Nils Eekhoff: “Hoe konden ze deze beslissing nemen?”
foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2019 om 08:15

Nils Eekhoff: “Hoe konden ze deze beslissing nemen?”

Nils Eekhoff liet gisteravond laat weten kapot te zijn van zijn diskwalificatie in de wegwedstrijd van de beloften. De wedstrijdjury rekende het de Nederlander zwaar aan dat hij na een valpartij achter de volgauto’s was teruggekeerd. “Ik ben verdrietig, ik weet niet hoe ik me voel.”

In eerste instantie ging iedereen ervan uit dat Eekhoff de nieuwe wereldkampioen bij de beloften was geworden nadat hij in de sprint van een elitegroep Samuele Battistella en Stefan Bissegger had verslagen. “Dat was fantastisch”, blikte hij terug in gesprek met de NOS. “Ik had gewonnen en was de nieuwe wereldkampioen. Ik kon het zelf niet geloven. Ik was superblij, door het dolle heen en ging het gelijk vieren met mijn ploegmaats.”

Toen hij de eerste interviews had afgegeven en hij zich omkleedde voor de ceremonie, kwam een UCI-official naar hem toe die hem vroeg mee te komen. “Eerst dacht ik, prima. Maar het was nog een stukje lopen en niemand zei wat, dus ik kreeg een beetje argwaan en werd zenuwachtig. Toen lieten ze me beelden zien van dat ik achter de auto zat. Of ik dat was, vroegen ze. Ik was gevallen, had mijn schouder uit de kom. Ik had zoveel last, dat het allemaal wat langer duurde.”

foto: Cor Vos

Uiteindelijk stapte de Nederlander, die de komende seizoenen voor Team Sunweb in de WorldTour rijdt, weer op de fiets, ging in de achtervolging en kwam achter de auto van de KNWU terug in de karavaan. “Dat kon je op de beelden zien. Door de spanning had ik door dat ze daarmee niet zo blij waren. Vanaf dat moment moesten we nog 125 kilometer. Toen zeiden ze me dat ze de beelden wilden laten zien, maar dat ze nog niet wisten wat ze ermee zouden doen.”

Pidcock stond al bij het podium
Toen Eekhoff terugliep naar het podium, was Tom Pidcock, die als vierde was gefinisht, daar ook. “Dat vond ik al vreemd, want dat was amper twee minuten nadat ze me beelden hadden laten zien. Een minuut later vertelden ze me in een andere tent dat ik gediskwalificeerd was voor het imago van de sport. Ik barstte in tranen uit en wist niet wat ik moest doen. Hoe konden ze deze beslissing nemen?”

“Ik was me van geen kwaad bewust. Naar mijn idee moet je teruggebracht mogen worden naar het einde van de karavaan na een valpartij. Ik heb geen enkel moment gedacht dat het op het randje was, of wat dan ook. De beelden zijn toen uitgezonden op televisie, dus de jury had ze al kunnen zien. De KNWU heeft geen waarschuwing gekregen en ik heb ook niks gehoord. En dan na de finish krijg je opeens dit te horen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.