NK Dames, Tramadol, Nibali, Stuyven, Tuft
foto: Sirotti
donderdag 14 juni 2018 om 20:00

NK Dames, Tramadol, Nibali, Stuyven, Tuft

In de rubriek WielerFlits Kort bundelen we het nieuws dat onze site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over een opvallende deelneemster bij het NK voor Dames-elite, Tramadol-gebruik in de wielersport en de Tour de France-voorbereiding van Vincenzo Nibali.

Schaatster Schouten aan de start op NK

Schaatster Irene Schouten staat op zaterdag 30 juni aan de start van het NK Wielrennen. “Ik kan wel drie uur gaan fietsen, maar in een wedstrijd zie ik toch meer uitdaging”, vertelt de winnares van olympisch brons op de massastart in een column. Schouten staat zonder hoge verwachtingen aan de start en ziet het koersen vooral als voorbereiding op het schaatseizoen. Zaterdag bindt ze de schaatsen weer onder in Thialf. “Wanneer ik weer op het ijs sta, voelen mijn benen anders aan waardoor ik minder goed zal kunnen wielrennen. Ik gebruik mijn krachten anders en dat heeft weer invloed op het tempo van het wielrennen.”


Wielrennen koploper in Tramadol-gebruik

Het Wereld Anti-dopingagentschap WADA heeft een lijst gepubliceerd waarop per sport vermeld staat hoe vaak er is gebruikgemaakt van de pijstiller Tramadol. Het gebruik van het middel is niet verboden, maar het Wereld Anti-Doping Agentschap wil het gebruik van het middel monitoren. Uit een document dat getweet werd door NOS-journalist Martijn Hendriks, bleek dat het middel bij wielrenners het vaakst aangetroffen werd.


Jasper Stuyven met Belgische selectie in Halle-Ingooigem

Jasper Stuyven rijdt dinsdag de Belgische eendagskoers Halle-Ingooigem, terwijl zijn eigen ploeg niet aan de start staat. De 26-jarige Belg van Trek-Segafredo zal deel uitmaken van een nationale selectie onder leiding van bondscoach Kevin De Weert, zo schrijft Het Nieuwsblad. Stuyven rijdt in een ploeg samen met drie beloften. Zondag zullen Laurens De Vreese (Astana), Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo) en Nathan Van Hooydonck (BMC) op deze manier hun opwachting maken in de Elfstedenronde.


Nibali op hoogtestage

Vincenzo Nibali bereid zich momenteel in eigen land voor op de Tour de France. In de Dolomieten werkt hij een hoogtestage af bij de Passo San Pellegrino. Vandaag stond de beklimming van de Marmolada op het programma.

Zijn ploeg Bahrain-Merida maakt zich na een anoniem Critérium du Dauphiné overigens geen zorgen over de vorm van zijn kopman richting de Tour. “Er gaan op dit moment geen alarmbellen af,” vertelt teambaas Brent Copeland aan Velonews. “Vincenzo doet het goed en alles verloopt volgens plan.”


Svein Tuft denkt na over stoppen

Het wielerseizoen 2018 zou zomaar het laatste jaar in de actieve loopbaan van Svein Tuft kunnen zijn. De 41-jarige Canadees rijdt normaliter voor Mitchelton-Scott, maar op dit moment is hij actief in de Tour de Beauce namens een nationale selectie. “Het is speciaal om hier terug te keren”, vertelt Tuft over de koers die hij tien jaar geleden won. “Ik bewaar prachtige herinneringen aan deze wedstrijd. Het is een van de belangrijkste koersen voor de ontwikkeling van jonge renners. Ik zou graag zien hoe zij het doen en dan is er geen betere manier dan met ze te koersen. Op deze manier hoop ik mijn ervaringen over te brengen”, legt Tuft uit aan Cyclingnews, tegen wie hij eerder zei dat 2018 waarschijnlijk zijn laatste seizoen als profrenner is.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
14 juni 2018 20:25
edit wf: bedankt, aangepast
14 juni 2018 20:50
Nog een leuke aanvulling, Lars van der Haar werd vandaag tweede in de openingsetappe van de Ronde van Opper-Oostenrijk (2.2), samen met Zoidl 4 secondes achter winnaar Rabitsch.
14 juni 2018 21:03
Nibali... de man die je steeds ziet lossen maar toch een erelijst bij mekaar getrapt heeft....
14 juni 2018 21:24
@Polleke De man die vaak aanvalt en dit jaar Milaan San Remo wint en daarnaast alle 3 de grote rondes heeft gewonnen. Kortom er zijn zoveel saaiere renners dan de haai. Rare opmerking van je.
14 juni 2018 21:44
Ik heb al Tramadol genomen, is echt zware pijnstiller, zelfs iets van euforie... Waarom is dit toegestaan?
14 juni 2018 21:49
En reken er maar op dat daar heel wat van 'onze lieve jongens' bijzitten ook. Als het helpt en niet verboden is vreten ze die zooi gewoon. Rommel waarvan we last hebben allemaal, even schadelijk als puffer-per-nepattest, weg ermee.
14 juni 2018 22:33
@rv
Aan wie denk je dan zoal?
14 juni 2018 22:53
Nibali... Ik was niet zo'n liefhebber van hem vroeger maar ik heb verdorie toch steeds meer respect voor hoe hij het doet. Een erelijst om u tegen te zeggen. Een kampioen moet je nooit echt afschrijven en hij is zo'n iemand. Ik denk niet direct dat hij de Tour gaat winnen maar ik durf er echt geen geld op te zetten. Hij heeft wel karakter hoor.
14 juni 2018 23:41
Nibali zal wel op het podium staan in deze meest open tour sinds jaren
15 juni 2018 06:01
Over de tramadol-zaak: dit is enigzins verklaarbaar door het feit dat wielrennen zo'n beetje de zwaarste sport uit de lijst is. Triatlon is zwaarder, maar is een 1-daags evenement. Tijdens een meerdaagse wielerronde is het lastig om tijdens de race uit het evenement te stappen als je kwaaltje ook met een pijnstiller verholpen kan worden. Bij veel teamsporten sla je simpelweg een wedstrijdje over als je ergens last van hebt. Of laat je je tijdens de wedstrijd wisselen.
15 juni 2018 07:04
Het is gewoon precies hetzelfde als met 'inspanningsastma'. Als het teveel pijn doet moet je afhaken, klaar. en " tendam volgens mij is Tramadol vooral een middel om als een mongool de finales in te gaan, ik denk dus sowieso aan de spurttreinen maar sta er niet van te kijken wanneer het in elke finale uitegedeeld wordt om door je pijn heen te kunnen trappen.

Moet je nagaan naar hoeveel nooit-opgevende knokkers wij hebben zitten kijken die helemoal gaggel van de MamaTrama waren, zo kan ik ook een vechter zijn ja.
15 juni 2018 08:37
@ah-ja
Tramadol is inderdaad best heftig spul. Als je er een paar op hebt heeft dat zeker ook invloed op je rijvaardigheid..
15 juni 2018 08:39
"U kunt misselijk worden door tramadol. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Ook kunt u suf, slaperig en duizelig worden. U mag daarom de eerste 2 weken niet autorijden. Rijd daarna alleen, als u geen bijwerkingen meer heeft."
15 juni 2018 10:33
Terpstra kandidaat nr 1. Zijn kinderlijk gedrag na races en agressie tijdens de racres zijn absoluut niet normaal. Het is net een spast bij momenten.
15 juni 2018 10:38
@Romans Vainsteins,
Maar een koers verlaten vanwege een pijntje dat met een gelegaliseerde pijnstiller te verhelpen is, is geen optie. Ik zie 3 opties:
1. Tramadol verbieden (& genoegen nemen met meer uitvallers in etappekoersen);
2. Tramadol toestaan (zoals nu, geen verandering);
3. Tramadol verbieden en 'wissels' instellen. Bijvoorbeeld naar het model van de Hammer Series. Een team selecteert 10 renners, waarvan er elke dag 8 moeten rijden. Renners met een klein pijntje of vermoeidheid kunnen dus een dagje uitrusten. Voor het klassement tellen alleen de renners mee die elke dag gestart & gefinisht zijn.

Optie 3 lijkt me best interessant eigenlijk.
15 juni 2018 11:08
Tramadol moet gewoon verboden worden in het wielrennen. Het middel wordt gebruikt voor kankerpatienten die hevige pijnen lijden. Als je ergens last van hebt als renner, neem je maar een paracetemolletje of stap je af
15 juni 2018 12:51
@veloburto los van het feit dat ik denk dat ze tramadol inderdaad beter kunnen verbieden wil ik je er toch op wijzen dat tramadol voor veeel meer indicaties dan alleen patienten met kanker wordt voorgeschreven
15 juni 2018 13:53
@nibs dat jij zn humor niet snapt zegt niet zoveel. Ik vind hem vaak grappig overkomen door de bijdehante blik in zn ogen. Brutale randstedeling. Al vind ik zn grapjes vaak niet heel grappig, ik waardeer de poging itt de bloedsaaie meerderheid. Dumoulin leek even verfrissend maar vervalt nu altijd in afstandelijke analyses.
Ik denk bij tranmadol aan renners die niet in peloton kunnen koersen. En overduidelijk door pijn heen kunnen. De gendt en Cummins bijvoorbeeld. Allebei ook tijd bij twijfelachtige ploegen gezeten qua moraal.
15 juni 2018 14:33
@mwielerfan ik kan er niet aan doen maar zijn gedrag doet mij denken aan wat wij een lightweight smoker noemen. Hij geeft mij echt de indruk van een ferme petard gesmoord te hebben en mega stoned op zijn fiets te zitten maar er niet tegen te kunnen.
De gendt lijkt mij niet het type om dat te doen en cummings dat is british cycling dus ja daar is alles wat niet expliciet verboden is toegestaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.