing in zijn onderrug op. In augustus tijdens de Arctic Race in Noorwegen toonde hij zich voor het eerst weer bij de besten in een wedstrijd en eindigde hij als tweede in de slotrit naar Harstad.

De Nederlandse ploeg voor het WK heeft door de polsbreuk van Tom Dumoulin, gisteren opgelopen nadat hij werd aangereden tijdens een trainingstocht in de Ardennen, een kopman zien wegvallen. Ook het starten van Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle is hoogst onzeker.

In het najaarsnummer van RIDE Magazine staat een groot interview met Niki Terpstra over zijn passie voor de fiets. Thuis heeft hij een grote verzameling fietsen. De Noord-Hollander vertelt in het blad uitgebreid over zijn racefiets, tijdritfiets, mountainbike, gravelbike, strandracer en baanfiets.

“Niets is frustrerender dan verliezen omdat het materiaal niet goed is”, zo vertelt Terpstra. “Met die levenslessen ben ik opgegroeid omdat mijn vader actief was in de kartsport. Ik sleutelde als kind al aan mijn fiets. Ik heb er ook gevoel bij.”

Op de middelbare school moest Terpstra een stageplek uitzoeken. “Ik koos voor de fietswinkel van Piet de Wit in Wormer. Daar heb ik veel geleerd. Sindsdien ben ik in staat om zelf mijn eigen fiets op te bouwen. Als profwielrenner is dat niet essentieel, want daar zijn mecaniciens voor. Maar als er iets mis is met de fiets, kan ik het wel zelf oplossen. En ik kan ook tot in het detail aangeven wat er mis is. Materiaal is een deel van je prestatie. Wanneer dat niet in orde is, dan sta je direct 1-0 achter. Daarom ben ik altijd gefocust dat de fiets tiptop in orde is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.