Nys: “Als Mathieu er voor wil gaan, zal hij daarin slagen”
foto: Marcel Koch
donderdag 25 februari 2016 om 14:32

Nys: “Als Mathieu er voor wil gaan, zal hij daarin slagen”

Mathieu van der Poel gaat deze week beginnen aan zijn route naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In het mountainbiken welteverstaan. Sven Nys heeft geloof in de jonge Nederlander. “Mathieu is een klasbak”, aldus Nys tegen Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Plaatsing is niet makkelijk
“Als hij er wil voor gaan, zal hij daarin slagen”, zegt Nys, die afgelopen week afscheid nam van het veldrijden. Inmiddels is hij 39 jaar, Van der Poel is pas 21 geworden. De jongste Van der Poel-telg droomt van de Spelen in Rio en volgens Nys is dat mogelijk. “Hij heeft twee voordelen: hij heeft maar een half seizoen in het veld gereden en heeft dus nog veel reserve én hij is technisch heel vaardig, maar het zal niet makkelijk zijn.”

Nys heeft zelf aan twee Olympische Spelen meegedaan in het mountainbiken. In Peking (2008) werd hij negende, in Londen (2012) kon hij de race niet uitrijden. Volgens de Vlaming kan de olympische droom invloed hebben op het komende crossseizoen. “Het zal veel inspanningen vergen en dat zal effect hebben op zijn volgende winter. Als hij naar Rio gaat, kan hij het dan volhouden tot eind februari?”, vraagt Nys zich af.

Geen tussendoortje
“Hij mag het zeker niet als een tussendoortje beschouwen”, waarschuwt Nys. “Er zijn 150 heel gemotiveerde renners die naar de Spelen willen. Dat is een gevecht dat je moet aangaan.”

Wat bij het veldrijden in het voordeel van Van der Poel is, kan op de mountainbike tegenvallen, weet Nys. “In de cross is hij misschien de meest technische, maar in het mountainbiken zal hij dat niet zijn”, zegt de ervaringsdeskundige. “Er lopen enkele heel straffe gasten rond, die dingen doen waarvan ik zeg: daar waag ik mijn leven niet aan.”

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
25 februari 2016 14:35
mooi dat hij er zo tegen aan kijkt
25 februari 2016 14:55
Nys had vaak problemen met de temperatuur, denk dat Mathieu daar beter tegen bestand is.
25 februari 2016 15:00
Goede beschouwing door Nys. Leuk om MvdP te gaan volgen in de MTB.
25 februari 2016 15:33
Is vandaag toch? Ergens te volgen?
25 februari 2016 16:15
Ja, inmiddels is de itt al verreden, maar er zijn nog geen uitslagen te vinden helaas. Was verder ook niet te volgen via ticker oid.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.