NK dames: Anna van der Breggen kroont zich koningin van de VAM-berg

zaterdag 22 augustus 2020 om 17:54
NK dames: Anna van der Breggen kroont zich koningin van de VAM-berg

© Cor Vos

De 30-jarige Anna van der Breggen heeft zich op en rond de VAM-berg tot Nederlands kampioene gekroond. Haar eerste driekleur bij de profs ooit. De renster van Boels-Dolmans was de sterkste van een vroege kopgroep van drie. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten pakte zilver, Anouska Koster brons.

Barre weersomstandigheden bij de start van het Nederlands kampioenschap. Maar drie dames lieten het niet aan hun hart komen en forceerden een snelle eerste schifting: Anna van der Breggen en Jip van den Bos van Boels-Dolmans en Anouska Koster van Parkhotel Valkenburg. Zo werden Team CCC (Marianne Vos) en topfavoriete Annemiek van Vleuten meteen in de verdediging gedrongen.

Korte solo van Van den Bos
Het trio bouwde een maximale voorsprong van 2’45” uit. Jip van den Bos reed een kleine vijftien kilometer voor haar twee kopmanen uit, maar op zeventig kilometer van de finish werden de krachten toch opnieuw gebundeld. Wie echter dacht dat de drie dames de medailles onder elkaar zouden verdelen, kwam toch bedrogen uit.

Het trio dat het NK kleurde – foto: Cor Vos © 2020

Vooral onder impuls van de CCC-dames werd de achterstand van het ondertussen zwaar gedecimeerde peloton – dat bestond rond halfkoers nog uit amper 25 rensters – steeds kleiner. Op vijftig kilometer bedroeg het verschil amper nog anderhalve minuut. Het was toen dat Marianne Vos een keertje de benen testte. Amy Pieters volgde alert, ook Van Vleuten reageerde met nog een dozijn concurrentes in haar zog.

Van Vleuten beukt
Wat volgde was vijftien kilometer relatieve windstilte. Zowel vooraan, waar de drie goed samenwerkten, als in het peloton, waar CCC het tempo maakte en Boels-Dolmans controleerde. De voorsprong bleef status quo op anderhalve minuut. Tot Van Vleuten op de VAM-berg verdapperde en zomaar een halve minuut van de achterstand afknabbelde. Pieters, Vos en Van den Broek-Blaak klampten zich vast in het wiel van de wereldkampioene. Toch dikte dat kwartet even later weer aan tot een twaalftal.

Een rondje later deed Van Vleuten haar inspanning op de VAM-berg nog eens over. De minuut werd herleid tot veertig seconden. Achter de Mitchelton-topper kraakte het… Alleen Amy Pieters en Marianne Vos slaagden erin Van Vleuten te volgen. Voor even, want met nog goed twintig kilometer te gaan, werkte de wereldkampioene zich definitief los van Pieters en Vos en reed in één ruk naar Jip van den Bos, die vooraan Van der Breggen en Koster had moeten laten gaan.

Van der Breggen houdt knap stand
Met nog twee rondjes te rijden vielen de laatste spreekwoordelijke maskers af. Van der Breggen rekende vooraf af met Koster, Van Vleuten met Van den Bos. Zo kregen we in de laatste vijftien kilometer alsnog een duel tussen de twee absolute topfavorietes. De te overbruggen kloof voor Van Vleuten: 48 seconden. Met tussen de twee in nog Anouska Koster.

Van Vleuten ging strijdend ten onder –  foto: Cor Vos © 2020

In de finale raapte Annemiek van Vleuten ook nog Koster op, maar Van der Breggen terughalen, was geen optie meer. De kopvrouw van Boels Domans diepte haar voorsprong zowaar opnieuw uit tot bijna anderhalve minuut. Zo werd het laatste rondje voor Van der Breggen één grote ereronde, die uitmondde in een allereerste driekleur bij de profs. Van Vleuten werd een mooie tweede, terwijl Anouska Koster knap het brons pakte. Vos en Pieters maakten de top vijf vol.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.