Nipte sprintzege voor Phil Bauhaus in Ronde van Slovenië, leider Groenewegen al vroeg gelost
Foto: Cor Vos
donderdag 13 juni 2024 om 15:00

Nipte sprintzege voor Phil Bauhaus in Ronde van Slovenië, leider Groenewegen al vroeg gelost

Phil Bauhaus heeft de tweede etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. De Duitser van Bahrain Victorious won met enkele millimeters voorsprong op Alberto Dainese (Tudor). Bauhaus neemt ook de leiding over van Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), die de eerste etappe won.

De route van de tweede rit was niet bepaald ideaal voor sprinters, waardoor Groenewegen zijn kansen zag slinken. Het grootste deel van de rit was vlak, maar halverwege stond wel een beklimming van Laško naar Celjska Koča (7,6 km à 6,3%) op de planning stond. Hoewel er nog een lange weg te gaan was van de top naar de finish in Rogaška Slatina, zou de klim een ​​aanzienlijke impact hebben op de uitslag.

De Australiër Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic), Oostenrijker Mario Gamper (Santic-Wibatech), Kroaat Nicolas Gojkovic (Adria Mobil) en Tsjech Tomas Kalojiros (Pierre Baguette Cycling) waren de vier die al vroeg in de vlucht een plekje veroverden in de vroege vlucht van de dag. Toen het kwartet al een minuut voorsprong bij elkaar hadden gereden, waagden ook Davide Baldaccini (Team Corratec-Vini Fantini) en Marcel Skok (Adria Mobil) hun kans. Na een aanzienlijke achtervolging kwamen de twee met zo’n 150 kilometer te gaan aansluiten.

Vroege klim nekt Groenewegen
De zes reden in totaal vijf minuten bij elkaar, maar ze zagen ook dat het peloton zich organiseerde richting de zware Celjska Koča. Het tempo in de grote groep lag enorm hoog, maar ook de kopgroep spatte volledig uit elkaar. Baldaccini reed al zijn medevluchters uit de wielen en ging alleen op pad, en in het peloton kregen – onder impuls van Bahrain Victorious – heel wat sprinters het lastig. Leider Groenewegen klampte lang aan, maar zag zijn benen in de laatste kilometers van de klim toch ontploffen.

Baldaccini raapte de bergpunten op, maar kreeg in de afdaling toch weet het gezelschap van zijn voormalige vluchtmakkers. Samen zetten ze nog even door, maar tegen het einde van de afdaling moesten de vluchters toch voor de bijl. Al snel kwam er een nieuwe groep op gang met Antonio Morgado (UAE Emirates), Connor Swift (INEOS Grenadiers), Mikkel Honoré (EF Education EasyPost), Pau Miquel (Equipio Kern Pharma) en Martin Mercellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizane). Morgado pakte slim de boniseconden bij de tussensprint, maar ging even later tegen de vlakte.

Een lekke band nekte Marcellusi en ook Miquel moest afhaken, waardoor Honoré en Swift het met hun tweetjes moesten opnemen tegen het peloton, waar verschillende ploegen hun sprinter nog trachtten in stelling te brengen. Met name Bahrain Victorious (voor Phil Bauhaus), Uno-X Mobility (voor Alexander Kristoff) en Tudor Pro Cycling (voor Alberto Dainese) waren heel actief. Met twintig kilometer te gaan bedroeg hun achterstand een minuut.

Chaotische finale
Beetje bij beetje verloren de twee van hun pluimen, op het geaccidenteerde terrein van de slotronde bleef het dan ook op en af gaan. Op vijf kilometer van de streep kon Swift zijn wagonnetje niet meer aanhaken bij Honoré, maar ook de Deen kon zijn inspanning niet volhouden. Toen hij met twee kilometer te gaan werd opgeslokt door het peloton was ploegmaat Ben Healy de volgende die het probeerde. Maar Bahrain Victorious organiseerde haar sprinttrein voorbeeldig.

In het slot was het wel Tudor dat Dainese in een ideale positie afzette. Bauhaus vertrok de sprint vanuit het wiel van de Italiaan, maar wist zich er in de laatste meters nog naast te wringen. Het verschil bedroeg slechts enkele millimeters, maar dat was genoeg. Ook Luka Mezgec (Jayco AlUla) en Jonas Koch (BORA-hansgrohe) kwamen nog flink opzetten. De sprint werd ook ontsierd door een valpartij van Paul Penhoët (Groupama-FDJ), die een vijftal renners waaronder Alexander Kristoff en Marco Tizza (Bingoal WB) in zijn val meenam.

DNS