Nizzolo zegeviert in openingsetappe Ronde van Burgos
foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2019 om 16:44

Nizzolo zegeviert in openingsetappe Ronde van Burgos

De openingsetappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Giacomo Nizzolo. De Italiaan van Dimension Data versloeg na een verbeten duel de Spaanse puncheur Alex Aranburu op de Alto del Castillo. De 30-jarige Nizzolo mag ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Richard Carapaz keerde na de eindzege in de Giro d’Italia terug naar zijn thuisland Ecuador, waar hij als een ware held werd onthaald door president Lenín Moreno en zijn vele landgenoten. Vandaag, meer dan twee maanden na zijn Giro-triomf, stond de 26-jarige klimmer van Movistar weer eens aan de start van een wielerwedstrijd: de Ronde van Burgos, die vorig jaar werd gewonnen door de Colombiaan Iván Ramiro Sosa.

Vijf vluchters worden op tijd ingerekend 
Het is uitkijken naar een duel tussen Carapaz en Sosa, aangezien die laatste ook van de partij is. Beide renners moesten vandaag vooral de schade beperken, aangezien de finishlijn was gekalkt op de Alto del Castillo (900 meter aan 6,1%), pal voor het Kasteel van Burgos. Roy Goldstein, Stepan Kuriyanov, Jesús Ezquerra, Jokin Aranburu en Diego Sevilla probeerden als eerste de finale te bereiken. De vijf vluchters werkten voorbeeldig samen.

Toch kregen ze niet veel voorsprong van het peloton, waardoor het wachten was op de hergroepering. Die kwam er op ruim tien kilometer van de streep, waardoor we een machtsspurt bergop kregen tussen de beste puncheurs in het peloton. De nervositeit steeg in aanloop naar het slotklimmetje in Burgos, waardoor er jammer genoeg ook werd gevallen door Rafael Valls.

Nizzolo wint na duel met Aranburu 
De Spanjaard bleef lange tijd liggen, maar de overige renners denderden in een sneltreinvaart naar de voet van de Alto del Castillo. Op 500 meter van de streep zagen we een versnelling van Aranburu. De jump van de renner van Caja Rural-Seguros RGA was indrukwekkend, maar Nizzolo weigerde te plooien. De Italiaan moest enkele fietslengtes goedmaken, maar kwam net op tijd weer aan het achterwiel van Aranburu. De rest is geschiedenis.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.