Nivellering bij Belgische crossdames: “Sanne Cant blijft BK-favoriet, maar wij willen stoorzender zijn”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zondag 26 november 2023 om 21:00

Nivellering bij Belgische crossdames: “Sanne Cant blijft BK-favoriet, maar wij willen stoorzender zijn”

Interview Was het u ook opgevallen? In de Wereldbekermanche van Dendermonde veroverden vier Belgische vrouwen een top 10-notering. Dat moet alweer een eeuwigheid geleden zijn geweest. Die uitslag bevestigt ook het beeld wat we al het hele seizoensbegin zien: er is een nivellering bij de Belgische dames aan de gang. Samen met ploegleiders Rob Peeters en Thomas Sneyers zoeken we naar verklaringen.

Waar je er de afgelopen jaren wel van kon uitgaan dat Sanne Cant – zonder tegenspraak de beste Belgische crosster van haar generatie – midden januari haar zoveelste driekleur zou mogen ophalen, wisselen de onderlinge posities tussen de Belgische vrouwen nu week na week. Laura Verdonschot en Alicia Franck, de twee talenten van De Ceuster-Bonache, spelen daar een grote rol in. “We proberen het gat stilaan te dichten”, legt ploegleider Rob Peeters uit. “Met een goede begeleiding en veel persoonlijk contact worden ze elk jaar beter.”

“Alicia heeft een grote stap gemaakt”, vindt Peeters. “Ze is iemand die graag leert, luistert en zelf vraagt naar aanwijzingen. Dat maakt het fijn om samen te werken. Laura heeft nog wat moeite met haar start. Ze laat zich daarbij soms iets te gemakkelijk wegdrummen, maar ze probeert er nadien wel nog alles uit te halen. Wij analyseren de crossen elke keer en daar gaan we dan stap voor stap mee aan de slag”, verklaart hij de progressie van zijn dames.

Norbert-Riberolle verzekerde zich al van wat podiumplaatsen – foto: Cor Vos

De factor Riberolle
Nog opvallender is de vooruitgang die Marion Norbert-Riberolle, de Waalse crosster van Corendon-Crelan, heeft gemaakt. Op haar 24e zet ze haar voet naast haar ploeggenote Sanne Cant, met podiumplaatsen in Ruddervoorde en Merksplas als de hoogtepunten. “Het is niet dat Sanne nu minder goed rijdt, maar het niveau van de anderen is sterk omhoog gegaan”, vindt ploegmanager Thomas Sneyers. “Marion heeft een goed wegprogramma gehad, de ideale voorbereiding. Ze zit heel goed in haar vel, ik denk dat ze daarom nu vaak die superdag heeft.”

In de meeste wedstrijden zien we de Waalse als eerste Belgische over de finish komen, maar volgens Peeters is ze daarom nog niet zeker van de Belgische titel in Meulebeke. “Sanne is en blijft voor mij de favoriete. Marion is heel slecht in te schatten. Als ze een goede dag heeft, zoals in Merksplas, dan moet je er eigenlijk geen rekening mee houden. In dat geval is er niets aan haar te doen. Maar ze heeft even vaak een mindere cross. Voor het BK zijn er vier kanshebbers. Wij willen stoorzender zijn en de eerste dame afleveren die Sanne Cant opvolgt.”

Geen druk opleggen
Op het BK kan Cant voor titel nummer vijftien (!) gaan, maar zowel Norbert-Riberolle als de dames van Peeters zullen klaar zijn. “Onderling speelt het nu al wie als eerste Belgische eindigt, maar daar zal het nog belangrijker zijn. Het ligt helemaal open”, aldus Sneyers. Peeters beaamt: “We praten vaak over het BK, maar we willen er voorzichtig mee omgaan. Het laatste wat we willen is dat ze daar met druk aan de start staan. Ze moeten het zelf vooral graag willen en er alles voor doen en laten. Op de dag van de cross heb je geen controle, dan moeten ze gewoon hun best doen.”

Eerste Belgische in de belangrijkste crossen
Superprestige Overijse: flag-be Laura Verdonschot (10e)
Superprestige Ruddervoorde: flag-be Marion Norbert-Riberolle (3e)
Wereldbeker Maasmechelen: flag-be Alicia Franck (8e)
X2O Trofee Koppenberg: flag-be Kim Van de Steene (4e)
EK Pontchâteau: flag-be Marion Norbert-Riberolle (6e)
Superprestige Niel: flag-be Sanne Cant (5e)
Wereldbeker Dendermonde: flag-be Marion Norbert-Riberolle (4e)
Superprestige Merksplas: flag-be Marion Norbert-Riberolle (3e)
Wereldbeker Troyes: flag-be Alicia Franck (12e)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.