Nys schrijft Jaarmarktcross op zijn naam
woensdag 11 november 2009 om 16:05

Nys schrijft Jaarmarktcross op zijn naam

Sven Nys heeft de 47e editie van de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. De Belgische kampioen klopte Niels Albert in een sprint-à-deux. Zdenek Stybar werd derde, Gerben de Knegt was de eerste Nederlander op de achtste plaats. De cross telt niet mee voor een regelmatigheidscriterium.

Door een technisch foutje van Thijs Al zat Nys in de tweede ronde plotseling alleen vooraan. Even later konden eerst Stybar, en later ook Albert en Simunek komen aansluiten. Toen Simunek het halfweg af en toe lastig kreeg om het tempo van de kopgroep te volgen, werd duidelijk dat de drie anderen het zouden uitvechten voor de zege.

Na enkele vergeefse aanvallen van Nys naderde de wedstrijd zijn ontknoping. In de op twee na laatste ronde moesten Nys en Stybar even inhouden door een manoeuvre van Albert, die daardoor even alleen op kop reed. Het publiek keerde zich tegen de wereldkampioen, die zelfs uitgefloten werd door de toeschouwers. Een ontketende Nys kon echter weer terugkeren, en op een ronde van het einde kwam alles weer samen.

In de slotronde maakte de ongelukkige Stybar een slipper, waardoor de twee Belgen het in de laatste rechte lijn mochten uitvechten voor de zege. Albert zette de sprint van op kop in, maar Nys zette machtig aan sprintte naar de zege. Een gedesillusioneerde Stybar verloor uiteindelijk meer dan een halve minuut.

Uitslag
1. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet)
2. Niels Albert (Bel/BKCP)
3. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea)
4. Radomir Simunek (Tsj/BKCP)
5. Bart Aernouts (Bel/Rabobank)
6. Enrico Franzoi (Ita/Liquigas)
7. Tom Meeusen (Bel/Fidea)
8. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank)
9. Philipp Walsleben (Dui/BKCP)
10. Jan Verstraeten (Bel/Elite-2)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.